Kivéve ha mindnyájan rájövünk, miben hazudnak nekünk...

PPJ         2009.03.13.

"Egyszer, az egyetemen – kezdtem bele- írtam egy dolgozatot egyik filozófia órára. Nem emlékszem pontosan, mivolt a feladat – valami ismeretelméleti téma. Nagyjából a következőt írtam a dolgozatban: Képzeljétek! A nácik mégsem vesztették el a háborút. Megnyerték és megerősödtek. Elfoglalták a világot, és megsemmisítették az utolsó zsidót, az utolsó cigányt, feketét, kelet-indiait és amerikai indiánt. Azután, mikor ezzel végeztek, elsöpörték az oroszokat és a lengyeleket, a cseheket, a morvákat és a bolgárokat, a szerbeket, a horvátokat – az összes szlávot. Aztán nekiláttak a polinéziaiaknak meg a koreaiaknak, a kínaiaknak meg a japánoknak – az összes ázsiai népnek. Ez hosszú-hosszú ideig tartott, de mikor az egész véget ért, a világon mindenki száz százalékos árja volt, és mindnyájukat nagy-nagy boldogság töltötte el.

Természetesen az iskolákban használt tankönyvek nem említettek többé az árjákon kívül más fajt, más nyelvet a németen kívül, más vallást a hitlerizmuson kívül vagy más politikai rendszert a nemzeti szocializmuson kívül. Nem lett volna értelme. Néhány nemzedék váltotta egymást, aztán már ha akart volna sem írhatott volna senki semmi ettől különbözőt a tankönyvekbe, mert nem ISMERTEK semmi mást.

Egy napon a tokiói Új Heidelberg Egyetemen két fiatal diák beszélgetett. Jóképűek voltak mindketten, ahogy az az árjáktól megszokott, de egyikük mintha kissé zaklatottnak és boldogtalannak látszott volna. Ő volt Kurt. A barátja kérdezgette: „Mi a baj, Kurt? Miért vagy ilyen rosszkedvű mostanában?” „Megmondom neked, Hans.” – válaszolta Kurt – „Van valami, ami zavar – méghozzá mélységesen zavar engem. Nem tudok megszabadulni attól az őrült érzéstől, hogy valami apróságban HAZUDNAK nekünk.”

És így végződött a dolgozat.

Izmael elgondolkodva bólintott. – És a tanárodnak mi volt a véleménye erről?

-   Azt akarta tudni, hogy nekem is van-e egy ugyanolyan őrölt érzésem, mint Kurtnak. Mikor igennel feleltem, azt akarta tudni, szerintem mi ez az apróság, amiben hazudnak nekünk. Nem válaszolhattam mást: „Honnan tudnám? Semmivel sem vagyok jobb helyzetben, mint Kurt.”

Persze azt hitte, nem mondom komolyan. Azt gondolta, ez csak egy ismeretelméleti feladat.

- És te még most is azon töprengsz, hogy hazudtak-e nektek?

- Igen, de nem olyan elkeseredetten, ahogy akkor tettem.

- Nem olyan elkeseredetten? Miért nem?

- Mert rájöttem, hogy gyakorlati szempontból ez semmi különbséget nem jelent. Ha hazudnak nekünk, ha nem, így is, úgy is fel kell kelnünk, és munkába kell mennünk, ki kell fizetnünk a számlákat meg az összes többi.

- Kivéve, persze, ha MINDNYÁJAN gyanítani kezditek, hogy hazudnak nektek – és MINDNYÁJAN rájöttök, mi ez a hazugság.

- Mire gondolsz?

- Ha te egyedül jössz rá, mi a hazugság, akkor valószínűleg igazad van – az nem jelentene nagy különbséget. De ha MINDNYÁJAN rájöttök, akkor az feltehetőleg nagy nagy különbséget jelentene.

- Ez igaz.

- Hát akkor ez az, amiben reménykednünk kell…"

 


Daniel Quinn: Izmael (7. fejezet)

 

         3 hozzászólás

Címkék: nácizmus példabeszéd izmael ismeretelmélet daniel quinn

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr64999804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.04.21. 13:47:27

Az Izmael az egyik legraffináltabb, ámde legmocskosabb agymosó könyv. Igazi ökocionista írás.

Gyakorlatilag az egész emberiséget lenácizza (kivéve a zsidókat, ugye ...).

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.04.21. 14:35:16

@icelpro:

Ökocionista? Megmagyarázná?

Körülbelül örüljön, hogy szóba állok Önnel és nem törlöm azonnal a kommentet, mert semmitmondó, csupán trágár.
Mi az, hogy "kivéve a zsidókat, ugye"?

Elolvasta Ön a könyvet? Elolvasta Birtalan Balázs által a magyarra lefordított előadását? Felfogja Ön, miről van szó?

Igen, az egész emberiség náci, már ha ökológiában és biológiában lehet ilyen kifejezéseket megengedni. Arról van szó ugyanis, hogy csak a saját "fajunk" érdekeinket nézzük. Kiírtunk embert és élőlényt egyaránt ha az a "növekedés" útjába áll. Ezek szerint még Ön sem fogta fel, mennyire a biológiai diverzitáson áll vagy bukik ökoszféránk stabilitása. Pedig ha naponta 200 fajt írtunk ki, csupán mert aszfalt alá kerül, betárcsázzuk a termőföldbe, vagy egyszerűen nem lesz fa és levegő a fészkeléséhez akkor elég nehéz lesz fennmaradnia az ilyen cionista összeesküvés elméleteseknek is.
Ezek az intelmek, hogy "hahó, bajban vagyunk" függetlenek bármilyen agymosástól.

Ajánlanék egy másik szemüveget Önnek másik világlátás szűrővel. Észrevette, hogy nem volt tavasz? Észrevette, hogy jobban éget a nap? Észrevette, mennyivel több kullancs telelt át az erdőkben? Észrevette, hogy furcsa növények és károkozók jönnek nem szokványos helyekre?
Látja Ön, hogy mennyire igaza van Lovelocknak, Quinnek, Bodokynak, Huntingtonnak, Gorenak, stb, stb.... ?

 
 
süti beállítások módosítása