Igaza volt az IPM-nek: mérgező ásványvizet forgalmazott az Auchan!

PPJ         2010.11.30.

eltavolitatta.jpgAz IPM magazin márciusi száma óta tartó kálvária végére értünk.

Igen, vannak mérgező ásványvizek az Auchanban is! November 17-én a Fővárosi Bíróságon elsőfokon a Visegrádi Ásványvíz Kft után az Auchan is pert vesztett az IPM magazin ellen a mérgező ásványvizek témájában.

A magazin munkatársai 2009 decemberében és idén márciusban az Auchan áruházakban vásárolt Auchan Super Aqua ásványvizekben a határértéket kétszeresen meghaladó mennyiségű mérgező arzént és higanyt is találtak. Ezeket az értékeket több akreditált laboratóriumban is megmérték. A mérések hitelességét igazságügyi élelmiszerbiztonsági szakértő is igazolta. Ugyanakkor az Auchan saját előírásait is megszegve nem tud hiteles mérési eredményeket bemutatni arról, hogy az ásványvizek árusításának kezdetekor, 2009-ben megmérte volna a vizek összetételét. Az Auchan ezzel szemben a magazin hiteles mérési eredményeit kétségbe vonta, és több pert is indított az IPM ellen, sőt a nyilvánosságra hozott eredmények tudatában tovább folytatta a rossz minőségű, mérgező termék árusítását.

Az ítélet

A Fővárosi Bíróság az Auchan Magyarország Kft keresetét elutasítva ítéletében megállapította, hogy az IPM szeptemberi számában a „Hogyan került arzén az ásványvizekbe?” című cikkben valós tényeket közölt. Az Auchan Magyarország Kft. által sérelmezett cikk részletei szövegkörnyezetükben objektíven közölték a valós tényeket, és ezek értékelése, saját felfogásuk szerinti megítélése az olvasók joga. Az ásványvizek fogyaszthatóságának kérdésköre közérdeket szolgál, és széleskörű érdeklődésre tarthat számot. A sajtó különleges kötelessége és felelőssége közölni a tudomására jutott, közérdeklődésre számot tartó információkat.

A bíróság megállapította, hogy a magazin nem állított valótlant azzal, hogy az Auchan Magyarország Kft. illetve beszállítója felrúgva a jogszabályi előírásokat nem az engedély szerinti kútból (K-388 sz. kút) nyeri a természetes ásványvizet, hanem valószínűleg egy arzénnal szennyezett, esetleg egy olyan felszíni kútból, amely közel fekszik egy arzénnal szennyezett kúthoz. Ezzel az Auchan komoly veszélynek tette ki vásárlóit.

Az Auchant képviselő ügyvédek és jogtanácsosok serege a tárgyaláson agresszivitásukkal olyan messzire mentek, hogy a tárgyalást vezető bírónőnek figyelmeztetnie kellett őket.

A rendőrség tovább folytatja a nyomozást az Auchan üzleteiben forgalomba hozott rossz minőségű, mérgező termék ügyében.

Forrás: Életforma.hu

         4 hozzászólás

Címkék: tudomány botrány bojkott auchan ivóvíz környezet víz arzén ipm ökotoxikológia interpress magazin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr52482630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netmaster 2010.12.03. 10:13:16

Hm, mintha írtam volna ide valamit... tévedek, vagy megint valami súlyos bűnt követtem el, mondjuk agromonitort sem szabad linkelni, vagy ilyesmi? :)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.03. 10:16:03

@Netmaster: Szia! De írtam neked e-mailt a freemailes címre, hogy miért nem engedtem be a kommented. Jaja, az agromonitort itt nem szabad linkelni, kivéve ha Dudits ismét valami orbitális kapitális szságot mondott. :D "Szia Netmaster! Bocsánat, hogy nem engedtem be a kommented, de az agromonitor egy hiteltelen lap és forrás. Dudits Déne GMO lobbista, ipari mezőgazdasági lapja tele hamis állításokkal és cikkekkel. Simán el tudom képzelni, hogy ásványvíz ügyben is nyílt titok, hogy "eladja" magát a lap mint felületet a reklámnak, az olyan cikkeknek amik az ellenkezőjét állítják a valóságnak. Üdv: péter"

viztisztitas · http://www.egeszseges-ivoviz.hu/ 2011.01.28. 20:47:09

Ez valami hihetetlen, borzasztó, hogy az ember nem tudja, hogy milyen méreganyagot vesz magához az ember. És még ezért fizetünk is...

 
 
süti beállítások módosítása