Bio-munkahelyteremtés

PPJ         2012.07.03.

http://www.biokontroll.hu/cms/images/stories/Biokultura/2008/2008-5_fruhwald_ferenc.jpgÍgéretek halmaza kormányoldalról, álságos számonkérés az ellenzék részéről. Mi tagadás, valóban sürgető gazdasági és morális igény mind több hazánkfiát üdvözölni a munka világában. Tenni az érdekében több mint időszerű. Parancsszerű. Nincs ez másként másutt sem. Európa dolgosabbik részein is munkahelyteremtésről álmodoznak, szónokolnak. Egy a bökkenő: nemigen van szükség számolatlan munkavállaló tömegekre. Úgy általában. Hazánkban a hol több százezer főre rúg a funkcionális analfabéták sokasága (minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta - derült ki a nemzetközi felmérésekből) és ahol a kis- és közepes vállalkozások mindössze 15-20%-ában beszélnek legalább egy idegen nyelvet, a helyzet súlyosabb, mint aggasztó. A csúcstechnológia térhódítása következtében egyre kevesebb kétkezi munkára (ha úgy tetszik nyers erőre) van szükség az ipar szinte minden ágában. Munkahelyteremtésre maradna két kiaknázatlan lehetőség, egyrészt a szolgáltatási szektorban, másrészt a mezőgazdaságban. Míg azonban a szolgáltatás minőségi színvonala ugyancsak igényli a precíz, jól képzett, felkészült szakembereket, az átlag alatti képzettségű munkavállalók számára gyakran túl magas a léc. Maradhatna a mezőgazdaság, annak is a nem agyongépesített, nem agyonkomputerizált, kemizált és HACCP-zett változata, hanem az évezredes hagyományokat őrző egyszerű ám élhető alternatívája: az ökológiai mezőgazdaság. Ahol a jól felkészült, világot látott, ambiciózus és kreatív gazda (hajdan kuláknak bélyegezték) irányítása alatt ma állástalan és esélytelen emberek százezrei lennének képesek gyökeret verni és megindulni az emberi és gazdasági fejlődés még csak álmodott útján. (Ahelyett, hogy Caracas és Bombay milliós nyomornegyedeibe űzné őket a jelenlegi világ rendszerlogikája. - pacsker) Miközben az sem tragédia, ha egyikük-másikuk éppen fejjel lefelé duggatja el a dughagymát.

Mindez pedig történhetne az egészséges életszemlélet jegyében, ahol a fenntarthatóság az elsődleges parancs, nem pedig az úton-útfélen ostoba módon szajkózott és fetisizált fogalom: a növekedés. Mert a természetben egyetlen dolog képes csupán a folyamatos növekedésre: a rák!

Frühwald Ferenc
BioHolMi magazin
felelős szerkesztő

forrás: BioHolMi magazin 2011 decemberi száma

         szólj hozzá

Címkék: politika mezőgazdaság ökopolitika munkahelyteremtés agrárium

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr434625845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása