19 napig lézetik még a Magyarország nevű lokalitás - így adja el a földtörvény a Hazát!

PPJ         2014.04.11.

FELHÍVÁS
Magyarország jelen és jövendő Kormányához, Parlamentjéhez, közjogi méltóságaihoz, polgármestereihez, egyházi vezetőihez, pártjaihoz, civil szervezeteihez és népéhez
a MAGYAR FÖLD ÜGYÉBEN

global-land-grab_1.jpg

A választási kampány elvonta a figyelmet arról a történelmi jelentőségű tényről, hogy 19 nap múlva - 2014. május elsején érvénybe lépnek a 2013. június 21-én botrányos körülmények között elfogadott FÖLDTÖRVÉNY* rendelkezései, melyek a kormányzati állítások ellenére megnyitják a magyar földpiacot a külföldiek előtt**, ami országunk, és létalapjaink lépésről lépésre való észrevétlen elvesztésének veszélyével fenyeget.

*2013. évi CXXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról[1]
Forrás: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13111.pdf

**Idézetek a törvényből:

10. § (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a föld tulajdonjogát belföldi természetes személy és tagállami állampolgár szerezheti meg.

5. § 24. tagállami állampolgár: az Európai Unió tagállamának állampolgára, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső állam állampolgára, ide nem értve a belföldi természetes személyt;

[1] A törvényt az Országgyűlés a 2013. június 21-i ülésnapján fogadta el.

Ez a törvény ezen felül kiskapuival lehetővé teszi korlátlan méretű birtokok létrejöttét, mely társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt pusztító folyamatokat indít el. Vidéken a jövedelem egyedüli forrása a föld. Ha ezt kihúzzuk a közösségek, a vidéki családok alól – a megélhetésüket vesszük el. Ha a vidék nem él meg, akkor a város sem él meg. A vidékiek városokba áramlása felborítja a város egyensúlyát is – mindenkinek nem jut állás – így valakinek menni kell. Ezért keresi már 500.000 ember külföldön a megélhetését.

A földforgalmi törvény rendelkezései teljes mértékben ellentétesek a helyi gazdálkodó családok, a vidéki közösségek – így a nemzet érdekeivel is. Talán nem véletlen, hogy a törvény elfogadásakor lezajlott furcsa színjáték eredményeként Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök nem szavazott a törvényről… Emiatt a törvény érvényessége is kétséges.

Orbán Viktor a 2/3-os felhatalmazás mellett érvelve a gyors döntéshozatalt említette a legnagyobb előnynek. Történelmi tény, hogy a választások eredményeként Orbán Viktor jelen és leendő kormányának is megvan a 2/3-os felhatalmazása – tehát nincs akadálya a földforgalmi törvény gyors – akár egy nap alatt történő megváltoztatásának.

Ha az alig több mint két hét múlva beinduló alattomos katasztrófát el akarjuk hárítani, akkor a földforgalmi törvény alábbi módosításaira van szükség még május elseje előtt:

1. Helyi gazdának (helyben lakónak) az számítson, aki 5 éve az adott településen él, cég esetében az legyen helyi, melynek 5 éve az adott településen van a székhelye. Ez alól a pályakezdő földműves se legyen kivétel. Ha az adott településen nincs jelentkező az adott földre, akkor léphessen be a szomszéd településen élő.

2. A helyi gazdaközösségbe csak azokat a - fentiek szerinti - helyi gazdákat, helyi cégeket számítsák, akiknek gazdasága legalább 60 %-ban az adott település közigazgatási területéhez tartozik.

3. A helyi gazdaközösség minden településen 9 tagú földbizottságot válasszon 1 évre.

4. Minden, a településhez tartozó földügyletben (földbérlet esetén is) legyen döntő szava a helyi földbizottságnak.

5. Az állami hivatal csak a törvényességet ellenőrizze.

6. A döntéshozatali rendszer fentiek szerinti stabil, működőképes felállásáig, az üzemszabályozási törvény elfogadásáig - átmeneti földeladási tilalmat kell érvénybe léptetni.

7. A földforgalmi törvény egységesen vonatkozzon minden földügyletre - ne legyenek kivételek.

8. Azonos családba, vagy azonos érdekkörbe tartozóknál alkalmazzanak összeszámítást. Ehhez szükséges annak meghatározása, hogy ki tartozik egy családba, egy érdekkörbe.

9. A földszerzési, földhasználati korlátozást olyan szinten határozza meg a törvény - amely figyelembe veszi azt, hogy a föld korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás - ezért az egy településhez tartozó földek arányos és igazságos elosztása kell, hogy a legfőbb cél legyen. Egy család, vagy egy érdekkör ne birtokolhasson többet, mint a településhez tartozó földek 20 %-a. Minden ezzel kapcsolatos kiskaput zárjanak be!

