Amit elfelejtenek ábrázolni a humán populációról

PPJ         2012.06.27.

A Földön élő népességszám növekedés üteméről bizonyára mindannyian láttatok már ábrát.

world_population_1050_to_2050.jpg

Amit általában elfelejtenek sugallni az ábra szerkesztői, hogy hosszú távon a Föld életében kultúrák és civilizációk csak úgy jönnek-mennek...

civilizations_370.gif

Ábrarészletek Fritjof Capra: Turning of the Tide (Az áradat megfordulása) című könyvéből

fuel.gif

Egyiptomi civilizáció... Hellenisztikus civilizáció... Nyugati civilizáció... Fosszilis üzemanyagok kora... Hoppá! Az még hagyján, hogy össze is csapnak, de ráadásul hiszen ezek kvázi haranggörbék...

BellCurve.png

Jahogy! Így már mindjárt más a leányzó fekvése: nem?!

world_population_1050_to_2050_2.jpg

Na jó, azért kössük az ebet a karóhoz: mennyi az annyi a populációökológiában? Előrejelzések vannak:

world-population-graph-2050-2100.jpg

A csavar ott van az ökológiai rendszerelmélet történetben matematikai alapon, hogy a "Tau" értéke nem mindegy, hogy mekkora: a kilengés (túllövés) nagysága akár ugye nulla alá is viheti a görbét (kihalás)...

delay.png

De felfoghatjuk egy másik szempontból is a rizikót! Ha a környezeti eltartóképesség - carrying capacity -  lecsökken (degradálódik a szennyezésektől és terhelésektől), a populációs görbe ebben az esetben is kritikusan változik!

overshoot.png

Jobb lenne óvatosan bánnunk a világnépesség előrejelzéseinek szám-dobálásaikor, nehogy majd csak nagyokat pislogjunk...!!!

         13 hozzászólás

Címkék: ökológia fenntarthatóság humánökológia népességszám

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr44615544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2012.06.30. 10:16:47

Ha szabad kritikával élnem, szerintem itt logikailag egymással kapcsolatban NEM lévő dolgokat hozol össze, és vonsz le ezekből téves következtetést.

Nem vagyok történelemből valami nagy ész, de civilizációk, birodalmak eltűnése többnyire azok feldarabolódósából, elfoglalásából állt, azaz a fennhatósága alatt élő emberek más birodalomhoz, királysághoz stb. kerültek. Nem pedig kihaltak.

Pl. a görögök: www.schillerinstitute.org/graphics/graphs/gallagher_population_article/fig-3.jpg

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.06.30. 10:33:52

@pandava: Igen, ez így igaz tud lenni és a legelső ábra valamennyire szemlélteti is. A fentről számított 3. ábra viszont egy valamiben különbözik a többitől, a fosszilis energia korának megjelenítésében, aminek következtében ez a jelenlegi berendezkedésű civilizáció el fog bukni.

De értem, és teljesen jogos a meglátásod, hogy összemostam a világnépesedést az egyes korok népeivel.

Nem szép, de szükségszerű megoldás ez részemről annak relativizálására, hogy mennyire nagy hübrisszel rendelkezik az mostani emberiség.

pandava 2012.07.01. 16:19:27

@Pacsker: bízzunk benne hogy lesz egy viszonylag sima átmenet. Elvileg egy egész megújulós-iparág a fosszilis energiahordozók kiváltásán dolgozik...

pandava 2012.07.02. 17:43:06

@Pacsker: őszintén szólva nem fáj a szívem a magyar megújulókért.

Lehet meglepő amit írok, de szerintem nem sok jó származik hazánknak abból, hogy beengedünk az országba számos külföldi befektetőt, akik külföldről szépen megveszik a kész szélgépet, majd nálunk felállítják. Persze mindezt csak a magyar állam garanciája mellett, ami olyan áron átveszi tőle az áramot, hogy a beruházás 6-7 év alatt számára megtérüljön.

Különösképp, mikor egységnyi befektetett tőke mellett sokkal nagyobb hatású környezetvédelmi beruházást is véghezvihetnénk.

Emlékszel még a nemzeti együttműködési rendszerben leírt évi 80 ezer lakás energetikai felújítására? Na az kellene nekünk. Annó bíztam benne...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.07.02. 17:59:45

@pandava: Úgy a külföldi, mint a hazai megújuló energia ipar is el van nyomva itthon, de bezzeg előtérbe van helyezve a magyar és külföldi érdekeket milliárdosan tömörítő atomerőmű bővítés. A megújuló energiák tekintetében nehezen szétválasztható, hogy mi milyen nemzetiségű, inkább a méret (egyén, lakóközösség, város, régió, ország) a lényeg, na és persze hogy kié az a megtermelt energia. De még ha egy tőkeerős külföldi vállalatnak is nehéz itthon szélenergiával foglalkoznia, akkor egy hazai kisváros hogy váljon önfenntartóvá?

Anno én is bíztam valamiben, vagy inkább valakikben (Bencsik, Ángyán): azóta már tisztábban látjuk a stratégiai leányzók (energia, termőföld) fekvését.

pandava 2012.07.02. 19:27:35

@Pacsker: mivel egy nagy szélgép sok millió euróba kerül, ebben az esetben lakóközösség, város nem nagyon jöhet szóba.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.07.02. 19:40:49

@pandava: nem emlékszem annak a magyar településnek a nevére, ahol mégis szóba jött, de egyben az egy önfenntartó városprojekt.

ha sok millió euró lenne, akkor gondolom a dániai népfőiskolám sem ruházott volna be egybe. náluk éppen a környező falvak adták össze rá a pénzt! :)

pandava 2012.07.02. 20:27:42

@Pacsker: " náluk éppen a környező falvak adták össze rá a pénzt!"

erről egy linket kaphatok?

pandava 2012.07.02. 22:15:23

@Pacsker: köszi, de ezek "csak" jól kinéző brossúrák meg képek. Semmi konkrétum.

Én elhiszem neked, hogy akár ott is jártál a helyszínen, de attól még lehet téves fogalmad arról mennyibe is kerül egy komoly szélgép.

Gyanítom, hogy nem egy kategóriáról beszélünk. Te a hátsó kertben felállítható néhány méteres propellerről, én meg az villamos iparban használatos több MW-os gépekről.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.07.03. 09:57:17

@pandava: Aranybogaram! Való igaz, hogy a pontos árát nem tudom, de ez nem egy néhány méteres propeller, ha megnézted a képeket, hanem az 5 éve a második legkorszerűbb típusa a Vestas gyárnak. Volt egy korábbi, azt lecserélték. Tehát ez már időben a második a népfőiskolán. És akkor a kezelőrendszer fotóit gondolom szintén láttad. Szóval nem olcsó minden - csak éppen a közösség összeadta rá, nulla olajon megy a suli, visszatermeli a hálózatba és a fotókon lévő szemüveges rendszermérnök kiszámolta hány év alatt térül meg az iskolának és a lakosságnak. :)

Konkrétum a dán füzeteimben van, de az most nincs elérhető közelségben részemről. Egyébként csak egy jó példa és fotók, valóban.

pandava 2012.07.03. 10:27:28

@Pacsker: nem tudod mekkora, milyen típusú, de biztos nem kerül euro milliókba. Értem:)

Nézd meg ezt, én sokkal jobban szeretem a konkrétumokat.
www.napi.hu/tozsdek-piacok/tulajdonost_cserelt_a_magyar_szeleromupark.520448.html

 
 
süti beállítások módosítása