MTV Agrárpercek - génmódosítás lobbi

PPJ         2012.01.22.

Miközben Orbáni magasságok hadoválnak génmódosítás mentes Magyarországról és alaptörvénybe került a termőföldjeink ilyen irányú tisztaságának stratégiai megőrzése, addig Január 2-án, még gond nélkül lement a "parasztoknak" a szokásos marketing rizsa, hogy igenis miért jó a génmódosítás. Ez a tv műsor élő példája a GMO lobbi ravaszságának, csúsztatásai eladásának és a helyzet kihasználásából adódó (tv-néző nem felesel, nem is tudna) folyamatos mellébeszélésnek. Veszélytelen és irreleváns témák közé beékeli ez az adás (is) a valóban veszélyes kijelentéseket. Megpróbálják a növények szimbiotikus nitrogénkötésével és a sótűrésükkel egy szintre emelni a GM kukorica toxinrezisztenciáját, ami nagyjából olyan, mint ha a szeretkezést hasonlítanánk a prostitúcióhoz.

Ezeknek a tudósoknak van egy óriási hibájuk, mégpedig a belátásnak és oksági logikus gondolkodásnak az egyféle szempont szerinti elferdülése, elferdítése. Napjainkra pedig már az emberiség nyugati modern kultúrája is beláthatja, hogy a túlintenzifikált agrárium milyen módon teszi tönkre az élő rendszereket, a természeti környezetet, a világunkat. A növényvédelem, a talajalkotók segítésének egyetlen módja csakis a biogazdálkodás és a permakultúra lenne. A természettel szemben ugyanakkor maximum mi, az emberek késztethetnénk magunkat arra, hogy vele harmóniában éljünk.

Már bocsánat a kifejezésért Jani, de akkora ökör vagy mint ide Lacháza! Jobb ha elszégyelled magad és előtúrod a szakirodalmat és szakpolitikát, mert nem génmentes-, hanem génmódosítás mentes Magyarországról beszélünk! Senki sem a géneket akarja megszüntetni...

Ki más mondana ilyen csúsztatásokat a televízióban, mint a szegediek közül Györgyey János, aki, ha úgy látja, hogy bármilyen vitapartner kellő távolságban van - vagy, mint a TV esetében, párbeszédről szó sincs - akkor ömlik a szájából a fontos növényi tápanyag helyett a GMO gagyi. Bezzeg mikor szakértő gárdával van körülvéve, akkor csak a száját tudja húzni, mikor hallja a szemére vetett igazságot, hogy az egyesülete milyen közpénzekből támogatott magáncéges génpiszka kutatásokat és hogy szennyezi az emberi tudatot és Magyarországot is a génmódosítás által. Ellentmondásosságára a legszebb, mikor a Greenpeace birtokába került egy kijelentése, amit viszont zárt körbe mondott, ilyet a TV kamerák nyilván nem bírnának:

„a génmódosított növényekről minden olyan marketingdumát, hogy az az éhezést oldja meg a Földön, meg hasonló, azt nyugodtan el lehet felejteni! Soha nem erre találták ki őket, nem ezért fejlesztették őket! A nagy cégek nem ezért öltek bele fajtánként százmillió dollárt, hogy a Földön az éhezés kérdését oldják meg! Azért csinálták, hogy pénzt szerezzenek, hogy profitot csináljanak és piacot nyerjenek! Ezt mind a hármat a génmódosított növények kiválóan tudják.” - Forrás

Akkora bakik vannak itt kérem, hogy ordít róla, mennyire korrupt ez az egész GMO bagázs a világon, EU-s fejétől bűzlik a hal!

Endre Gabriella a növényi nitrogénkötés természetes folyamatáról beszélt, amit csak fáradtságos kutatói munkával lehet teljes pontossággal megismerni. Javítani a lucerna nitrogénkötő képességét? Ez a folyamat egyáltalán javítható?  A természet sokszor okosabbnak tűnik nálunk és nem egykönnyen ismerjük meg a törvényszerűségeit. Mi, az emberek maximum saját javunkra tanulhatunk és segíthetjük a harmóniát eltanulni tőle. A természet nem egy zárt rendszer, mint a laboratórium, ahol kontrollált körülmények között minden oly megtévesztően nagyon atomisztikusan kezelhetőnek tűnik. Az ökológiai rendszerek ennél összetettebb, bonyolultabb egységek, több tényezőt is magukba foglalnak, az egyiknek a módosítása befolyásolhatja számos másik rész működőképességét is. Igen nehéz lehet a valós törvényszerűségek felismerése, megértése olyan szinten, hogy biztos kézzel, emberi kontrollált módon lehessen befolyásolni is. 

A különös és nehezen megérthető dolog, hogy Györgyey bátran, minden szemrebbenés nélkül mondja a kamerába a Bt toxinról annak szelektivitását, hogy a megcélzott kukoricabogáron kívül elvileg minden vígan él tovább, vagy, hogy a szójához sokkal kevesebb gyomírtót kellene kiszórni. Mintha nem hallottunk volna arról, hogy idővel a "vertikális és horizontális géntranszfer" miatt a gyomok is reszisztensek lesznek és az emberiség majd törheti a fejét, mit agyal ismét ki azok ellen. Nehéz eldöntenem, hogy Györgyey egy jóhiszemű, de ökológiailag tájékozatlanabb specialista vagy egy tudatosan ferdítő generalista...

Darvas Béla pont az olyan állítások ellen írt egy cikket, hogy a GM kukoricának nincs bizonyított káros mellékhatása. Bakonyi Gábor sem hasraütve mutatta ki, hogy a Collembolákra (ugróvillás kisállatokra) milyen hatással van a Györgyey által oly hűen pártolt GM kukorica. Bakonyi Gábor cikke, 34. oldal. A projekt további eredményeként Biró Borbála kísérletei ismertek, ahol a Mon 810-es GM kukorica szén:nitrogén arányának a megváltozása a talajban a növényi anyagok lassúbb ütemű lebomlása következett be. A beavatkozással tehát beleavatkozunk a biogeokémiai ciklusok természetes menetébe, 31. oldal.

A Bt kukorica végülis majd kiszabadul az ember csapdájából. Már meg is tette! Dollár milliárdokat költöttek rá és végül nem ér semmit! A természet dörzsöli a tenyerét és röhög a markában. :) :(( Ostobák!

Csak ne nézne ennyiszer félre, miközben beszél... Istenem, hogy egy nyitott szemű ember számára a metakommunikáció mennyit elmond... Egy pszichológus barátom mondta nekem, hogy "te, én ehhez nem értek, de ennek az arcára van írva a testbeszéddel, hogy sunyi és ferdít".

Én kérek elnézést, de tényleg..., hogy ennek a rengeteg "jószívű" tudósnak, az "áldásos" tevékenysége révén, akik csak "az emberiségnek akarnak jobbat", miért kell annyi mindenért "szenvedni" és miért nem fogadja be munkájukat a tudósközösség. Magyarország, az Európai Unió és a világ éhezői is, ugyan miért is ne esnének azonnal késsel nekik, ha tudnák, hogy Magyarországon találhatók ezek a "fantasztikus" elmék, akik végső soron elősegítették:

- hogy a természet, az ÉLET propagulumai, a magok, önmaguktól megsemmisüljenek (terminátor gén),

- hogy a világ éhezőit a modernkori pazarlás megszüntetése helyett a még intenzívebb és még koncentráltabb és még inkább cégek által ellenőrzött világ GM növényei "táplálják",

- hogy mindez összefonódjon a petrolkémia ipar órási-, mezőgazdasági növényvédelmi vegyszereladási igényével,

- hogy mindez gyengítse, hátráltassa és sok esetben általuk hazug módon rossz színben tüntesse fel a biológiai mezőgazdálkodást, mint alternatívát, ami valóban minőségi élelmet állít elő a konvencionális ipari GMO tömegtermeléshez képest,

- stb... a sor a GMO-k károkozási listáján szinte végtelen, és akkor ezek még csak a természettudományos érvek voltak, a társadalomtudományiak még csak most jönnének, nomeg a környezeti etikaiak és ökofilozófiaiak, de épp ezért leszek én humánökológus és nem géntudós.

Vannak ellenérvek a génmódosítással szemben, komoly szakmai ellenérvek, tudóstársaság is alakult már többedíziglen, nem egyszer!

A "szelíd GMO" tudósok, mint amilyennek Endre Gabriella is mutatta magát a műsorban, jól- s idejeszerűen teszik, ha egy véges világban elgondolkodnak a végtelen termelésfokozásra tett erőfeszítéseikről; lásd Peter Farb ökológiai paradoxona és a korlátozott vetélkedés törvénye.

A nagy agrobiznisz (Monsanto, Syngenta, Bayer, BASF) által támogatottak pedig azon, hogy ökoszociálisan mit tettek már eddig is a világ emberiségével.

Több s kevesebb tisztelettel:
Pacsuta Péter János

"Nem az egészség mércéje jól alkalmazkodni egy mélyen beteg társadalomhoz" – J. Khrisnamurti.

         20 hozzászólás

Címkék: vélemény gmo mezőgazdaság agrárium humánökológia gmo burgonya gmo lobbi györgyey jános

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr893573221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piir (törölt) 2012.01.23. 15:59:13

öö, miért tűnt el egy csomó komment? Én nem írtam ide, de érdekesnek találtam a vitát :-(

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.23. 17:48:31

@Piir: mert gmo-k káros hatásait belátni képtelen végtelen trollkodás volt.

mrs.kunzoo 2012.01.23. 18:50:50

@Piir: mert nem bírja, ha valakinek nem egyezik a véleménye az övével. Bár nem értem, akkor minek vezet blogot? :)
Itt mindenki hazudik, csak Pacskernak van igaza :P

piir (törölt) 2012.01.23. 19:27:14

@Pacsker: Szerintem pedig ez a vita nagyon hasznos volt. Ma például pont szóba került ebédidőben a munkahelyemen a GMO. Egy munkatársék hétvégén disznót vágtak, hozott be hurkát, töpörtyűt, ilyesmik. Valaki felröhögött, hogy biztos GMO-s. Mire mondta, hogy na ez nem. Aztán a másik, hogy dehogynem, onnantól, hogy ez már nem vadmalac... Ekkor aztán mindenki legyintett egyet, GMO, az a greenpeace-esek hülyesége. Értelmes, okos emberek egyébként a saját területükön.
Ez a vita, a poszt alatt meg pont erről szólt, és itt pont el lehetett volna magyarázni úgy, hogy aki keresi rátaláljon, hogy mi a különbség hibrid és hibrid között. Miért lehet jó az egyik, miért nem a másik? Honnan tudhatjuk, hogy melyik jó és melyik nem? Szerintem ezekre a kérdésekre fontos válaszolni, ha azt akarjuk, hogy az emberek megértsenek valamit. Különben csak az egyik és másik oldal kinyilatkoztatását látják benne, és szimpátia alapján döntenek...
Persze kinyilatkoztatni mindig könnyebb, mint higgadtan érvelve vitázni.

És így most eltűnt a másik poszt alatt az önkéntességről szóló vita (szintén a vitapartnered kimoderálása miatt), pedig az is hasznos lett volna, ha megmarad, már csak a hatályos törvény linkje miatt is, amiből kiderül, hogy a fiatalkorúak mit vállalhatnak tv. szerint és mit nem.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.23. 19:28:16

@Renchy: miután képtelen volt reflektálni bármilyen felvetésre, legyen az pusztai árpád, darvas béla, bardócz zsuzsa, vagy bárki is, és folyamatosan csak csúsztatott és elterelte a figyelmet a GM kukorica kárairól, ezért azt hiszem itt ő az akinek nem lehet igaza egy olyan "véletlenszerűen kutató" és "összeesküvő együttessel" szemben mint az említett magyar zsenik.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.23. 19:35:05

@Piir: már ne is haragudj de van egy pár gmo-s poszt ebben a blogban, de állandóan linkelem a szakirodalmat is. nem kommentekből kell tanulni. remélem feltételezitek rólam, hogy csak mert én mondom: semmit ne higgyetek el! olvassatok ti is! van mit!

mek.oszk.hu/09900/09926/09926.pdf
mek.niif.hu/03200/03216/html/
www.harmattan.hu/books/oko_kornyezet_viragot_oikosnak.php
www.bdarvas.hu/publicisztika/genetikai_biztonsag/idn6026
bdarvas.hu/download/pdf/GenetEM.pdf

piir (törölt) 2012.01.23. 19:35:53

@Pacsker: jaja, meggondolom, mikor olvasok itt legközelebb.

piir (törölt) 2012.01.23. 19:39:37

@Pacsker: egyébként a linkeket köszi. mondjuk akinek más a foglalkozása, az nem biztos, hogy el tud ennyit olvasni egy témáról, meg még ezer másról, ami érdekli. én sem várom el, hogy az én szakmámban mindenki olyan tájékozott legyen, mint én...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.23. 19:41:57

@Piir: mégis milyen munkát? szerinted csányinak mi az érdeke? hogy munkát adjon az embereknek, vagy hogy olyan széled legyen a traktor hogy kettőt forduljon az országon?

nyilván az Ángyán által képviselt mg.-i politika lett volna az ami teret enged pl. a fiatalok munkavégzésének is, ellenben épp lemond, mert kikészítették a pont olyan multi és GMO érdekeltségű több ezer hektáros zöld bárók, akiknek nem tetszett hogy ő a vidéket ökoszociális úton képzelte el és nem ipari megagépek és kevés foglalkoztatott mentén.
videkstrategia.kormany.hu/strategiai-programok

bocs hogy ilyen durva vagyok, csak úgy tűnik mint ha hiába posztolnék több százat évente és nem állna össze senkinek a fejében a kép hogy kinek kell és mit elhinni.

meg lehet nézni (tuti linkeltem már párszor ezt is) hogy milyen vidékfejlesztési stratégiát dolgozott ki Ángyán és abba hogy próbálta feloldani azt a mögöttes érdekek által bebetonozott álláspontot hogy a fiatalok hogy ne juthassanak munkához vidéken... csak ugye ott az ellenlobbi, akiknek ez nem érdeke. 1%-nyi befolyásos ember kikészített egy államtitkárt hogy az ne tudjon felemelkedési és alap megélhetési helyzetet teremteni a vidék 70%-nyi emberének.

na, így lesz eladva alólunk magyarország. ez lenne röviden a földkérdés.

www.kielegyenafold.hu/

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.23. 19:52:53

@Piir:
ráadásul neked van neved, látható a facebook-od, van képed.

utálom az olyanokat akik úgy pofáznak végtelen huzamban, hogy még azt se tudni, kicsodák.

továbbra se higgy el nekem semmit, de azért legalább névvel és arccal vállalom hogy mit és kiket védek.

mrs.kunzoo 2012.01.23. 19:56:28

Ezt már egyszer tisztáztuk, hogy kunzoo felesége vagyok, most elárulom, hogy gyakorló agrármérnök és növényorvos. Pacsker - a férjem azért nem reflektált az általad belinkeltekre, mert 1: letiltottál mindkettőnket, hazugnak neveztél bennünket. 2: úgy látszik te sem olvasod végig az általad belinkelt írásokat, hiszen Darvas Béla magyar mezőgazdaságban megjelent cikkében ő írja:
"E
technológia szakembereinek is
szembe kell néznie a jelenlegi
GM-fajták hibáival, és azon kell
dolgozniuk, hogy minimalizálják
ezeket. Szerintem csak ez
az út vezet az európai szakemberek
pozitívabb megítéléséhez." Na ehhez mit szólsz? Saját linked. (Tudod én minden hónapban olvasom a mezőgazdasági szaklapokat a te linked nélkül is.)

Tehát nem fújjol a GMO növényekre, egyszerűen csak tovább kell fejleszteni a technológiát a jelenlegi hibák szem előtt tartásával.
Mi szakmai szempontból és szakmai szemmel olvassuk a blogot és szólunk hozzá, nem pedig érzelmi alapon. A tények pedig tények.

mrs.kunzoo 2012.01.23. 20:01:42

@Pacsker: Nem vagyunk facebook-on regisztrálva, azért pedig nem fogunk regisztrálni, hogy hozzászólhassunk blogokhoz. Az internetes anonimitás pedig szuverén jog és ebben az esetben magunkat védjük. Nézd, mi nem téged akarunk fikázni, csak próbáljuk megosztani másokkal, hogy nem csak a te szemszögedből lehet nézni bizonyos dolgokat. Mi a mezőgazdaságban dolgozunk, benne élünk napi szinten. Mi nem kioktatni akarunk téged, mások szemét szeretnénk kicsit felnyitni.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.23. 20:15:15

@Renchy: felesleges azon vitázni, hogy hogy ami nem káros az nem káros. ahogy azon is, hogy ami az, az az.

hűde megcáfoltál most... ajjaj. és ki mondta egy szóval is hogy nem kell továbbfejleszteni?

és miket is állított györgyey a tv-ben?

a kettő ég és föld. amiről ti beszéltek az a "szeretkezés" amik pedig a tv-ben elhangzottak, az a prostitúció...

ez az egész ott bukik ki, hogy míg a pár darab milliárdokat felemésztő világfaj gmo-ról beszélünk addig az utolsó ritka magyar tájfajta gyümölcsök és növények mennek veszendőbe... ugyanolyan ellenállók és még finomabbak, beltartalmuk kiváló.

ja, hogy nem lehet törvényileg legálisan köztermeszteni és szaporítani? ennyit a nemesítők lobbijáról.

vajon miért akart a magyar génbankokba betelepülni és lopva kisajátítani az állományt az a pár gmo multi?

engem nem érdekel ki mit hadovál mert az egész felépített érveléseket ezer sebből vérzik amint megnézzük hogy mennyire fenntartható.

szakmainak szakmai a ti oldalatok meg az enyém is, és én is bemagoltam az 500 kötelező fogalmat genetikából anno, ami nélkül vizsgázni se mehettem volna.

de ti hibridekhez hasonlítjátok a bt kukoricát és közben elfelejtitek kimondani, hogy szűkül a biodiverzitás és milyen agáripari érdekek állnak minek a termesztése mögött.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.24. 10:21:23

@Piir: @Renchy:

Jössz itt nekem azzal, hogy te meg a feleséged… Chö! Engem nem érdekel ha 300 trollbarátnőd is van, nekem akkor is csak egy anonim senki vagy addig míg nem mered névvel és arccal vállalni, hogy milyen érdekcsoportból és kik közül jössz!

Teszek a „tudásotokra”, a saját szakmátokra vonatkozó szakirodalmat miért nem olvasod?!

Innentől már nem érdekel, hogy mit hadoválsz ezen a blogon a génmódosításról, hülyíts másokat vele, úgyis 5párti konszenzus van a GMO mentességről, úgyis szakemberek fognak dönteni róla, nem pedig bért(r)ollnokok!

Fikázod itt hamisan Ángyánt, holott még az ellenségei is a legnagyobb tudású szakembernek tekintik, te kinek képzeled magad? Ki vagy?! Hol kaptál ilyen idejétmúlt és Magyarországra káros gondolatokat?!

Miért nem az országgyűlési nyílt napokon próbáltad meggyőzni a tisztelt közérdeműt, hogy „óriási és alapvető” dolgokat nem vettek figyelembe? Ja, hogy egy blogon már mersz okoskodni, de a hozzáértő tudósokról meg feltételezed, hogy hülyék és figyelmen kívül hagyják a különbséget a hibridizáció és a GMO-k között??? Olyan vagy, mint a balliberális oldal: a szakmai nyílt vitán nem vesz részt, utána bezzeg bátran fújja a magáét a sajtóban, mint ha olyan nagyon hozzáértő lenne.

mek.oszk.hu/09900/09926/09926.pdf
Mezőgazdasági géntechnológia – elsőgenerációs GM-növények
Országgyűlési Nyílt Napok
(2006. november 22)

+Génáramlás, génmegszökés várható következményei
Heszky László
Szent István Egyetem, Genetika és Növénynemesítés Tanszék, Gödöllő
Évekkel ezelőtt az OMMI bizonyította be, hogy az egyik multinacionális cég – az USA-ból, hibridvetőmag előállítása céljából hazánkba küldött – hagyományos hibridjeinek szülőtörzsei GM-magvakat is tartalmaztak. Tehát már a nemesítési fázisban is bekövetkezhet a fizikai keveredés, a nem megfelelő jelölés, illetve emberi felelőtlenség miatt. Napjaink nemzetközi GMO botrányai (nem fajtaazonos GM-vetőmag (Bt-kukorica), illetve termék (LL -rizs) exportja) is különböző cégek munkatársainak „gondatlanságára” vezethetők vissza.

+Nemesítés és növényi géntechnológia
Balla László
Magyar Növénynemesítők Egyesülete
Nemesítő nem állítja, hogy a géntechnológiával előállított növényfajták többet termelnek,
jobb a minőségük, vagy stabilabb a termésük.
Az Egyesült Államokban arról próbálják meggyőzni a farmereket, hogy ne vessenek annyi génmódosított kukoricát (15-20 %) mert nem eladható a világpiacon.
nem értünk egyet a GM-növények köztermesztésbe vételével, mert azok sem társadalmi, sem gazdasági, sem pedig piaci érdekeinket nem szolgálják

+Vélemény a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság eddigi működéséről
Venetianer Pál(!!!)
Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság
Úgyszintén negatív tapasztalat, hogy egyes cégek – számomra érthetetlenül – vonakodnak kísérleti célra rendelkezésre bocsájtani termékeiket egyes – független – kutatócsoportoknak.
talán indokolatlanul túlreprezentált az orvos-egészségügyi szakértelem (3 fő), viszont hiányzik a biológia oldaláról az ökológia képviselete

+MAGOSZ vélemény az elsőgenerációs GM-növényekről
Bagi Béla
Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége
A MAGOSZ álláspontja szerint a GM-növények köztermesztésbe kerülése többszörösen
nagyobb veszélyt hordoz magában, mint amennyi hasznot ígér.
Kérjük a Kormányt, hogy mind a magyar termelők, mind a fogyasztók érdekében határozottan lépjen föl a GM-növények magyarországi köztermesztésbe kerülése ellen mindaddig, amíg megnyugtató és minden kétséget kizáró módon tisztázódnak a környezetvédelmi és humán-egészségügyi kételyek.

www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=tajgazdalkodas-tajfajtak-genmegorzes&ID=405260
Tájgazdálkodás, tájfajták, génmegőrzés
Nyílt nap 2009. május 22. péntek, 10-18 óra az Országház Felsőházi terme

TARTALOMJEGYZÉK
www.antikvarium.hu/ant/contents.php?konyv-tartalom=tajgazdalkodas-tajfajtak-genmegorzes&ID=405260

Gyulai Ferenc (SZIE KTI): Az agro-biodiverzitás változásának történeti folyamata
Holly László (MgSzH ABK): Haszonnövény-génkészleteink helyzete
Horváth Lajos (MgSzH ABK): Szántóföldi növények génmegőrzésének helyzete
Kozma Pál (PTE): Szőlő génmegőrzés

Stb.…

Elégg kuss-szagúnak érzem a levegőt az anonim „növénynemesítők” körül…

mrs.kunzoo 2012.01.24. 15:38:58

@Pacsker: Azért mert szóra sem vagy érdemes XD

Egyébként légy következetes, nem vagyok trollbarátnő, trollfeleség vagyok :P

piir (törölt) 2012.01.24. 15:56:45

@Pacsker: kérném, hogy ne címezgess nekem többet. kösz.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.24. 16:52:08

@Piir: akinek nem inge. csak neked is voltam kedves kigyűjteni a feketén szedetteket az említett könyvből, mert mondtad, hogy érdekel. a többi fajta megszólítás a hosszú kommentben természetesen nem neked szól!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.24. 22:42:12

Golden Lies: The Seed Industry’s Questionable Golden Rice Project - Consumer organisation foodwatch publishes report of Testbiotech
www.testbiotech.org/en/node/605

sovesztomesz 2012.01.25. 16:58:52

Don Quijote de la Pacsker! :-)

Ha nem látják be, nem látják be!!!

Nyugi!!!

EGO = GMO

Mindkettő káros, ennyi!!! :-)

 
 
süti beállítások módosítása