Szlovénia az alkotmányába írta az ivóvízhez való jogot

PPJ         2016.12.05.

November 17-én Szlovénia vált az első olyan európai országgá, ahol az alkotmány részévé vált az ivóvízhez való jog, különösképpen kiemelve, hogy ezen erőforrás nem privatizálható.

Forrás: Visegradpost.com - Slovenia inscribes the right to drinking water in her constitution Fordítás: GreenR

http://visegradpost.com/wp-content/uploads/2016/12/slovenia-740x431@2x.jpg
A kezdeményezést  - melyet egy helyi közösség alapozott meg - Miro Cerar miniszterelnök is támogatta, aki elmondta, hogy szükséges volt "a legmagasabb szintű törvényi védelmet nyújtani a 21. század folyékony aranyának, egy olyan vagyonnak, ami egyre inkább kívánatossá válik a jövőben". A szlovén parlament egyhangúlag megszavazta a módosítást. A Szlovén Demokratikus Párt (SDS) tartózkodott a szavazástól, mondván, hogy az alkotmánymódosításra nem volt szükség és csak a népszerűség növelését szolgáló intézkedés.

Csupán 15 ország van a világon, ahol alkotmányba foglalták az ivóvízhez való alapjogot, és ebből Európában Szlovénia az egyedüli.

(GreenR Szerkesztői megjegyzés - Emlékezzünk, mit mondott Peter Brabeck a Nestlé vezérigazgatója: "A víz nem emberi alapjog és privatizálni kell.")

a6f1d80691f5e1a495bc5a9d99d071d9.jpg

         szólj hozzá

Címkék: politika alkotmány ivóvíz fenntarthatóság humánökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr7312024049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása