Veszélyeztetett fajok az űrből nézve: Az Ember.

PPJ         2011.06.26.

Endangered Species from outer Space - Humans (futurejustice.org)

http://youtu.be/yN7IZRqUOMY

         4 hozzászólás

Címkék: videó fenntarthatóság humánökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Nyári zöld hírözön

PPJ         2011.06.24.

http://static2.origos.hu/i/1106/20110617greenpeac6.jpg"Aktivista vagyok, sejtettem, hogy letartóztatnak" - interjú a grönlandi olajfúrón akciózó magyarral - Origo.hu

Nem is tudta, hova megy, amikor felszállt a Greenpeace hajójára, de azt sejtette, hogy letartóztatás lesz a vége - mondta az [origo]-nak az a magyar Greenpeace-aktivista, akit két hete egy grönlandi olajfúrótornyon vettek őrizetbe a dán rendőrök. Major Dávid mesélt a hostelnek is beillő grönlandi börtönről, a fúrótornyon elfoglalt stratégiai helyekről és arról is, hogy Magyarországról biztosan nem került volna bele az olajcégek elleni sarkvidéki küzdelembe. Interjú.

El akarták hallgatni! A magyar lakosság nagy többsége ellenzi az atomenergiát - Greenfo

Világszerte felmérték az atomenergia támogatottságát. Az MTI és a hazai Ipsos által készített közlemények elhallgatták a felmérés magyarokra vonatkozó adatait. A fenti visszásságra a Kettős mérce cikke hívta fel a figyelmet. A megkérdezettek 16% támogatja, hogy Magyarország elektromos ellátásának modernizációja a meglévő, vagy új atomerőművek segítségével történjen, 84% ellenzi ezt. A kutatás kapcsán a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége  közleményt adott ki, ami szintén a greenfo linkre kattintva olvasható.

Japanese Museum Unveils A Giant Globe Made of 10,000 Live-Updating OLED Panels - popsci.com

Hogyan oktassunk látványosan ökológiát? Egy élőben alakítható 10.00 darabból álló Föld kijelzővel!

Jó ebédhez gaz! - aszomszedkertje.blog.hu

A kertészeti szezon kezdetével elindult a gyomok és a haszonnövények küzdelme is. Folyamatos versenyben vannak a tápanyagokért, a vízért és a napfényért. Azt tudtad, hogy van néhány gyomnövény, mely jóízű, ezen felül gyógyhatása is van? Néhányat bemutatunk most közülük, ám mielőtt feltálalnád salátaként, győzödj meg róla, hogy biztosan jól azonosítottad őket!

Rendet kell tenni a fejekben a biolebomlással kapcsolatban - SG.hu

Egy új tanulmány szerint a "biolebomlású" termékek vásárlásával az esetek többségében legfeljebb a lelkiismeretünkön könnyíthetünk, valójában viszont több kárt okozhatunk a környezetnek, mint hasznot.

Ismeretlen fajok kihalására figyelmeztetnek - Index.hu

A kutatók szerint több ezer, még felfedezetlen állatfaj létezik a világon - sokuk azonban még azelőtt kihalhat, hogy az ember megismerné. Modellszámítások szerint a világon 3050 olyan kétéltű-, illetve 160 szárazföldi emlősfaj élhet, amelyeket még nem ismernek a kutatók. Ez a ma ismert fajok 48, illetve három százalékát jelenti - írja a vizsgálattal foglalkozó nemzetközi kutatócsoport a Proceedings című szaklapban.

A visszakapott idő - Zöldbolt.hu

Gyorsétterem, azonnali hitel, villámrandi. Meg online és autópálya, széles sávú szolgáltatás, last minute, előfőzött, időmenedzsment. Vannak, akiknek mostanra elegük lett az őrült tempóból. Akik újra lassabban, ízekre, gesztusokra, árnyalatokra, részletekre odafigyelve próbálnak élni. Ők a slow mozgalom követői.

“A feladat az, hogy megváltoztassuk” - jul9forum.blogspot.com

az elmélet és gyakorlat találkozása a társadalmi aktivizmusban - fórum David Harvey összforradalmi elméletének apropóján

Facebook event!

 

A magyar társadalom válságban van. A rasszizmus, a növekvő kirekesztés és szegénység, a munkanélküliség, az erőszak, a környezeti szennyezés és a valós demokrácia hiánya mindennapi életünk része. Sokan érzik úgy, hogy a jelenlegi gazdasági és társadalmi rendszer fenntarthatatlan.

Milyen lenne egy igazságos, demokratikus, egyenlőségen alapuló és fenntartható Magyarország és hogyan érjük el?
Gyere el az aktivista fórumra, ahol kerekasztal-beszélgetések és workshopok keretében, David Harvey brit-amerikai marxista társadalomtudós összforradalmi elméletének apropóján vitatjuk meg, milyen lehetőségeket rejt a kapitalizmus válsága és hogyan teremthetünk meg közösen egy igazságosabb társadalmat.

Kit várunk?
Minden olyan szervezetet, csoportot és aktivistát, aki aktívan szerveződik a társadalmi, gazdasági, politikai vagy személyes viszonyok átalakításáért és érdekli a széleskörű együttműködés egy másfajta Magyarország létrehozásáért.

A regisztráció kötelező! (megtehető itt a honlapon)
Jelentkezési határidő: 2011. július 5.

         szólj hozzá

Címkék: politika tudomány természet klíma greenpeace környezet

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Képregény 75

PPJ         2011.06.23.

         szólj hozzá

Címkék: képregény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Sajtóközlemény - Megszűnés fenyegeti az európai Közös Agrárpolitika második pillérét

PPJ         2011.06.23.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife Europe információi szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az európai Közös Agrárpolitika (KAP) második pillérének – a vidékfejlesztésnek – a részbeni vagy teljes megszüntetését fontolgatja. Ha erre sor kerül, akkor nem csak a földhasználók - természetvédelmi célokat is szolgáló - agrár-környezetvédelmi kifizetéseinek rendszere omlik össze, de komoly csapás éri természeti tőkénket is. Mindez azért is érthetetlen, mert az unió környezetvédelmi minisztereinek keddi ülésén közös tanácsi következtetéseket fogadtak el az új biodiverzitás stratégiáról, amelynek egyik kiemelt megvalósítási területe a KAP zöldítése.

http://waleshome.org/wp-content/uploads/2010/07/CAP.jpg

A BirdLife információi szerint a Bizottság javaslata az EU büdzsé közlemény tervezetében bukkant fel, amelyet a következő keretköltségvetési (2013-2020) javaslathoz készítettek. „Mindez azt jelentené, hogy az EU meg sem közelíti majd a közelmúltban elfogadott biodiverzitás stratégiában lefektetett célokat és komoly gondok jelentkezhetnek olyan kapcsolódó területeken, mint a vízszennyezés és a talajerózió. A KAP régóta kritikák kereszttüzében van, mert nem hatékony és pazarló. Hihetetlen és hiteltelen lenne, ha a megszorítás éppen a stratégia azon részét érintené, amelyben a közjó és a vidéki népesség megtartása is jelen van.”– véli Ariel Brunner, a BirdLife Europe EU szakpolitikai igazgatója.

A vidékfejlesztési források csökkentésének nem csak az élő és élettelen környezetünk látná kárát, de kontinensünk legveszélyeztetettebb vidéki közösségei is. A vidékfejlesztési pénzek életbevágóan fontosak azon gazdálkodók számára, akik kis méretű, vagy hátrányos helyzetben lévő területeken próbálnak megélni. Ezek a források nélkülözhetetlenek, hogy például megfeleljenek a higiéniai előírásoknak, fejlesszék termékeik feldolgozottsági szintjét és piacra jutási esélyeit, belépjenek biominősítési rendszerbe, vagy növeljék bevételtermelő képességüket a turizmus és a rekreációs szolgáltatások segítségével.

Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója szerint „a hazai, születőben lévő Nemzeti Vidékstratégia végrehajthatóságát 2013-tól nagymértékben határozza majd meg a Közös Agrárpolitika második pillérének ereje és az általa érvényesülő természetvédelmi, gazdasági és társadalmi célok. Ennek fényében a vidékfejlesztési források pénzügyi eszközeinek erősítésére lenne szükség.”

Az MME – európai partnereivel együtt – kéri az Európai Bizottságot, hogy ne a természetvédelem lássa kárát a költségvetési szigorításnak, sőt teremtsék meg az anyagi hátterét a biodiverzitás stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásának és végezzék el a szükséges reformokat a mezőgazdasági és halászati politikákban.

Budapest, 2011. június 23.

További információ:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Halmos Gergő: 06-20-331-3545
Nagy Dénes: 06-20-389-1018

         szólj hozzá

Címkék: politika európai unió kap agrárium közös agrárpolitika

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Reflex: Index videó - Szilvássy szemétháza

PPJ         2011.06.22.

Van ebben a történetben minden! Úgynevezett feltaláló, hatóság, önkormányzatok, hulladék-maffia, természetkárosítás, politika, újságíróknak és a hatóság embereinek megfenyegetése. Amitől egy jó természetvédelmi mérnök nyálelválasztása igazán "beindul"...

Valahogy nagyon gyanús volt nekem ez a videó és ennek az embernek a prezentáló habitusa is azt sejttette, hogy valami nincs rendjén. Aztán rájöttem, hogy láttam én már az arcát a médiában, csak épp nem egy felkapott oldalon. Egy kis balhéba keveredett ugyanis a szemétbáró: nem csak jó értelemben foglalkozik ugyanis emberünk szemét újrahasznosítással, hanem szeret a lakhelyem környékén (Érd-Ercsi) lápokat és mocsarakat is szemétlerakóvá változtatni.

Hulladéklerakónak használták a tó medrét? - Fejér Megyei Hírlap

Ercsi - Kedden a horgásztónál tartott bejárást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A hatóság az önkormányzat kérésére tartott szemlét. A tómeder mélyén ugyanis szemét lapul.

"Ercsi Polgár" fotóalbuma a helyszínről! A "horgászparadicsom" tőszomszédságában, a Szent László Víz által táplált egykori láp földjét 2-3 méter vastagságban egy vállalkozó kitermeli, a földet elszállítja, értékesíti, helyére építési törmeléket hord. A terület az ökológiai folyosók hálózatának része.

https://lh6.googleusercontent.com/-2PgZVDhEKe0/THQbBStsY9I/AAAAAAAAABE/L4D1Zw7isJ4/s640/lapvoltmostkohalom_03.jpg

Titok a horgásztó medrében - gyanús anyagot áshattak el - Fejér Megyei Hírlap

Ercsi - Minek egy leendő tó medrét előbb kiásni, majd feltölteni, kik, mit ásnak, temetnek, tüntetnek el Ercsi és Ráckeresztúr között? - foglakoztat a kérdés sokakat.

Vagy miért? Azt gondoltátok, hogy nincs baj a szeméttel csak a megfelelő technológia kell hozzá és akkor máris nem lesz egy civilizációs probléma? Ennyire technokrata zöldutópisták vagytok? Szerintem meg egy rakás része a szemétnek nem hasznosítható még újra-háznak sem, és ezt szereti emberünk jó kapitalista módjára a szőnyeg alá söpörni, akarom mondani vizes élőhelyekbe.

Figyelem: Minden, ami itt elhangzott: nem tény, hanem tényekkel alátámasztott vélemény! (ennek a kijelentésnek a miértjéről a kedves olvasó itt tájékozódhat)

         1 hozzászólás

Címkék: szemét természetvédelem környezetszennyezés környezet hulladék természetkárosítás ercsi láp szilvássy mihály hulladékház

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása