Elhunyt Claude Lévi-Strauss

PPJ         2009.11.03.

http://4.bp.blogspot.com/_qE92cyReAMk/Sr8yEmAg0XI/AAAAAAAAAYY/_wJ4XcCN4yc/s400/claude+l%C3%A9vi+strauss.jpg

Életének 101. évében elhunyt Claude Lévi-Strauss francia szociológus, etnológus, antropológus - tudatta kedden a párizsi Plon kiadó.

 

A strukturalista mozgalom fő teoretikusa 1908-ban Brüsszelben született. A tudós 2008. november. 28-án ünnepelte 100. születésnapját.

 

Lévi-Strauss alapvető tudományos problémája a vallási valóság és a mögötte megbúvó emberi gondolkodás szerkezetének alakulása a primitív népeknél, írja a Wikipedia. Először az archaikus társadalmak nyelvi és kommunikációs rendszerét vizsgálta, tudattalan logikai struktúrák nyomait felfedezve azok szerkezetében. Ebből építette fel a „vad gondolkodás” fogalmát, amely a régiek gondolkodását egy asszociációs és metaforikus logikára és az arra épülő mágikus-totemisztikus magatartásra, mint az ősi vallás formájára vezette vissza.

 

Az archaikus gondolkodásról és a vallási valóság őstörténetéről vallott nézeteinek összefoglalását végül a mitológiákról írott, elsősorban amerikai indián anyagot feldolgozó könyvsorozatában írta meg, azt a tézisét támasztva alá, hogy a mítoszok nyelve egy olyan ősvallás kommunikációs valóságára utal, amelyben a valóság és annak grammatikai interpretációja sajátos logikán kívüli kapcsolatban van egymással.

forrás: Index

Munkásságában megtalálható a vallás eredetének vizsgalátan kívül, korunk egy másik fő problémájának bírálata: a rasszizmusé vagyis az etnocentrikusságé.

         szólj hozzá

Címkék: tudomány vallás világ filozófia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr721497123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása