Humánökológia: minden összeköttetésben áll

PPJ         2012.09.09.

Spirituális maszlag lenne e megállapítás? Vagy maga az igazság, amit a természeten túl a tudat valódi természetére ébredt emberek is tanítanak nekünk? Döntsétek el magatok, de hadd segítsek egy picit.

Mind egyek vagyunk. Fizikai, kémiai, biológiai és spirituális szinten is! Minden cselekedetünk visszahat önmagunkra, és rajtunk keresztül másokra. Minden cselekedetünk visszahat a bolygóra és a természetre is. Vagyis a hatókörünk globális: farkába harap a kígyó, nincs menekvés a karma elől!

Ezen kijelentések oda vezetnek, hogy ha természetvédelemmel vagy környezetvédelemmel akarunk foglalkozni, akkor humánökológiával, környezeti etikával és öko-filozófiával is foglalkoznunk kell: hiszen a problémákat mi magunk állítjuk elő, a gondolatainkkal, a prekoncepcióinkkal, vágyainkkal, vagyis a tudatunkkal.

Ha ökológia fordulatot akarunk és globális paradigmaváltást: akkor a tudatunknak kell megváltoznia.

Ezzel magyarázom röviden azt, hogy idén szeptembertől ez a blog nem csupán a szűken vett természetvédelemmel és annak természettudományos hátterével fog foglalkozni, hanem egy sokkal tágabb értelmezési körrel, de továbbra is ökológiai fókusszal. Humánökológia = emberi együttéléstan!

Szevasztok!
Világváltásra készüljetek: 2012 december!

484428_421092407925897_1388575016_n.jpg

His Holiness the Dalai Lama speaks about our basic common humanity in this short clip (02.38) from his public talk entitled "Be the Change" given in Inverness, Scotland, on June 23, 2012. 

A Dalai Láma szerint az úgynevezett másodlagos szintű elválasztásokon (bőrszín, vallás, nációk, stb.) felül kell emelkednünk és elérni a közös szintet, ami az emberiség EGY-sége(ssége)! Mindenki egyforma, mindenki ugyanolyan tudat-természettel bír, mindenkiben ott van a lehetőség a szeretetre és megértésre. Ahogyan megszületünk, ahogyan emberek vagyunk, ahogyan meghalunk: mind egy és ugyanolyan, legyünk akár gazdagok, akár szegények.

Eve Ensler, a költő, író, aktivista a fejében élt. Ebben az erőteljes TEDWomen beszédben arról mesél, hogy ezidáig külön élt a testétől -- és hogy két sokkoló esemény hogyan segített neki abban, hogy össze tudjon kapcsolódni a valósággal, az emberi létezés fizikális aspektusával. Ez a nő nem akármilyen dolgokról beszél. Akár meg is változtathatja az életed és a felfogásod. Zsebkendőt készíts, mert vélhetőleg pityeregni fogsz. Magyar felirat választható!

"Tudom, hogy minden kapcsolatban áll egymással, és hogy az a vágás, ami végighalad a torzómon a földrengések nyoma. És ott vagyok a 3 millió emberrel Port-au-Prince utcáin. És a fájdalom, ami a kemo hat napjából a harmadik napon lángol bennem az a tűz, ami a világ erdeiben lángol. Tudom, hogy a tályog, ami az operáció után a sebem körül keletkezett, az a 3/4 kg genny pedig a szennyezett Mexikói-öböl, és voltak bennem olajáztatta pelikánok és sodródó döglött halak. És a megfelelő gyógyszerezés nélkül belémtolt katéterek miatt ordítanom kellett, ahogy a Föld ordít az őt ért fúrások miatt."

Posztkolonialitás, posztnormál tudomány (21-22. old.). Nyugat és kelet találkozása, ahogy Fritjof Capra munkáiban is oly szépen. Egyik sincs meg a másik nélkül, egyik a másikat támasztja alá. A szelíd nyugati ún. "kis-tudomány" és a kelet spirituális ereje együttesen.

humánökológia.jpg

         szólj hozzá

Címkék: buddhizmus videó univerzum humánökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr704764970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása