Lúgos vörösiszap-kármentesítés pofonegyszerűen

PPJ         2010.10.06.

"Néhány tízezer tonna talaj cseréje, vagy akár 100 ezer tonna sem az a nagyságrend, amit ne tudnánk teljesíteni" – mondja Bakonyi Zoltán, a MAL vezérigazgatója.

Negyven négyzetkilométerszer 20 cm talajvastagság az 8.000.000 köbméter talaj. Az tényleg tízezres nyagyságrend tonnában. Hát nem tudom. Van valakinek 8.000.000 köbméter cukra otthon? Nekem sincs. Így nem is tudom elképzelni mekkora anyagmennyiség ez. És mégis mire cserélnénk a talajt, tán pálinkára? :D Az addig oké, hogy rendelek a kertbe 8 köbméter talajt és szétterítem, vetek bele fűmagot, de 8.000.000 köbméter termőtalajt honnan szülünk? Mennyi idő ezt összegyűjteni? De ha Bakonyi úrnak ez csettintés, akkor jó, megnyugodtam.

Talán inkább kármentesíteni kellene a területet.

Azon gondolkodtunk ma az egyetemen, hogy hogyan lehetne egy ilyen borzasztó környezeti kárt, mint az ajkai lúgömlést elhárítani, megoldani.

Mert az biztos, hogy gipsszel nem. :D Ezen jót röhögött a szakvezetőnk. Aszondták a rádióban, hogy "azért kell a gipsz, mert az a vízben magához vonzza a vörösiszap anyagokat".

Ennyi erővel már azt is mondhatták volna, hogy a „vízbű veszi ki a zoxigént”. Kérem a gipsz egy nagyon stabil anyag, nem csinál az semmit a vízben, látványos intézkedés ugyan, csak semmit sem ér. Esetleg a szántóföldeken évtizedek alatt elérne valamit. De vízben és ráadásul azonnal biztosan nem kompenzál az semmit. Ismerik a viccet, hogy "Tudják mi a katasztrófavédelem? Tűzoltók vegyvédelmi ruhában..." Környezeti szaktudás semmi.

Sav kell ide a közömbösítéshez, ez általános iskolás kémia.

A sósav az egy jó megoldás, ha pontosan kiszámolták az arányokat, de egy erős sav amivel óvatosan kell bánni. Alig fog sikerülni.

Nátrium-hidroxid közömbösítése sósavval:

\mathrm{NaOH + HCl = NaCl + H_2O\,\!}

Vannak nekünk gyenge savaink is, csak abból iszonyatos mennyiség kellene. Tegye fel a kezét akinek van otthon több millió hektoliter ecetsava. Na de van egy gyenge sav, amiből lenne elég, mi több! Ez egy ilyen "életérzés"-sav, ami meghatározó a mindennapok trendi világában. Nélküle nem ritkulna a csontozat és egészséges maradna a fogzománc. Nélküle kevesebb műanyag és ALUMÍNIUM palack lenne világunkban valamint kevesebb elbutított tinédzser is. Igen, a coca-cóla. Hogy milyen sokoldalú a coca-cóla az egy ilyen környezeti katasztrófánál is megmutatkozik. Az ultimate-lúgsemlegesítő 2,7-es pH-val. Van belőle bőven, lehet locsolni a földekre, egyszer végre hasznos lenne! Micsoda reklám a cégnek!

Lúgos a környezeted? Használj coca-cólát! :D

Talán rájönnének az emberek, hogy mit isznak nap mint nap? :D

         8 hozzászólás

Címkék: vélemény természetvédelem környezetszennyezés környezet coca cola ajka vörösiszap kármentesítés

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 2 trackback         

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr402351789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a felelős az iszapáradatért? 2010.10.07. 14:36:52

Néhány gondolat, hogy a felelősség megállapítása érdekében végre tisztán láthassunk a vörös iszap katasztrófánál. Mit kellene tudnunk ehhez?Az ilyen tevékenységet folytató ipari létesítményeknél a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőségek j...

