Megszűnhet a természetvédelmi mérnök képzés

PPJ         2015.04.01.

https://m.blog.hu/gr/greenr/image/term%C3%A9szetv%C3%A9delem.jpg>>Ez azért remélem április 1-i komolyság, mert 'viccnek' durva lenne!!! - GreenR szerk.<< Több mint tíz év után megszűnhet a természetvédelmi mérnök képzés az ország valamennyi felsőoktatási intézményében. A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontja szerint ez ismét egy olyan törekvés, mely gyengíti a hazai természetvédelmet szolgáló intézményrendszert, ezért aggasztó a természeti értékeink jövője szempontjából.

Az oktatásért felelős államtitkárság csökkenteni készül a felsőoktatásban kialakított szakok számát, amely az összes alkalmazott környezet- és természetvédelmi képzést érinti. A koncepciónak az ország öt felsőoktatási intézményében – Debrecenben, Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Sopronban – működő természetvédelmi mérnök képzés is áldozatul eshet.

„A több mint tíz éve működő természetvédelmi mérnök képzés fontos utánpótlást biztosít a védett területek kezelését irányító szakembergárda fenntartásában” - mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

„Sem az általános agrármérnök képzés, sem a környezetgazdálkodási agrármérnök képzés nem helyettesítheti a speciális ismereteket átadó természetvédelmi mérnök képzést. Sajnos úgy látjuk, hogy a döntés újabb irányból gyengíti a hazai természetvédelmet, illetve az ahhoz kapcsolódó, oktatással és vagyonkezeléssel foglalkozó intézményeket.” – folytatta az igazgató.

„Fontos lenne megtartani az olyan alkalmazott környezet- és természetvédelmi képzéseket, mint a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a természetvédelmi mérnöki képzés, legalább a felsőoktatási intézmények egy részében. Reméljük, hogy a héten esedékes kormánydöntés eredményeképpen elfogadható kompromisszum fog születni” – tette hozzá Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

További információ:
Bodnár Katalin,20/243-2059, bodnar.katalin@mme.hu
Ladányi-Benedikt Ildikó, 70/391-4764, ladanyi.ildiko@mtvsz.hu
Zanin Éva, 06/30 655 2407, eva.zanin@wwf.hu

Orbán Viktor avatta az Őrségi Nemzeti Park első tábláját 2002 március 8-án.

viktor_orseginemzetipark.jpg

Orbán Viktor beszéde a Som-hegyi Turistaház átadásán - turistamagazin.hu
(részlet) 
"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! ... Az első, amit már Garancsi István elnök úr is említett, hogy aláírtunk mi egy megállapodást, ami dobogókői megállapodás néven vonul majd be egyszer, ha van egyáltalán a természetjárásnak történelemkönyve, akkor majd oda így vonul be, és abban vállaltunk jó néhány dolgot. Azt vállaltuk elsősorban, hogy a régi fényében mutatkozik majd meg előttünk a természetjárás és a túramozgalom Magyarországon."

A beszédben elhangzik utalás az osztrák színvonalra. Osztrák szintű természetpolitikát szeretne Orbán Viktor?!

Ezt úgy értsük, hogy a Kárpát-medence kiemelkedő ökológiai diverzitását és buja természeti forrásait szeretné ledózeroltatni a minimálisnak mondható osztrák szintre?! (Magyarországgal összehasonlítva az alábbi képen is látszik.)

Vagy úgy értsük, hogy Orbán Viktor valahogy azt gondolja, a sógoréknál természetvédelmi mérnökök nélkül működik ez a néhány Nemzeti Park?!

Sok kérdés tisztázásra vár még, de az biztos, hogy ha valóban arról van szó, a magyarság nem fogja büntetlenül hagyni a természeti kincseinek elhazardírozását!

national-park-in-austria.gif

10npi-_e1tn_e9zeti_angol.jpg

Mindszenty, Püspökszentlászló és a Létrontás - atyafipeca.wordpress.com

-Jó napot kívánok!
-Jó napot! Megkérdezhetem, hogy mit fotóz itt és mi célból?
-Természetesen. “Hamvasi Létrontást” fotózok és magáncélból.
-Nem azért kérdezzük ám, csak tudni szeretnénk…
-Most akkor már tudják.
-Nem kell ám megijedni kérem! Ez most így csúnya, de majd szép lesz, ha kihajtanak. Sok pénz van ám erre!
-Értem. A sok pénztől majd kihajt.
-Muszáj volt ám meglépni, mert sok az odvas és balesetveszélyes fa az erdőben és nem is olyan régen ráesett egy vaskos faág az egyik autó szélvédőjére (horribile dictu-én) és senki nem akarhatja majd, hogy életveszélyben legyenek itt a sok turisták! Így legalább majd biztonságos lesz az erdő!
-Értem. Biztonságos. Elég cunci.
-Lehetséges, én nem tudhatom, de az biztos, hogy ez a gazdaságnak jót fog tenni, mert az emberek költekezhetnek majd és még múzeum is lesz a kastélyban. Nem akárki lakott itt kérem! Itt bujkált Mindszenty!
-Bujkált?
-Rejtőzködött, kérem!
-Ki elől, ha megkérdezhetem?
-Hát azt én nem tudhatom.
-Az ÁVH-sok tartották itt fogva Mindszenty József bíborost. Hozták. Őrizték. Miután megkínozták.
-Ezt nem is tudtam.
-Hát most ezt is tudja. Egyebek mellet a Katolikus Egyház pont úgy bánt el Mindszentyvel annak idején, mint ahogy most a fákkal teszi. A tavacska partján lesz majd pénzbedobós távcső és kacsaetető automata is? Egy fényszökőkút is remek turistacsalogató lehetne, egy ledes és napelemes Mária szoborral a közepén. Kisállat simogató is lesz? Esetleg Wi-Fi?
-Én azt nem tudhatom kérem, de lesz itt minden jó dolog, talán még az utat is felújítják! Biztosan sok embert fog mindez vonzani.
-Efelől nincsenek kétségeim. Az út, akkor jó, ha gördülékeny és sima és ha van egy kis lejtése, valamint ha szalagkorlát biztosítja a rajta a nagyszámú közlekedők testi épségét. Talán még az ország vérkeringésébe (a hülyeségbe) is bekapcsolják majd magukat. Kár, hogy a “szellemre” nem lehet szalagkorlátot adjusztálni! Na, szép napot!

p1120177.jpg

         12 hozzászólás

Címkék: politika fidesz magyarország ausztria orbán viktor természet természetvédelem hamvas béla nemzeti park

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr387326252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2015.04.02. 13:51:47

Nem baj. Tisztességes és alapos mérnökképzésre lenne szükség, amiben megtanítják a hallgatókat arra, hogy minden lépésüknek következménye lesz. Olyan is, amire a mostani méregzöldek egyáltalán nem gondolnak.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2015.04.02. 14:12:05

@teddybear01: Öööö... és mióta is van "méregzöld alapismeretek" előadás, szeminárium és gyakorlat a BSc és MSc természetvédelmi mérnök tantervben?! Talán feltételezzek önről tudati mérgezettséget, amiért már az első soraiban sikerült másokat pocskondiáznia?! A méregzöld mélyökológus fenntarthatósági hülyegyerekeket nem ezeken a helyeken képzik! Ennyi erővel ugyanúgy lehet beszélni méreggépész, méregközgazdász, méregorvos, méregjogász, stb. emberekről. Vagy a nivelláló kettős mércéje valamiért csak a természettel kapcsolatos tudományos fokozatú ismeretekre vonatkozik?! Szóval az alaptalan, és eleve átlátszó, pocskondiázó megjegyzései és kárörvendése helyett jobban tenné ha vagy hallgatna, vagy beszélne: elmondaná, hogy mitől lenne még tisztességesebb és még alaposabb a természetvédelmi mérnök képzés ma Magyarországon. Kíváncsian várjuk a további - alantas megjegyzésektől mentes - kifejtett véleményét!

¿Qué tapas hay? 2015.04.02. 18:29:32

Hm. Többször idéznek egy népszerű magyarországi politikust itt a posztban. Mivel az illető politikus páratlan népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy mindig olyasmit mond, amit a hallgatósága szívesen hall, így adódik a megoldás: meg kell őt hívni valami alkalmas rendezvényre, és felkérni, hogy beszéljen a természetvédelmi szakemberek képzésének jövőjéről. Egészen biztos vagyok benne, hogy az illető politikus páratlan hangulatérzékenysége és rögtönzőképesége segítségével azonnal talál a hallgatóságnak tetszetős megoldást e problémára. Ezt a tetszetős megoldást később akár be is emelheti a kormányprogramba. Vagy nem.

Ennyi a megoldás.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2015.04.03. 00:23:17

@¿Qué tapas hay?: Igen-igen! Vagy ahogy ő maga mondta: "Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek!" :D

nemszólokmégegyszer 2015.04.03. 10:55:57

Ez nem zöldülő ország, hanem egyre sötétebb.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2015.04.03. 11:31:52

@nemszólokmégegyszer: Vannak jó irányok, például az erdő- és vadgazdálkodás területén. De a vízgazdálkodás tekintetében édes kevés, hogy (K)Áde(/á)r János (nép)köztársasági elnök mennyire "védi" mostanában, és látva, hogy mi lesz egyre inkább a természetvédelemmel: azt hiszem, egyet értek veled - a középkor fényes volt, ahhoz képest, hogy most mekkora sötétség van az országunkban.

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2015.04.05. 15:10:23

Ahol a természetvédelem megjelenik, ott már nagy a baj. :-)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2015.04.09. 12:19:32

@AtyafiPeca: Atyafi! Némiképp érteni vélem a hagyományos alapú utalást, de kifejtenéd bővebben, hogy mire is gondolsz, és hogyan képzeled el ebből a szempontból a restaurációt?!

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2015.04.09. 21:00:28

Sehogy! Nincs már restaurációra lehetőség.
Ha lenne, akkor az valahogy így nézne ki:
Mindenki üljön le egy fa alá és ne csináljon semmit.
Nem kell semmit megjavítani és babrálni, mert a folyamatok örvénylését csak fokozzuk a lázas tevékenységünkkel. A természetvédelem hasonlatos ahhoz, mint amikor valaki egy vászonra vetített szép tájképet elkezd festékek segítségével szépíteni, míg a tulajdonképpeni film a vetítőgépben helyezkedik el. Le kéne végre állni ezzel a lázas pörgéssel. A gazdaság is akkor jó, ha pörög. A nagy ló...! :-)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2015.04.09. 21:24:56

@AtyafiPeca: Miért csak az exoterikus vonatkozásait látod meg a természetvédelemnek? A tudatökológia (értsd: transzcendens és tradicionális "természetvédelem") alapelveinek (www.arsnaturae.hu/tudatokologiarol) fényében is azon a véleményen vagy, hogy a természetvédelem egy fa alá ülésből álljon?! Te miért is "pörögsz oly lázasan" a blogodon?!

Miért egy bukott és mélyen materialista, deviált természetvédelem alapján ítéled meg a(z egyébként benső) természet védelmének aktív ideáját?! Hisz te sem egy bukott és mélyen materialista, deviált politika alapján ítéled meg a királyság ideáját!

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2015.04.09. 21:56:25

"A tudatökológia (értsd: transzcendens és tradicionális "természetvédelem") alapelveinek (www.arsnaturae.hu/tudatokologiarol) fényében is azon a véleményen vagy, hogy a természetvédelem egy fa alá ülésből álljon?!"
Egy fa alatti elmélyedésből sok jó dolog származhat.
"Több mint tíz év után megszűnhet a természetvédelmi mérnök képzés az ország valamennyi felsőoktatási intézményében. A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontja szerint ez ismét egy olyan törekvés, mely gyengíti a hazai természetvédelmet szolgáló intézményrendszert, ezért aggasztó a természeti értékeink jövője szempontjából."
Kérdés, hogy vajon a természetvédelmi mérnökeinkben munkálkodik-e valami abból, amit írtál. Mert ha nem, hát csak szűnjenek meg.
Én erre írtam, amit írtam.
"hazai természetvédelmet szolgáló intézményrendszer."
Ezektől a dolgoktól kiráz a hideg. Intézményrendszer...

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2015.04.09. 22:02:17

Ma az egyetemeken kétlem, hogy sokat tanítanának, abból, amit Te tudatökológiának nevezel. Nekem ezzel van a bajom.

 
 
süti beállítások módosítása