Napi Anyád Rovat: nyugodj békében Ady Gil

PPJ         2010.01.07.

Sajnos továbbra is bálnahús táplálja az animére élvező, szórakoztató elektronikai eszközöket gyártó szigetország embereit. (No és persze delfin is, erről is írnom kellett már sajnos Az öböl - The Cove című film kapcsán.)

http://www.seashepherd.org/images/stories/news/news_091020_1_2_Sea_Shepherd_unveils_the_Ady_Gil.jpg

Sajnos véget ért Ady Gil élete. Ady Gil egy piszok gyors természetvédelmi eszköz volt. A világon az egyik leggyorsabb! A Sea Shepherd bálnavédő szervezet tulajdona, amellyel több kevesebb sikerrel a japán bálnavadászok "munkáját" tudták zavarni.

"A csúcstechnológiás trimaránt 2009 végén adományozta egy amerikai üzletember a természetvédőknek, hogy a gyors hajóval jobban fel tudják venni a küzdelmet a bálnavadászokkal. A Föld körüli hajózás gyorsasági rekordját tartó hajó bemutatásakor a Sea Shepherd alapítója, a kanadai Paul Watson azt mondta: a járművet arra használják majd, hogy fizikailag akadályozzák a bálnák megszigonyozását. Régi hajójukkal ugyanis csak a kifogott bálnákat feldolgozó hajóval tudtak lépést tartani." - Írja az Index

"Paul Watson még az ütközés előtt nyilatkozva elmondta, hogy szervezetének aktivistái karácsonyfa-díszekbe rejtett bűzbombákkal támadtak a bálnavadászokra az Ady Gilről. Kelet-Afrikában agyonlövik az elefántokat kilövő vadorzókat, mi csak bűzbombákat dobálunk - jelentette ki Watson, aki akkor azt mondta, hogy a japánok "ma nem ölnek meg egy bálnát sem, hanem előlünk futnak"."

- Hiába, egy nép élelmezésének mindent alá kell vetni. Hogy öszeomlóban van az óceánok élővilága? Kit érdekel!

T minusz 1 másodperce az ütközéstől

http://galeria.index.hu/tudomany/2010/01/06/banavadaszokkal_karamboloztak_a_balnavedok/1267247_3d8176ddc0e297331011debd59565228_ms.jpg

Íme a videó, amelyen épp teljes gőzzel aprítja szét a japcsi bálnavadász hajó a japán GDP növekedését, és a japán kormányt zavaró apró elemet: Ady Gilt.

Ahogy az index írja: "A bálnák kereskedelmi célú vadászata egy nemzetközi szerződés értelmében 1986 óta tilos. Japán azonban kihasználja azt a joghézagot, hogy a tudományos kutatási célokra a bálnavadászat engedélyezett. Tokió nem is titkolja, hogy a kifogott bálnák húsa ebédlőasztalokon köt ki."

És lám: ott a research felirat a hajón. Biztos csak zsírmintát akartak venni a bálnától, a világ elhízottságának biológiai kutatása érdekében...

http://galeria.index.hu/tudomany/2010/01/06/banavadaszokkal_karamboloztak_a_balnavedok/1267251_9827328e534d5bf91f5fa042652a0e5a_m.jpg

 

Videó egy másik (egyértelműsítő) szögből és a magyarázkodásnak még csak semmi jelét sem mutató japcsi szóvivő:

Ezen a filmen világosan látszik, hogy az ütközés alatt és előtt az Ady Gil ÁLLT, álló motorral. A japán hajó szándékosan nekiment, miközben folyamatosan vízágyúzta. (A felvételek némelyike megtévesztő, mert egymáshoz képest mozgó hajókról készültek, de a fenti videót nem lehet félreérteni.) - Írja Hargitai Miklós a Népszabadság Online környezetvédelmi rovatának szerkesztője.

anyánk volt: az Index és a fotóriportja, még egyszer az Index, meg még egyszer, meg még a Népszabadság

amúgy az izlandiak is ludasak (hehe - bálnásak - érted) a bálnák ügyében

         13 hozzászólás

Címkék: videó japán természet sea shepherd bálnák napi anyád ady gil

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr351653132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.07. 14:08:19

Béna ez az egész sztori, sajna ilyennek kell történnie, hogy a sajtó foglalkozzon az üggyel. Ha nem mennek át a hajón az idióta japcsik, akkor hazavisznek ismét pár bálnát, amit valamelyik Tokioban lerészegedő turista ki fog hányni, ahogy megette.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2010.01.07. 14:19:44

Tanulság: lehet napokig centizni, elég egyszer elszúrni.

A hajó szép volt.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.07. 14:21:46

@mata-hari:

Ezért iszonyúan fontos, hogy a média mit reprezentál: mert az kerül be a társadalmi köztudatba. Ha ilyen hírek, akkor ébredő zöld tudatok lesznek, ha nem ilyenek, akkor tovább búslakodó tehetetlen emberek maradnak.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.07. 14:26:29

@Komavary:

Mármint a trimarán? Bizony: kecses darab.

