Aknaszlatina – Zóna a határ túlsó oldalán

PPJ         2012.07.08.

Humánökológiai szempontból is eszméletlenül hazavágott a Mandineren megjelent cikk a poszt-szovjet poszt-indusztriális poszt-Trianoniális táról. Táj és ember viszonya olyan metafizikai módon leírva, mint amilyen remek összetett mondatok az alábbiak!

"Ezen a vidéken a már-már apokaliptikus méretű természetkárosításon túl az volt az igazán nagy ár, hogy az évszázadok óta termékeny szimbiózisban egymás mellett élő, sokszínű kultúrával rendelkező népek egy-két generáció alatt gyakorlatilag saját identitásukat voltak kénytelenek feladni a rögös és túlontúl hosszúra sikerült lenini úton."
...
"A felület rajza, faktúrája számomra legalább olyan jelentéssel bír, mint egy emberi arckifejezés, a tekintet, az arcon megjelenő ráncok. Hiszek abban, hogy a környezetünkben fellelhető dolgok képe tükrözi a hozzájuk való viszonyunkat. (...) Aknaszlatina nyugtalanító látnivaló a szemlélőnek, mert nem csak egyszerűen szomorú és elhagyatott, de a végtelenségig kihasznált és megalázott táj. Mert nem csak a látottak nyugtalanítóak, hanem a látottakról alkotott képzeteink is. Minden magán hordozza a hatalom és a kisemberek viszonyát. Minden magán hordozza az itt élők érzéseit és gondolatait (...) "

Szánjatok időt a teljes cikk elolvasására!

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_5.jpg

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_12.jpg

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_16.jpg

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_19.jpg

         szólj hozzá

Címkék: trianon környezetvédelem természetvédelem fenntarthatóság humánökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Bio-munkahelyteremtés

PPJ         2012.07.03.

http://www.biokontroll.hu/cms/images/stories/Biokultura/2008/2008-5_fruhwald_ferenc.jpgÍgéretek halmaza kormányoldalról, álságos számonkérés az ellenzék részéről. Mi tagadás, valóban sürgető gazdasági és morális igény mind több hazánkfiát üdvözölni a munka világában. Tenni az érdekében több mint időszerű. Parancsszerű. Nincs ez másként másutt sem. Európa dolgosabbik részein is munkahelyteremtésről álmodoznak, szónokolnak. Egy a bökkenő: nemigen van szükség számolatlan munkavállaló tömegekre. Úgy általában. Hazánkban a hol több százezer főre rúg a funkcionális analfabéták sokasága (minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta - derült ki a nemzetközi felmérésekből) és ahol a kis- és közepes vállalkozások mindössze 15-20%-ában beszélnek legalább egy idegen nyelvet, a helyzet súlyosabb, mint aggasztó. A csúcstechnológia térhódítása következtében egyre kevesebb kétkezi munkára (ha úgy tetszik nyers erőre) van szükség az ipar szinte minden ágában. Munkahelyteremtésre maradna két kiaknázatlan lehetőség, egyrészt a szolgáltatási szektorban, másrészt a mezőgazdaságban. Míg azonban a szolgáltatás minőségi színvonala ugyancsak igényli a precíz, jól képzett, felkészült szakembereket, az átlag alatti képzettségű munkavállalók számára gyakran túl magas a léc. Maradhatna a mezőgazdaság, annak is a nem agyongépesített, nem agyonkomputerizált, kemizált és HACCP-zett változata, hanem az évezredes hagyományokat őrző egyszerű ám élhető alternatívája: az ökológiai mezőgazdaság. Ahol a jól felkészült, világot látott, ambiciózus és kreatív gazda (hajdan kuláknak bélyegezték) irányítása alatt ma állástalan és esélytelen emberek százezrei lennének képesek gyökeret verni és megindulni az emberi és gazdasági fejlődés még csak álmodott útján. (Ahelyett, hogy Caracas és Bombay milliós nyomornegyedeibe űzné őket a jelenlegi világ rendszerlogikája. - pacsker) Miközben az sem tragédia, ha egyikük-másikuk éppen fejjel lefelé duggatja el a dughagymát.

