Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 16. rekord - Országosan magas légszennyezettség

PPJ         2010.11.02.

Több városban már nemcsak az egészségügyi, hanem a tájékoztatási és riasztási szintet is meghaladja a szálló por koncentrációja.

Az adatok folyamatosan nyomonkövethetők a legszennyezes.hu oldalon (helyett inkább az idokep.hu oldalon, ami a KvVM mérőhálózatára támaszkodik - a szerk.) és az értékekre érdemes odafigyelni, a szálló por ugyanis rövidtávon nehézlégzést, köhögést okoz, izgatja a nyálkahártyát és növeli az asztmatikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.

Az adatok szerint a Sajó-völgyében a legkritikusabb a helyzet: itt már több napja határérték feletti értékeket mérnek. Nincs jobb helyzetben Miskolc sem: itt három napja mérnek a riasztási hátérték feletti számokat. A szálló por koncentrációja Budapesten is több napja az egészségügyi határérték felett alakul és ez igaz a belvárosra és a külső kerületekre is. Debrecenben a szint tájékoztatási szint feletti, Nyíregyházán pedig egészségügyi határérték felett van. 

A szennyezőanyag magas koncentrációja több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt napok csapadékmentes, száraz időjárása hátráltatta a szennyezőanyagok hígulását. Másrészt a hideg éjszakák miatt a levegő talajközelben erősen lehűl, míg a magasabb légrétegekben melegebb marad a levegő, így nem tudnak felfelé hígulni a szennyezőanyagok.

Az elkövetkező napok időjárása sajnos továbbra sem kedvező, így lényeges javulásra nem lehet számítani.

Forrás:MTI

         1 hozzászólás

Címkék: környezet napikép légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr872416076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tmnk · http://blog.tilos.hu/bossabomdia 2010.11.02. 19:31:06

Azóta tovább súlyosbodott, itt van Budapesté, de amúgy Nyíregyházán van egy 280-as is az időképen: 29.media.tumblr.com/tumblr_lb9rhgX6qv1qa0j35o1_500.png

 
 
süti beállítások módosítása