Dunakeszi-tőzegtavak 22 - Minisztériumi felülvizsgálat

PPJ         2010.02.11.

Végre belépett az ügybe az egyik legfőbb illetékes, az OKTVF-et felügyelő KvVM.

A minisztérium vizsgálja a dunakeszi lápot - Index

Minisztériumi felülvizsgálat a dunakeszi tőzegláp ügyében - KvVM

Az internet hatalma: felülvizsgálat a tőzegláp ügyében - HírTV

Kiderül, hogy láp-e a láp, és remélhetőleg az is, hogy mettől meddig láp a láp, mert ha nem addig, ameddig, akkor igen csak bajban vagyunk! Hiába állapítják meg ugyanis, hogy láp a láp, ha az a területnek csak az 1/3-ára vonatkozik! Azért hiába, mert ha nem marad ép az egész terület, akkor védőövezet híján elpusztul a lápnak kimondott terület is. Mondjuk van egy kertesház. Mitől kertes ház egy kertes ház? Attól, hogy a kerítésen belülre nem jön markoló kiásni a tulipánokat. Remélem érthető, amit mondok: hiába maradna meg a házad háznak, ha a kert (mint a port, szennyet, zajt, olykor napsütést, szelet felfogó védőövezet) elvész, akkor oda a ház is! Tehát hiába mondja az Auchan, hogy nem építünk a lápra: ha már mellé építenek is elpusztul a láp. Olyan ez, mint ha azt mondaná az Auchan, hogy ha egy sztrádát építünk egy fa mellé, attól még a fakopáncsok ott fognak maradni azon a fán. Alapvető környezeti hatásmechanizmusokkal nincs tisztában sem dunakeszi polgármestere, sem az Auchan.

http://sites.google.com/site/nadasto/szrkedm.jpg

Na, szóval remélhetőleg a minisztérium az egész területet levédeti, különben csak adott annak a bizonyosnak egy pofont.

De az a poén az egészben, hogy nekem mindezt nem is kéne bizonygatnom! Eleve NEM építhetne senki semmit: mert AZ EGÉSZ TERÜLET a Nemzeti Ökológiai Hálózat része törvényi szinten! (Ezt meg is állapította a Zöld Ombudsman. De akkor hogyan is merészel olyan videót kiadni az Auchan, hogy hová akarna és mit építeni, ha meg van mondva neki, hogy KUSS amíg ki nem vizsgáljuk az ügyet rendesen?!)

Tényleg el akarjuk pusztítani az utolsó élőhelyét ennek a pénzben kifejezhetően milliárdokat érő madárvilágnak?  De a tényt figyelembe véve, hogy a város közelében van, és ennek ellenére ÉL ez a kis terület: leginkább felbecsülhetetlen értékű!

Szóval még egyszer, aki még nem ismerné:

A Dunakeszi Tőzegláp és az ügy honlapja

Facebook: Bojkott Auchan!

Facebook: Mentsük meg a Dunakeszi Tőzeglápot!

         5 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr541748284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Melone (törölt) 2010.02.11. 08:04:36

Ez arról is szól, hogy a Dunakeszi önkormányzat forráshiányos. Abban látják a megoldást, hogy eladnak területeket és az abból befolyó összeget felélik.

Ha érdekel, nézz utána a Dunakeszi repülőtér és a téli pálya ügyének.

ezek tízmilliárdos értékű területek. Egyenlőre törvény, és lakossági tiltakozás védelme alatt állnak, de minden évben támadásnak vannak kitéve.

Közben meg ott él a régió legnagyobb ürgepopulációja, sőt néhány éve egy saspár is ideköltözött!

Az önkormányzat pedig vidámparkot és expót tervezne a helyére!

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.02.11. 08:26:12

@Walter Melone: Itt kezdődik az igazi probléma, ha alaposabban megnézzük a problémák igazi gyökerét egy ördögi körhöz jutunk.

Miért is hiányos az önkormányzat? Mert a szociális törvény felsorolja, milyen feladatokat kell ellátnia egy adott nagyságú önkormányzatnak, csakhogy az állam központi pénzt keveset ad, bezzeg a helyi adót nagyon szívesen elvonja. De ugye a helyieknek kell óvoda, iskola kistököm, jogos szociális ellátások.

Ezen felül, miér van akkora igény ezek az intézményekre? Mert sokan kiköltöztek az agglomerációba, és elkezdtek követelni.

Szóval strukturálisan minden önkormányzat forráshiányos, és nincs más megoldás, mint belemennek lakópark-fejlesztős vagy IKEA fejlesztős pilótajátékokba.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.11. 11:04:39

@Walter Melone:
Nyitott kapukat döngetsz:
dkck.freeweb.hu/
Ott voltam, hallottam az ügyekről. Eszméletlen, hogy mi megy Dunakeszin!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.11. 11:10:54

@meta_:
És ilyenkor mintha minden emberi ész megállna a gondolkodásban. Eljut ehhez a konklúzióhoz, aztán abbahagyja a gondolatsort.
Pedig pofon egyszerű: sokan vagyunk. Nem férünk el a földön, egészségesen még annyira sem, fenntarthatóan (azaz pl. annyi betont elhasználva egy építkezéshez, amennyi idő alatt a mészkő és az agyag egy millimétere a Földön keletkezik) meg végképp nem tud ennyi ember élni.
Ez kérem születésszabályozási globális probléma. Még nincs is az összes embernek mobiltelefonja a világon, de már most is csak 20 évre elegendő a ritka fémek mennyisége a Föld gyomrában. Nem lehet mindenkinek Auchan-ja és IKEÁ-ja. Leginkább senkinek sem kéne, hogy legyen. Van kiskert: lesz répa.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.11. 11:16:50

@Pacsker:
Bocsánat, elfelejtettem írni, hogy a mobilokban ritka fémek vannak. :D

 
 
süti beállítások módosítása