Mindez pedig történhetne az egészséges életszemlélet jegyében, ahol a fenntarthatóság az elsődleges parancs, nem pedig az úton-útfélen ostoba módon szajkózott és fetisizált fogalom: a növekedés. Mert a természetben egyetlen dolog képes csupán a folyamatos növekedésre: a rák!

Frühwald Ferenc
BioHolMi magazin
felelős szerkesztő

forrás: BioHolMi magazin 2011 decemberi száma

         szólj hozzá

Címkék: politika mezőgazdaság ökopolitika munkahelyteremtés agrárium

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Gyorséttermek korlátozása Toszkánában

PPJ         2012.07.03.

Hadjárat kezdődött a kebab és a gyorséttermek ellen Toszkánában. Forte dei Marmi híres fürdővárosának tanácsa megtiltotta új gyorséttermek nyitását, mert "egyre inkább kiszorítják a tipikus toszkán vendéglátóhelyeket a kisvárosból".

http://www.confesercenti.pistoia.it/confesercenti/newsletters/archivi/a2010/art48/imgm48.jpg

A városi tanács szerint a színes gyorséttermek nem összeegyeztethetőek a fürdőváros építészetével, ráadásul a turisták beszennyezik a várost a pizzaszeletek és hamburgerek csomagolásával.
"Nem akarunk olyanok lenni, mint bármely másik helység. Mi meg akarjuk védeni kulturális identitásunkat" – hangoztatta Umberto Buratti polgármester.

Forte dei Marmi nem az egyetlen toszkán város, ahol feketelistára került a gyorséttermi étkezés. 2008-ban Lucca tiltotta meg, hogy a középkori központban "etnoéttermek", gyorséttermek és szexshopok nyíljanak, hogy "megvédjék a város centrumának gasztronómiai hagyományait és építészeti jellegzetességeit". Előírták továbbá, hogy minden étteremben legalább egy ételnek a régió tipikus fogásának kell lennie.

"Kebabválság" robbant ki a Padova közelében lévő Cittadellában is: a városvezetők megtiltották a török és arab konyhában népszerű nyárson sült húsok árusítását. "Ez az étel nem része hagyományainknak és identitásunknak" – mondta Massimo Bitonci polgármester. A tilalmat hevesen kritizálták az emigránsok.

(Kritizálják csak - meg mi is őket. Ez a demokrácia! Éljenek a lassú- és a helyi étkek! Slowfood, local gastronomy! - pacsker)

http://www.witu.com/files/imagecache/Res_500/files/images/crop2_107069.jpg

Forrás: BioHolMi magazin 2011 novemberi száma a Szimpla Piacról

         szólj hozzá

Címkék: toszkána helyi termék zöld étlap ökológiai politika helyi élelmiszer

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bolygón minden a legnagyobb rendben zajlik

PPJ         2012.07.02.

"Embertelen meleg jön, Súlyos áradások, Tűzvész Coloradóban" - szép hírcímek, nem igaz? És szerintem még mindig nagyon sokaknak nem esik le, hogy mi folyik.

Ismételjük együtt: "Nincs globális felmelegedés, nem az ember okozza, majd a technika megoldja, a dolog kezelhető, ez egy teljesen természetes folyamat." Mai híradásunkat a WTO és az IMF mellett a "CO2 - We call it life" Exxon Mobil támogatta....

Lényeges tudnunk a klímaváltozásról, ha egyszerűen akarok fogalmazni, hogy se nem meleg, se nem hideg, se nem tűz, se nem eső: hanem szélsőségesen mindez együtt! Szélsőséges időjárási eseményeket generál a felborult globális egyensúly. Magyarország például egyszerre fog egyes területein sivatagosodni, míg másokon óriási áradásokkal küszködni! Felszámolódik a normalitás, a kiegyensúlyozottság! Érthetitek ezt matematikai, természettudományos, de akár emberi-lelki aspektusból is! Az emberiség a globális rendszer instabilitását okozza!

Majd egyszer megtanulja az emberiség, hogyan kéne viselkednie az élő rendszerekkel, aminek maga is részese.
Vagy nem.
Akkor viszont hullani fog a "férgese"...

nincs klímaváltozás.jpg

         5 hozzászólás

Címkék: klíma klímaváltozás klímavédelem

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása