Aknaszlatina – Zóna a határ túlsó oldalán

PPJ         2012.07.08.

Humánökológiai szempontból is eszméletlenül hazavágott a Mandineren megjelent cikk a poszt-szovjet poszt-indusztriális poszt-Trianoniális táról. Táj és ember viszonya olyan metafizikai módon leírva, mint amilyen remek összetett mondatok az alábbiak!

"Ezen a vidéken a már-már apokaliptikus méretű természetkárosításon túl az volt az igazán nagy ár, hogy az évszázadok óta termékeny szimbiózisban egymás mellett élő, sokszínű kultúrával rendelkező népek egy-két generáció alatt gyakorlatilag saját identitásukat voltak kénytelenek feladni a rögös és túlontúl hosszúra sikerült lenini úton."
...
"A felület rajza, faktúrája számomra legalább olyan jelentéssel bír, mint egy emberi arckifejezés, a tekintet, az arcon megjelenő ráncok. Hiszek abban, hogy a környezetünkben fellelhető dolgok képe tükrözi a hozzájuk való viszonyunkat. (...) Aknaszlatina nyugtalanító látnivaló a szemlélőnek, mert nem csak egyszerűen szomorú és elhagyatott, de a végtelenségig kihasznált és megalázott táj. Mert nem csak a látottak nyugtalanítóak, hanem a látottakról alkotott képzeteink is. Minden magán hordozza a hatalom és a kisemberek viszonyát. Minden magán hordozza az itt élők érzéseit és gondolatait (...) "

Szánjatok időt a teljes cikk elolvasására!

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_5.jpg

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_12.jpg

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_16.jpg

https://m.blog.hu/ma/mandiner/image/1207/aknaszlatina_19.jpg

         szólj hozzá

Címkék: trianon környezetvédelem természetvédelem fenntarthatóság humánökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr414636116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása