Dunakeszi-tőzegtavak 19 - Újabb fejlemények

PPJ         2010.02.03.

A dunakeszi tőzegláp egy részének védettségét megszüntető másodfokú hatósági határozat megsemmisítését, és a döntés körülményeinek kivizsgálását kérték civil szervezetek Szabó Imre környezetvédelmi minisztertől a Vizes Élőhelyek Világnapján.

A petíciót az Élőlánc Magyarországért, a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány, a Levegő Munkacsoport mellett több civil szervezet is támogatta, és több mint 3200 magánszemély írta alá.

A civilek szerint az Auchan cégcsoport a védett láp területén tervezi bővíteni közeli áruházát. A környezetvédelmi hatóságok első fokon kimondták a terület védettségét, másodfokon azonban a terület egy részéről megállapították, hogy mégsem élvez védelmet. A természetvédők ezért korábban már rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek, és a köztársasági elnökhöz is fordultak.

"Szabó Imre miniszter urat arra kérjük, indítson felülvizsgálati eljárást, amely tisztázza, hogyan kerülhetett sor egy olyan természeti érték védelmének a megszüntetésére, amelynek fontosságát immáron a Magyar Tudományos Akadémia is külön állásfoglalásban erősítette meg" - olvasható a civilek közleményében.
Sarkadi Márton, a civilek egyik vezetője elmondta: nem értik, hogyan születhetett egy év leforgása alatt két egymásnak ellentmondó szakértői határozat a területről. "A tőzeg nem tűnik el egy év alatt" - fogalmazott.

A petíciót a minisztérium képviseletében Kling István államtitkár vette át, aki elmondta: a civilek egyik kérése a terület egy részét érintő másodfokú környezetvédelmi hatósági határozat felülvizsgálata volt, ez a bíróságra tartozik, a tárgyalás el is indul április 21-én. A másik kérés a teljes terület újbóli megvizsgálására vonatkozott, ezt az illetékes elsőfokú környezetvédelmi hatóság el fogja végezni. Sarkadi Márton a petíció átadása után elmondta: elégedettek a minisztérium reakciójával.

A Zöld Ombudsman is vizsgálódik a témában – közben folytatódik a tiltakozás. Összefoglaló cikk az eddigi fejleményekről.

Cikkünkben a Dunakeszi határában lévő vizes terület körül régóta húzódó „nevezéktani” vitát tekintjük át.

A dunakeszi tőzegláp természeti védettségének megszűntetése minden bizonnyal megalapozatlan, s ráadásul korábbi határozatoknak ellentmondó államigazgatási döntés keretében történt 2009 nyarán. Ma délután civilek petíciót adnak át a dunakeszi tőzegláp ügyében Szabó Imre miniszternek.

Csatlakozó civil szervezetek: Élőlánc Magyarországért, Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány, Levegő Munkacsoport

Mentsük meg a dunakeszi tőzeglápot! facebook oldal

Bojkott Auchan! facebook oldal

         2 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan nol dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr671724244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Z 2010.02.03. 09:52:55

Az Országos Erdészeti Egyesület honlapjáról van az alábbi idézet (www.oee.hu/pages/template1.aspx?id=1526633.)

Tanulságos - már ha valakit érdekel a pszichológia.

"Dr. S. Nagy László az OEE Szeniorok Tanácsának elnöke a hitelesebb természetvédelmi munka megalapozása érdekében szorgalmazta a kutatások növelését, hiszen csak ezen keresztül lehet hitelesen bizonyítani a védett területeken végzett munkák kontrollját. Kiemelte, hogy a jövő meghatározó tényezője a természeti erőforrások az erdő és víz lesznek. "

:)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.03. 11:11:00

@K.Z:

Nohát-nohát szakértő Úr! :D Miket nem mond?! :D

Köszi K.Z.!

 
 
süti beállítások módosítása