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.07. 15:48:59

@Pacsker: Gondolod, ez lenne a fontos? Búslakodni nem kell, de nekem az sem kell, hogy hajókat törjenek ahhoz, hogy tudjam, nem ölök meg egy bálnát:)

Gloucester 2010.01.09. 15:51:24

@Pacsker: A média mit reprezentál? Hozott anyagból és a saját tudásából dolgozik a szerkesztő. Zöld tudatos embereket szeretnél magad köré? Mindenki zöld, én is a bálnákkal vagyok. Nekünk könnyű innen megmondani, hogy mit kéne a Japánoknak tenni, akármennyire is fontos. 3 nap múlva kevesen fognak erre a kis "csatára" emlékezni. Átlagemberként előnyben részesítem a saját háztájunk körüli sepregetést. Mit tesz egy magyar vadász, horgász az állatkínzás ellen? Nagyvadak fogyasztójaként az éttermi húsok útjáról mennyit tudunk? A favágók, a szegénysorban lévők foglalkoztatja-e az erdők eltűnése? Ki mit tesz, hogy kevesebb energiát használjon? (Pl.: Szerelte már le valaki a légkondíciós berendezését, mert eszi az áramot?) Biztos vagyok benne, hogy egyet értesz velem abban, hogy ezek is ugyan olyan fontos dolgok, amelyekről egyazon csatornákon keresztül tájékozódhatunk, mint a bálnák sorsáról. Ezekről szeretnék több "média-prezentálást" látni és nem csak kampányjelleggel. Greenpeace csak tilt, alternatívákat még nem mutatott semmire. Dolga lenne?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.09. 16:37:56

@Gloucester:

Egyet értek. Szerintem globális és lokális híreket ugyanúgy meg kell jelenítenie a médiának, de tény hogy megoldást itthon kell és a saját bajainkra keresni.
A greenpeace nem csak tilt, nem értem az állításod. És azt is elfelejted, hogy a legtöbb zöld ügyben nincs alternatíva. Nem lehet folytatni a dolgokat. Nem lesz "ugyanilyen csak máshogy" dolog. Ne várjuk azt, hogy lesz csoda. :) Ez van. Nincs több, vége. máshogy se lesz több. Nagyon sok dologra csak ez a válasz, és csak ennyit tudnak mondani a zöldek, mert ez az igazság. Nem lehet vádolni őket azzal, hogy nem adnak másféle cukorkát a betiltani kívántak és a betiltottak helyett. Nincs cukor, azt csak hittük: hogy van és végtelenül.

Gloucester 2010.01.09. 17:08:08

@Pacsker: Egykori médiamunkásként csak a "média-reprezentálás" fogalmára reagáltam. Laikus környezetvédőként viszont a választás szabadságával kicsit ellenkeznék. Azt értem, hogy elfogy az olaj, akkor nyilván nem választhatjuk, és nincs ez másként a bálnahússal sem. Energiaforrások közül viszont van választásunk. Az alternatív (zöld) energiák mellett még mindig ott van az atomenergia, amit szintúgy ellenez a Greenpeace. A Bős-nagymarosi vízlépcső kapcsán is úgy emlékszem, hogy annak ellenzőjeként agitált. A szélenergia előnyben részesítése pedig "minden falu mellé egy szélerőművet" szlogennel letudható félretájékoztatással került a köztudatba. Nagyon sok a homályos pont az alternatív energiák használhatóságának sikeréről. Erről miért nincs eredményeket felmutatható társadalmi vita? Mindent a pénz mozgat. A vad kutyát is hússal, türelemmel és odafigyeléssel lehet nevelni. Miért lenne másként az embereknél is? Meg lehetne találni az utat, hogy mindenki érdekelté váljon az életvitele megváltoztatásán. Még pontosabban fogalmazva: Mindenki rá lesz kényszerítve a változtatásra. Ha másként nem, hát áremeléssel, adóemeléssel. Még mindig olcsónak tartom az olajárat. Kezdetnek, rövid távú megoldásként el tudnám képzelni a lakossági benzinárat a gazdálkodói benzinártól történő elválasztással.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.09. 17:49:07

@Gloucester:

Nem 5 perc kifejtenem hogy miért butaság az atomenergia, és hogy miért nagyobb baj egy gát megépülése mint a meg nem épülése. Legyen elég annyi, hogy valóban nagy baj és egyáltalán nem alternatíva.

Gloucester 2010.01.09. 18:02:40

@Pacsker: Mintahogy a szélenergia és napenergia sem alternatíva az eddigi olvasmányaim alapján. Elfogadom, hogy erre kevés itt a hely, de azért köszönöm. Még túrok a témában... mert tényleg kevés az információ, a zavar viszont annál nagyobb.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.09. 18:06:47

@Gloucester:

Igen, azzal is vannak problémák. Most kutatják. Szinte minden napra kiderül egy újabb probléma. Sajnos kezd úgy tűnni, hogy nincs alternatívája a vadászó gyűjtögetésnek. Erős kijelentés tudom. Nem biztos, hogy igaz.

Gloucester 2010.01.09. 18:31:19

Ezért írtam, hogy alternatívát nem mutatott semmire a Greenpeace, csak tilt.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.09. 18:33:21

@Gloucester:

Ezért írtam, hogy nem nagyon tud mást tenni. A legtöbb esetben nincs alternatíva. De amikor van, azt biztosan propagálja és megemlíti.

 
 
süti beállítások módosítása