Dunakeszi-tőzegtavak 54 - Illés Zoltán bezsarol

PPJ         2011.08.03.

Nem engednek a dunakeszi tőzegláp ügyében a civilek

http://greenfo.hu/uploads/hirek/28244/cikk.jpgJúlius végén Illés Zoltán államtitkárságán egyeztetések kezdődtek a dunakeszi tőzegláp jövőjét illetően (na vajon miért most? - GreenR szerk. megj.). A résztvevő felek, az Államtitkárság, az Auchan és a Dunakeszi Önkormányzat három verziót tártak a civil szervezetek képviselői elé:

1. Az állam megvásárolja a lápot, hogy biztosítsa fennmaradását.
2. Folytatódnak a perek és hatósági eljárások, amelyek eredményeként eldől, hogy védendő értékről van-e szó, jogszerű-e a védelem, és követelhet-e kártérítést az Auchan.
3. Egyezség születik, és megépül a tervezett áruház, igaz, kisebb parkolóval. A láp kisebbik része védelem alá kerül, a Duna-Ipoly Nemzeti Park lesz a kezelője, és az Auchan vállalja fenntartásának költségeit. A civil szervezetek számára az államtitkár világossá tette: amennyiben nem fogadják el az egyezséget, akkor a tiltakozásban fontos szerepet vállaló helyi horgászegyesület további működését lehetetlenné teszik.

A civil szervezetek kifejtették, hogy a harmadik változat hosszabb távon a láp teljes pusztulását vonja maga után. Az élettér további csökkenése esetén ugyanis nem biztosítható a lápi élővilág fennmaradása.

A további pereskedéstől a civilek nem tartanak. Eddig a tőzegláp ügyében kizárólag akkor történtek negatív hatósági döntések, amikor nem kísérte kellő figyelem a láp sorsát, vagy éppenséggel kizárták a civil megfigyelőket az eljárásból. A közelmúltban hozott bírósági döntések a hatósági vizsgálatok – várhatóan hosszú évekig elhúzódó – idejére megtiltottak mindenféle olyan tevékenységet, amely veszélyezteti a láp fennmaradását.

- szürke gém a dunakeszi lápon -

http://www.greenfo.hu/uploads/kepek/5419/cikk.jpg

A láp megvásárlásának szándékát üdvözlik a civilek. Valójában ezzel a megoldással lehet teljes mértékben biztosítani a fennmaradását, hiszen egy magántulajdonosnak soha nem fog érdekében állni a terület eredeti, érintetlen jellegének megőrzése, ebben az esetben ugyanis semmiféle hasznot nem hoz a számára. A civilek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a vételár meghatározásánál a terület valós értékét lehet csak figyelembe venni. Nem lehet beépítésre alkalmas területként számolni az értékét, hiszen a Dunakeszi Önkormányzat törvénysértő módon vonta kereskedelmi övezetbe, továbbá az Auchan tudatában volt a vásárláskor annak, hogy a terület nem építhető be, ebből következően nem állhat elő kártérítési követeléssel.

A civil szervezetek bíznak az egyeztetések folytatásában és jó irányba való alakulásában. Remélhetőleg hamarosan újabb híreket adhatunk közre.

Sarkadi Márton és Kriska György

         5 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr563121644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.08.03. 05:16:53

Miért nem építenek a régi konzervgyár területén? Üdv

Spikk 2011.08.03. 21:53:11

@nomad: Amiért az Audi sem akar másutt építkezni. ("Egyéb" költségekkel együtt is) olcsón juthattak hozzá még akkor, amikor nem volt fejlesztési terület. Aztán valahogy hirtelen fejlesztési terület lett, Natura 2000 védettség ide, láp oda.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.08.03. 22:14:34

@nomad: @Spikk:

Nagyon "jól" működik az üzleti "logika", hogy ami mellettük van, az mégiscsak közel van. Nekik a terület, mint szó és kategória az csak egy sík földdarab, ami elbírja a betont. A milyensége és pótolhatatlansága nem számít, csak a haszon.

Spikk 2011.08.03. 23:11:43

@Pacsker: Jól mondod, csak rossz "hallgatni". :(

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.08.03. 23:19:03

@Spikk: igazából az is logika, amik nekik van. az is racionális, csak épp az eszközök-instrumentum (vagyis jelen esetben a pénz) szempontjából. instrumentális racionalitással fűszerezett technobürokráciának is hívják néhol, amiben most bolygónk szenved. :) :( holott rengeteg másféle racionalitás is van. például, ami figyelembe veszi, hogy végső soron az élet fenntartása önérdekünk lenne.

 
 
süti beállítások módosítása