Kié legyen a föld? Ángyán József az ELTÉn

PPJ         2012.11.16.

„Város és vidéke közös sorson osztoznak, a vidék gerince pedig a mezőgazdaság”.
(Vidéki Térségek Európai Chartája, 1996)

A Szakkollégium Éjszakája az ELTÉ-n jó érzékkel hívta össze az év magyar közbotrányának egyes főbb szereplőit. Megtelt az alagsor - feszült figyelem vetült az előadókra, a levegőben érezni lehetett, hogy az értő közönség előtt nem mindegy ki milyen érvekkel hozakodik elő. Ángyán József (még egyelőre Fidesz), Szabó Rebeka (LMP), Gőgös Zoltán (MSZP) és Raskó György közgazdász (KFPUOP - kormányoktól függetlenül privatizáló ultimate oligarcha párt) vonultak fel a szó-csatamezőn.

Miután Raskó úr nem is ismerte Szabó Rebekát (tessék?!) és Rebeka többszöri le-"fiatalhölgyezés" után bemutatkozott, hogy ökológiai tudása miatt van némi köze a mezőgazdaság fenntarthatóságához, még a továbbiakban tájékoztatta is Raskó urat, hogy a kortárs öko-közgazdász szakfolyóiratokban már nem nagyon állná meg a helyét az az axiómarendszer, aminek Raskó úr is hazai "jeles" képviselője (tudniillik épp paradigmaváltás alatt áll a fősodrú közgazdaságtan). Valóban úgy tűnt, hogy a Növekedés határai, a Gyilkos vagy humánus gazdaság? és a Tőkés társaságok világuralma című könyvek, melyek világszinten elismert közgazdászok és rendszer-elemzők munkái, eddig nem nagyon fodrozták Raskó és Gőgös urak eszmei víztükreinek felszínét. Ráadásul roppantul zavaró módon, mintha Ángyánon és Szabón kívül mindenki megfeledkezett volna arról az aprócska tényről, hogy immáron az olajcsúcs után van az emberiség, ezért "csöppet" megkérdőjeleződött annak a fenntarthatósága, hogy jelenleg világszinten 1 kalória élelmiszerhez 10 kalória olajat használ fel az agrárium.

Ángyán József 3 percben a versenyképességről: Raskó elvtárs elévülhetetlen "érdemeiről", Csányi elvtárs német sertéshúsáról a magyar Pick szalámiban, a tőkés társaságok 1,4x támogatásáról, Forgács Barna elvtárs 5000 ha ingyen kapott földjéről, a negatív externáliákról (környezeti és foglalkoztatási károk), hogy az intenzív mezőgazdasági termékek költségeiben nem jelennek meg az előállítása során keletkezett társadalmi károk - vagyis, hogy a tőkebefektetők versenyképességéről van-e szó vagy a közösségek versenyképességéről!?

Pacsker: Megtelt az ELTE alagsora

Ángyán szerint Raskónak elévülhetetlen érdemei vannak a magyar mezőgazdaság végvárainak felszámolásában. Raskó úr módszerváltás utáni privatizációs tetteit az internet 2003-ban és 2005-ben is rögzítette.

Pacsker: Raskóra mutat Ángyán

További képek:

Az Élőlánc Magyarországért figyelemmel kíséri az eseményeket és az alábbi hír/felhívás/szórólap alapján bármikor kiadhatják a jelet a gazdáknak 2005-höz hasonlóan a Parlament elé vonulásra békés demonstrációra!

Felhívás a termőföld védelmében!

És most valami egészen más. (And Now for Something Completely Different...) :)

Country Magazine – Magazine of Hungary - 2012 November

Waging a Quixotic war against the powers that be, the university professor turned MP is a catalytic figure of Hungarian politics. Disregarded by those most concerned, his critical observations about the sly reshuffling of leasehold land have raised eyebrows in government circles and created media hype.

Dr. Ángyán clearly remembers an agreement with the prime minister that small scale family farms and cooperative efforts would enjoy priority and subsidies, to be able to stay afloat and complete. The present agricultural policy, however, is a complete u-turn from that standpoint, backing up large investors, deregulating sate farms into the hands of interest groups, paving the way for a nouveau aristocracy. The law serves the vested interests of greedy capitalists, whatever their political standing. The case in point: they never opt for the same piece of land, there are no clashing interests. Deals are made behind the scenes.

Professor Ángyán suspects a massive network of oligarchs, exercising their power not so much through traditional ways of corruption – bribes and nepotism – but through their proxies infiltrating the political system. He reckons that the main problem that might lead to the downfall of government is their immense greed, their despicably capitalising on the two-third majority and trust from the constituents, who elected them in hope of correcting what was wrong with the country. Now they pathetically fall short of all expectations, changing everything for the worse, ransacking the nation. People are not stupid though, at one point they will stand up for it.

Dr. Ángyán has become untouchable, a political leper in his party. But he doesn’t care. He might be sidestepped but his criticism cannot be shunned.

Charges of cronyism, lack of transparency blemish lease of state farmland in Hungary - PABLO GORONDI Associated Press; The Republic.com, October 19, 2012

angyan_videk_magazin.jpg

         5 hozzászólás

Címkék: politika fidesz mezőgazdaság agrártámogatások csányi sándor fenntarthatóság agrárium agrárpolitika élőlánc magyarországért ángyán józsef agrármaffia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr754909465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.11. 02:05:54

ezt keresem teljesbe, de nem találom sehol

www.youtube.com/watch?v=tyz8BMMPS8I

és nem a népszabi általi megvágottra lenne szükségem

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.03.11. 02:08:07

@tesz-vesz: Sajnos részemről nincs videofelvétel és úgy tudom az ELTE részéről sem. De talán csak én tudom rosszul, vagy akkor még nem volt feldolgozva, az esemény szervezőitől próbálj meg érdeklődni! Kérlek, hogy értesíts az esetleges fejleményekről!
Üdv,
P.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.13. 22:51:28

@Pacsker: te vagy az eltés nem?
hol kéne érdeklődnöm,
valahol azért ez vmi negatív csúcs, hogy készül egy ilyen vita, egy párbeszéd, szellemi torna, melyen az érintett körből 2 is jelen van, és sehol se találom, hogy rendezi le őket Ángyán.
ez vmi szörnyű

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.03.14. 00:32:57

@tesz-vesz: egyetértek, negatív csúcs és agyérgörcs...
megkérdeztem: profi hangosítás volt, de nincs egy hangfelvétel, szép nagy hangfalak, de egy record gombot senki nem nyomott le. helyettük is elásom magam.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.30. 22:21:44

@Pacsker: pedig ma már minden mezítlábas próféta előadásáról van fenn videó
csak a legfontosabbról nincs? ez biztos?

 
 
süti beállítások módosítása