10. A rangsorban ne kerüljön a többiek elé az állattartó teleppel rendelkező gazda, ne szorítsa ki a többi gazdát a földszerzés, a fejlesztés lehetőségeiből, mert a növénytermesztéshez is földre van szükség.

Ezek a változtatások elegendő időt adnak arra, hogy kezdeményezni lehessen az EU-val a tárgyalásokat a moratórium meghosszabbításáról, arról, hogy a föld EU szinten kerüljön ki a tőke szabad áramlásának szabálya alól, valamint az élelmiszer önrendelkezésről. A földforgalmi törvény kapcsán megfogalmazott EU-kritikák miatt amúgy is elkerülhetetlenek a tárgyalások föld ügyekben – akkor már a fenti kérdések európai szintű felvetését Magyarországnak kellene kezdeményezni.

A földforgalmi törvény gyors megváltoztatása mellett alapvető nemzeti érdek az állami földekre kiírt – az Alaptörvény rendelkezéseit súlyosan sértő - pályázatok és eredményeik megsemmisítése is. Ezután a fenti elvek alapján – a helyi gazdaközösségekkel érdemben megtárgyalt, és általuk elfogadott - földpályázati rendszer kialakítására van szükség.

Csak így helyezhetjük biztonságba földjeinket, közösségeinket, jövőnket. Ennek érdekében meg kell mozdulni minden felelős állampolgárnak, minden felelős erőnek.

Magyarország, 2014. április 11.

Élőlánc Magyarországért
További információk: www.kielegyenafold.hu
Kapcsolat: Ács Sándorné agrármérnök - acsne.eva@gmail.com, Tel: 30 3850 379

A földtörvény válaszol - Kiélegyenaföld.hu

Mit mond a kormány és mit mond a földtörvény... a választ megtalálja ebben a dokumentumban.

kielegyenafold_szamlalo.jpg

Hazugságok és igazságok a földtörvényről - A Váralja Szövetség állásfoglalása

Mivel sokakhoz nem jutott el az üzenetünk, illetve a jogszabályok értelmezése valóban átlagon felüli felkészültséget kíván meg egy állampolgártól, ezért úgy döntöttünk, érveinket összegezve egy rövidebb tényfeltáró írásban leplezzük le a kormány összes olyan állítását, amely a földtörvény védelmére szól.

"Sosem gondoltuk mi azt komolyan"

A Parlament folyosóján hangzott el a fenti mondat egy köztiszteletben álló kormánypárti képviselő részéről a Nemzeti Vidékstratégiára - a kormány hivatalos programjára - vonatkozóan. A képviselő ezzel lényegében mindent elmondott Magyarország jelenlegi kormányáról.

Nyílt levél a vidékfejlesztési miniszterhez

Az Élőlánc Magyarországért által összesített tényekre tavaly május óta nem kaptunk érdemi választ a vidékfejlesztési minisztertől! Az új földtörvény Vidékfejlesztési Minisztérium által javasolt, véglegesnek szánt szövege nem szolgálja a vidéket, nem szolgálja az országot. Amennyiben a Kormány célja „a családi gazdaságok megerősítése, korszerű európai mezőgazdasági modell kialakítása” – a tervezet ezt nem szolgálja.

Korábbi GreenR bejegyzések:

Eladná az Országát? Tuti tippet kapott Csányitól? Aranykalászos gazda képzést végezzen!

Nocsak-nocsak... Milyen érdekes fizetett hirdetést dobott ki jobb oldalra a Facebook tegnap este a szemünk elé... Csak nem eladó lesz hamarosan az ország?! "Apróhirdetés" nagykutyáknak...

Új Trianon - Összefoglaló a Tisztesség és Emberség Szövetsége debreceni fórumáról

A Tisztesség és Emberség Szövetségének második 2014-es állomása Debrecenben volt. Felszólalóink voltak Ács Sándorné, Ángyán József, Horváth András, Kassai Zsolt és Léhmann György. Szeretettel várjuk további rendezvényeinken! Kassai Zsolt építész az Országos Területrendezési Terv, a földforgalmi törvény és a légiesülő határok miatt kialakuló "Új Trianonról" beszélt!

Földügy svindli - "második Trianon" közeleg!

Tanítsd az önellentmondást, Orbán! Még jó, hogy "az internet nem felejt"! Mit mondtál anno, mit véstél te most a földtörvénybe? Kinek is írod te a törvényt?! A jelzálog-hitelintézetek (bankok) KORLÁTLAN mennyiségű termőföldhöz juthatnak 'a mező- és erdőgazdasági földek forgalmazásáról szóló' T/7979/216-220, 16. § (7) szerint. Ha juthatnak, jutni is fognak, mert 5-50-szor olcsóbb a magyar termőföld az EU-ban levő termőföldekhez képest, ahol nincs is eladó termőföld. Magyarországon pedig lesz eladó termőföld, mert a 2/3-os kormány azt szavaztatja meg. A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK CSAK KORLÁTOLT MÉRTÉKBEN vehetnek magyar termőföldet, nem így a jelzálog-hitelintézetek (bankok) T/7979/216-220, 16. § (7). A KÜLFÖLDIEK VISZONT VEHETIK A MAGYAR TERMŐFÖLDET, T/7979/216-220, 10. § (1). At 5. § 19. pontja „mezőgazdasági termelőszervezet” – „tagállami székhelyű jogi személy” – vagyis Európa 30 országából bármely cég bejelentkezhet a magyar földekért. 5. § 19. b.) újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet is… (az is le van írva, hogy hogyan!) ["Csányi Sándor megmondta, neki olyan földtörvény kell, ami számosállatonként további két hektár használati jogát éri az 1200 hektár felett." - Forrás: nol.hu __ Simon Attilától pedig egy idézet a földtörvényről 16 perc 16 másodpercnél ebben a videóban: "az álcázott módosító javaslat a tárca bevonásával került legyártásra." TESSÉK?!]

995037_674497399242316_1504997753_n.jpg

         12 hozzászólás

Címkék: fidesz mezőgazdaság vidékfejlesztés budai gyula földtörvény agrárium agrárpolitika vidékpolitika élőlánc magyarországért ángyán józsef vidékfejlesztési minisztérium fazekas sándor kié legyen a föld agrármaffia földbérleti pályázatok bitay márton örs

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr346015321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

William Kidd 2014.04.13. 10:38:06

Z.O.G.

Zionist Occupation Government

Cionista Megszallo Kormany

A politikai elitunk az o babjaik, a hatterhatalome, az Uj Vilagrende, az illuminatusoke. Megy a demokracianak nevezett cirkusz, valogathatsz a ket oldal kozott, melyeket ugyanaz a kez iranyit.

praclee76 2014.04.13. 13:11:46

Ez a kedvencem: "A KÜLFÖLDIEK VISZONT VIHETIK A MAGYAR TERMŐFÖLDET" Hova a francba vinnék, te istenbarma??? Zsebre vágja, és hazaviszi? Aztmeg hogyan? Inkább úgy kellene változtatni a törvényen, ha persze nincs benne, hogy ha valaki nem műveli meg a földet, akkor egy meghatározott áron köteles legyen eladni.

Fekete Mamba 2014.04.13. 13:49:51

Akinek meg túl nagy a lakása, ahhoz költözhessen be egy munkáscsalád. És a létminimumon felüli jövedelmeket teljesen el kell vonni. Vagy még jobb lenne, ha mindenkinek az állam adna egy ágyat valahol, három étkezéssel, és cserébe dolgoznia kéne.

matetu 2014.04.13. 15:08:39

@praclee76:

Különbséget kell tudni tenni külföldi és külföldi között.

Ha pl. Dániából érkezik egy ambíciózus gazdálkodó család, értelmes méretekben vásárolja be magát egy településre, gazdálkodni kezd, a közösség szerves részévé válik, magáénak tudja érzeni a térséget minden nyűgével bajával együtt, netán még aktívan ki is veszi a részét a társadalmi felelősségvállalásból, ám jöjjön.

Ha a Benetton tulajdonosa felvásárolja fél Somogy megyét, az ivóvízkincset végtelenül kizsigerelő, tájba nem illő olasz nyárral vet be sok száz, vagy ezer hektárt, ezen a sok-sok hektáron fél embert foglalkoztat, telibesz.rja a térséget és a közösséget, miközben az egyik településen egy sikeresnek mondható szegénységellenes program olyan korlátokba ütközik, hogy az 1 (!) hektár önkormányzati földnél többel nem tud operálni, akkor ettől az olasztól igenis meg kell védeni a termőföldet és a helyi közösségeket.

Itt rengeteg változó van, senki nem kéri, hogy érts a témához, az viszont elvárható, hogy ne trollkodd szét a bejegyzést a hozzá nem értéseddel.

totyatotya 2014.04.13. 15:42:28

"Ez a törvény ezen felül kiskapuival lehetővé teszi korlátlan méretű birtokok létrejöttét, mely társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt pusztító folyamatokat indít el. Vidéken a jövedelem egyedüli forrása a föld."

Aha. Mint Ausztriában is, ugye? Tehát szeretnéd, ha konzerválnánk a jelenlegi szerencsétlen viszonyokat. Befektetés nem kell, majd kapálgat aki akar. Gépek miből lesznek? őstermelői adómentességből? Mellesleg, a lakosság alig 4-5%a él a földből. Összesen. Csúsztatsz, nem kicsit.

"A vidékiek városokba áramlása felborítja a város egyensúlyát is – mindenkinek nem jut állás – így valakinek menni kell. Ezért keresi már 500.000 ember külföldön a megélhetését."

Ez nettó baromság. A relatíve magas munkanélküliség az elvándorlásnak csak az egyik oka. Mellesleg kb nagyítóval kell keresni az országban olyan várost, aminek nőtt a lakosságszáma az utóbbi 10 évben.

Az egész cikk hemzseg a csúsztatásoktól, rossz ok-okozati viszonyok igazságként való beállításától és szimpla hazugságoktól.
Sajnos nem meglepő egy zöldnáci blogon.

Ennyit tudtok.

2014.04.13. 17:31:10

Van a családunknak kb. 20 hektár földje a Balaton közelében. Amíg a hozzáértő családtag élt, ő megművelte, gondozta, foglalkozott vele. Volt rajta szőlő, gyümölcsös, veteményes, stb., szépen rendben volt minden. Amióta elhunyt, csak a probléma van a "birtokkal", mert minden családtagot a városhoz köt a munkája, senkinek nincs tapasztalata, gyakorlata, sem ideje foglalkozni a földdel.

Próbáltuk eladni - nem kellett senkinek. Próbáltuk bérbe adni, ez sem működött. Aki most kezeli, kvázi szívességet tesz, nem fizet semmit.

Akkor most 19 nap múlva jön egy család (bárhonnan) és azt mondja, hogy ők megveszik, mert gazdálkodnának rajta, gondolod nem fogjuk eladni?

Nos megsúgom, dehogynem. Aztán majd mi leszünk a fekete seggűek, mert eladtuk a szent tulajdont külföldieknek? Mert a magyaroknak nem kellett? Vagy hogy gondoljátok ezt?

(Csak halkan jelzem: nem vagyunk szakértői a kérdésnek, viszont azt tudjuk, hogy 15 éve csak a probléma van a földdel.)

Polgardy Bence 2014.04.14. 18:25:38

@...elmúlik...: Nekem bizony kellene a földetek, nem vicc! Csak nincs meg a tőkém hozzá és szerintem nagyon sokan vagyunk így ezzel... :(

2014.04.14. 20:38:45

@Polgardy Bence: Nos a baj itt kezdődik. Mert ha a földvásárláshoz nincs meg a kellő tőke, akkor hol van a fejlesztésre, gépekre, tartalékra a pénz?
A bankoknak talán ezt kellene finanszírozni, hiszen a földet senki nem tudja zsebre vágni és odébbállni vele.
Én nem értek ehhez, de azt tudom, hogy hasonló nagyságú földterületből máshol megél egy család. Valami itt nagyon nem úgy működik, ahogy kellene.

Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy amikor utoljára ki szerettük volna kérni a Földhivataltól a pontosan határolt területre a tulajdoni lapot, nos ezt nem voltak képesek produkálni.

Polgardy Bence 2014.04.15. 12:51:56

@...elmúlik...: Így van. Teljesen egyetértek! Hogy ha van vállalkozásfejlesztési hitelprogram, akkor miért nincs ugyanez a földre? Akkor tényleg helyi kézben maradhatna a föld és létrejöhetnének a kisgazdaságok, akik fejleszteni tudnának és így versenyképesek lehetnének. Ezzel szemben most és itt mindketten hátrányba kerülünk. Önök azért, mert majd hallgathatják, hogy miért külföldinek adták el a földet, mi meg azért, mert nem tudjuk ilyen feltételek mellett megvenni, a fejlesztésről ne is beszéljünk... Nagyon szomorú, de itt tényleg nagyon nem működnek a dolgok...

2014.04.15. 17:04:04

@Polgardy Bence: A szép benne, hogy (most olvastam utána) az EU nagy részében a családi gazdaságok képviselik a hangsúlyt a mezőgazdasági termelésben.

Nálunk pedig a földalapú támogatást (több milliárdot) olyanok veszik fel, akiknek annyi közük van a földhöz, mint nekünk a harangöntéshez.

Ángyán nem véletlenül mondott le. Ehhez nem volt gyomra, ami itt megy.

Krampusz12345 2014.04.19. 13:52:58

Felénk is itt vannak a földek parlagon. A kárpótlás idején verekedtek érte. Azóta meg tojnak rá. Akkor inkább legyen külföldi tulajdonba, de műveljék.

 
 
süti beállítások módosítása