Trackback: Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk 2010.10.07. 08:31:43

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI) Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörös...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dijie 2010.10.07. 13:50:09

8 millió m3-t 104 000 kamion tud odaszállítani.
Kétlem, hogy 20 cm rétegben elégséges-e a talajcsere. Szóval a helyreállítás olyan összegbe kerülne ( cca 5,2 milliárd HUF lenne csak a kaminok fuvardíja), amiből bőven újjá lehet építeni máshol a településeket. Ezért igazat adok a Miniszterelnöknek, aki azt mondta, hogy a helyreállításnak nem látja értelmét.

greybull 2010.10.07. 22:36:32

Na most jöhet a génmanipuláció - kitenyészteni olyan növényeket, amik a vörös iszapból szelektíve begyűjtik a különféle nehézfémeket, aztán olyan baktériumokat, amik ezekből kivonják ezeket a fémeket, persze mindezt újabb tározók építésével, aztán átkéredzkedhetünk a szomszéd, bennünket oly nagyon kedvelő, országokba, hogy onnan nézzünk Zagytározó Magyarországot!
Az Isten lova b....a meg ezt a szemét mocsok vörös rablóbandát Gyurcsánnyal az élen!

flippant 2010.10.07. 22:36:41

Sósavval próbálkoztak. A Borsodchem több vagon sósavat ajánlott fel mivel nekik szarásig van.

disz · http://teretalkotunk.blog.hu/ 2010.10.07. 22:36:59

@Dijie: Ebből az összegből kb. 300 lakás lenne megvalósítható egy meglévő település infrastruktúrájához kapcsolódóan, ez jó gondolat. De a másik kérdés sem elhanyagolható, miszerint az eső évekig moshatja a szennyeződést a talajba, és a vizekbe.

blogair · http://Nyerj.ax4.info/fm1487/Kattints-es-Nyerj/bab 2010.10.07. 22:37:04

Always Coca-Cola! :-)

Nagyon teccet, ügyes post!

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.10.07. 22:37:43

A sósavas megoldás hülyeség, lehetetlen pont 1:1 mólarányt biztosítani.
A gyenge savakkal az a baj, hogy a képződő só lúgosan hidrolizál, tehát maradna a lúgos kémhatás, bár csökkenne.
A CaSO4+2NaOH+CO2 --> Na2SO4+ CaCO3+H2O reakció elméletileg jónak tűnik, de lassú a reakcióidő.
Persze mindez csak játék, ugye a környezet sokkal bonyolultabb rendszer, mint egy labor, vagy egy vegyi reaktor.
Azért szerencsére nem nekünk kell megoldanunk a helyzetet, csekély tudánsunkat, nagy önbizalmunk sem tudná pótolni ;)
Kiváncsi vagyok, mit találnak ki a kármentesítésben jártas szakemberek.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.10.07. 22:41:49

@bulzaga: nagyon nagyon lassú a reakcióidő. elég stabil a CaSO4! ehhez képest a katasztrófavédelminek öltözött paraszt a rádióba azt mondta hogy néhány kilométerrel lejjebb a gipsz behelyezéséhez képest már kiszűrik a gipszet mert "magához vonzotta az anyagot". okos ember lehetett. ilyet is mondott: "a víz pH-ja 8%ról 13%-ra ment." Tessék mondani, 100%-os mikor lesz a pH? :D:D:D Hülyék paradicsoma!
www.indavideo.hu/video/idiokracia_2

Németh András 2010.10.08. 12:20:48

@Dijie: Zorbán azt mondta hogy ne költözzön vissza az a 200 ember, a helyreállítást ettől függetlenül meg kell csinálni, mert ha nem akkor pár év múlva ezrek költözhetnek odébb a szennyezés hosszú távú hatásai miatt...

Itt nem a 200 ház felújítása/újjáépítése lesz a tétel, hanem a többi.

 
 
süti beállítások módosítása