Viszlát bioethanol?

meta_         2010.03.21.

Egy, a Reuters birtokába került benső memo szerint a fenti gondolatmenet értelmében a bioetanol-iparág teljes ökológiai lábnyomát kell figyelembe venni. Ha az EU bioetanol-politikája emiatt megváltozik, évi 5 milliárd eurós (6,8 milliárd dolláros) volumenű iparág kerül veszélybe. Ugyanis annak hatására, hogy az EU 2008-ban favorizálta a bioüzemanyagokat, dollármilliárdok áramlottak az etanol-bizniszbe!

Úgy tűnik, a legújabb hatástanulmányok rádöbbentették az Európai Bizottság tisztségviselőit arra, a bioetanol nem is olyan zöld megoldás, mint ahogy évek óta hirdetik a politikai retorikájukban. Arról azonban nincs hír, hogyan fogják számosítani a környezeti károkat.

Az itt olvasható cikk kapcsolódik egy korábbi bejegyzésemhez, amiben a Dunaföldvár mellé készülő Fagen ethanolt előállító üzemet kritizáltam. Végre Brüsszelben is kezdik kapizsgálni, hogy az ethanol hiába tünt jó megoldásnak kezdetben, mostanra kiderült, nem az.

Mindenesetre az ügy felvet egy magasabb szintű problémát. Ha az EU-s bürokraták kitalálják, hogy tudományos kutatások alapján sokkal jobb lenne WC-kefét enni, persze bio készítésűt, akkor azt különböző lobbitevékenységek és szakpolitikai eszközök segítségével meddig erőszakolnák ránk? 

         szólj hozzá

Címkék: európai unió klíma környezet ökológia fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr481856480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása