Egy jurta projekt Whidbey szigeten - fotósorozat

PPJ         2014.09.03.

A Tiny House blogon az egyszerű és kis helyigényű életmód fenntarthatóságának szépségét mutatják be változatos módon. A legtöbbet pedig abból tanulhatunk, akkor tudjuk igazán a képzelet, elképzelés és leképezés világába vonni az ötleteket, ha a kialakítás menetéről legalább egy átfogó képünk adódik. Nagy visszássága sok zöld gondolkodású fiatalnak, hogy "vaktában álmodoznak", de a megvalósításig, vagy még inkább, a precíz kivitelezésig nem jutnak el, sokszor dugába dőlt vagy igénytelenül összecsapott projektekkel találkozunk. Nem így van ez, egy a Tiny House bloghoz hasonló, magyar vonatkozású megvalósítás, a Guruló Otthon esetében. A Guruló Otthon facebook oldal és az ott található gondos fotódokumentáció is a téma precíz körbejárást teszi lehetővé.

Az alábbi fotósorozatban bemutatásra kerülő jurta nem gurul el, de kereksége a világegyetem kerekségét vetíti le ide a Földre. Akik foglalkoznak a terek és szimbólumok szerves mélységeivel, a tér teremtő erejének a finom minőségeivel, jól tudják, hogy egészen más minőségű lét-kapcsolatokra ad lehetőséget a négyzetháló rácsszerkezetű urbánus tagolódás, mint az őskeresztény rotunda templomok és még ősibb kerek(séges)-egész(séges) jurták, melyek mind, az emberi élet valódi Otthonára, ami nem a város és nem a falu, hanem a Szentélyre hívják fel a figyelmet.

Saját eddigi jurtás tapasztalataimból, és megerősítve az Everness Fesztiválra hívott előadóink ismeretei által, úgy hiszem, hogy könnyebb és egészségesebb, "menőbb" és kivitelezhetőbb a jurtás élet, nekünk, mai fiataloknak is, mint amennyire azt a fősodrú média, a kommunizmusban megkövült szülő generáció vagy a lakásépítők és téglagyártók országos lobbierői szeretnék elhallgatni és lesajnálni, ettől eltántorítani.

jurta.jpg

Természetesen azzal nem értek egyet, hogy "menő" és kivitelezhető csak az, csak akkor és csak úgy lehet bármi, amikor arról a bal-liberális médiamétely hipszter köntösben nyilatkozni óhajt. Érdekes, bár teljesen megszokott az a kettős mérce, aminek egyébként magam is több éven át áldozata voltam, hogy milyen alaptalan cinikus értetlen egyszerűséggel sajnálták le a liberális médiumok a hagyományőrzőket, jurtásokat, hun-szkíta-pártus múltunk felé tekintő honfitársainkat, de bezzeg ha az Index egyszer megírja, hogy van jurta is a világon... hejj, mily megmosolyogni való fordulatokat tartogat még az idő. :) Mindenesetre 1,8 millió forintból biztos, hogy nem egy ilyen hipszter-hajtogatós műjurtát kap az ember, hanem fürdőszobás-konyhás-franciaágyas hőszigetelt csuda-jurtát. Legalábbis holland és dán ismerőseim révén én így tudom. Azért is örülnénk néhány magyar "luxus-jurta" beszámolónak is, mert jól tudjuk, hogy nem csak, sőt, leginkább nem az agyon-gépiesített techno-szmogolt műanyag passzív házakban élet az élet.

Eric vendégposztja a Tiny House blogon a Whidbey szigeten épített jurtáját mutatja be. A Whidbey sziget az egyesült államokbeli Washington megyében található, egy magasságban van a történelmi Magyarország ma Szlovákiának hívott részével, tehát az évszakok szempontjából sem sokkal másabb a helyzet. Nem mellesleg bárkinek eszébe juthat egy rakéta-kályhával vagy a magyar gyártmányú új és hatékony sparheltek egyikével egy adag fával egyszerre fűteni, meleg vizet és fürdővizet melegíteni, valamint főzni, szóval már egyáltalán nem muszáj a jurták esetében sem füstös-hideg környezetet vizionálni.

Washington államban vettem egy 1/3 acre (~1350m²) területet nemrég. - írja Eric. "Nyers" terület volt, ezért megtisztítottam, hogy be lehessen vezetni, sóderral szórtam fel és egy 16'-os (~5 méteres) jurtát építettem. Mindezt magamtól tettem, nagylelkű barátok segítségével. Ez egy hálózaton kívüli (off-the-grid) hétvégi állomás. Van egy régi klasszikus hűtőszekrény, mosogató 5 gallon vízzel, csapszeleppel és egy gyűjtővödörrel, egy futon, egy háttámlás szék és egy 12 voltos LED izzósor, ami 12 voltos akkumulátorról működik. Amint látható, ez főként egy éjszakai-, hétvégi állomás még csak, egy órányira Seattle-től.

Ez az első része a jurtaépítés három szekciójának. Ez a 12000 square foot (~1114m²) nagyságú parcella, nagyjából 3000 square feet (~278m²) megtisztított rész kellett a jurtához. Tehát ez a tisztítási fázis, amit mindösszesen két barátommal végeztünk.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Ez már maga a jurta építés része. 16'-os (~5 méteres) jurta, 200 square feet (~18,5m²), nem építésengedély köteles egészen addig, amíg nincs benne egy állandó hőforrás. A 7,750 dolláros (~1.860.000 Ft ???!!! - mi van veletek, emberek?!) jurta költségeit még további hozzávetőleges 2.500 dollárnyi (~600.000 Ft) építési és szerszámköltség egészítette ki, beleértve egy generátor árát, mivel nincsen elektromos áram a területen. Minden további munka ingyenesen tőlem és nagylelkű barátaimtól...

WC-kén pedig egy 4'x4'-es könnyen felállítható külső sátorban van jelen egy 5 gallonos vödör, wc ülőke tetővel, komposztálható zsákbéléssel és fűrészporos szagtalanítással, amit a hétvége után a komposzthalomra lehet üríteni.

7.jpeg

8.jpeg

9.jpeg

10.jpeg

11.jpeg

12.jpeg

13.jpeg

14.jpeg

16.jpeg

17.jpeg

Elkészült állapotban vagyunk

18.jpeg

19.jpeg

20.jpeg

A belső tér berendezettsége

21.jpeg

23.jpeg

22.jpeg

És a LED-csík működésben

24.jpeg

         szólj hozzá

Címkék: usa fotók fenntarthatóság jurta LED világítás guruló otthon off the grid

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr796660439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása