Élőlánc a vidék békéjéért

PPJ         2012.01.21.

„… a kisbirtok-párti államtitkár egyre kellemetlenebb a vidék békéjét szorgalmazó … tárca vezetésének.”
(Népszabadság online, 2012. január 18-19.)

Megdöbbenéssel értesültünk Ángyán József lemondásáról. Az Élőlánc Magyarországért álláspontja, hogy a vidék békéjét nem Ángyán József távozása biztosítja hanem az, ha a Kormány következetesen végrehajtja azt a politikát, amit megalakulásakor meghirdetett, s amellyel megnyerték a választásokat.

A Kormány és a FIDESZ / KDNP frakció működése csak akkor maradhat hiteles, ha

  • + a Nemzeti Vidékstratégiát haladéktalanul törvényerőre emelik,
  • + Ángyán Józsefet megtartják és megerősítik pozíciójában,
  • + biztosítják számára a megfelelő szakemberállományt és finanszírozást a Darányi Ignác Terv sürgős és teljes körű végrehajtásához!
     

A vidék békéjét csak az biztosíthatja, ha az emberek megélhetést találnak a falvakban, ha a fiataloknak nem kell elhagyni szülőhelyüket azért, mert nincs számukra munkalehetőség! Ehhez elengedhetetlen feltétel, hogy a vidék erőforrásaiból, a földből és a földhöz kapcsolódó EU-s forrásokból származó jövedelem a helyi családokat, helyi közösségeket gazdagítsa. Az ehhez szükséges intézkedések nem csak hogy nem veszélyeztetik a vidék békéjét, hanem egyedüli zálogai annak!

Azok, akik mást állítanak, nem álltak ki a nyilvánosság elé a Nemzeti Vidékstratégia vitájában, most azonban - a nyilvánosság megkerülésével, kapcsolati hálójukon keresztül -  akcióba léptek ellene a számukra szokásos úton. Ezeknek a múltból itt maradt, és az új politikai erőkkel kiegészült érdekszövetségeknek az aknamunkája akadályozza a valódi rendszerváltást Magyarországon.

Az Élőlánc Magyarországért ezért követeli, hogy álljon ki a nyilvánosság elé az, aki a vidék békéjét Ángyán József és munkatársai eltávolításával akarja megteremteni, aki azt állítja, hogy a vidék békéje azon múlik, hogy a családi gazdaságokkal, az életvitelszerűen helyben élő, falusi emberekkel szemben továbbra is a tőkeerős nagyvállalatok profitáljanak a földből és a vidéknek szánt Európai Uniós támogatásokból!

Követeljük továbbá, hogy a kormányzat számolja fel azokat a háttérben működő hálózatokat, amelyek egyebek mellett most a vidékfejlesztési stratégia megvalósítását igyekeznek zátonyra futtatni, és teremtse meg a feltételeket Ángyán József államtitkár munkája folytatásához!

2012. január 20.

Az Élőlánc Magyarországért Elnöksége

         9 hozzászólás

Címkék: politika mezőgazdaság agrárium élőlánc magyarországért ángyán józsef

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr273603252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.21. 07:22:23

Mindig elborzadva olvasom az ilyen leegyszerűsítő álláspontokat:

"az emberek megélhetést találnak a falvakban, ha a fiataloknak nem kell elhagyni szülőhelyüket azért, mert nincs számukra munkalehetőség!"

Járt már vidéken mostanában, aki ezt írta?
Beszélt fiatalokkal?
Végignézett a portákon?

Mindháromra csak nemmel tudok felelni.
A vidéki fiatalok ugyanazon a kényelem-orientált rendszeren szocializálódtak, mint bárki más. Nem akarnak korán kelni, se tehenet fejni se sokat dolgozni. Haverok, buli, fanta.

Ladakh tanulsága pontosan ezt a folyamatot mutatja be, nézzétek meg.
Tehát szerintem alapvetően elhibázott dolog egy ilyen programot elkezdeni, mert semmi eredménye sem lesz. Don Quiote szélmalomharca, fejekben létező ábránd, hatalmas sikerek papíron, látszatgazdálkodó vékonyréteg és más hasonlók.

Akkor mi a követendő eljárás? nem tudom

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.21. 12:03:06

@Almaleves: Mindig elborzadva olvasom az ilyen tájékozatlan álláspontokat.

Jártál már mostanság a magyar politikai közéletben vagy ezen a blogon, esetleg a fenntarthatósággal foglalkozók táborában?
Végignéztél szakszerű portálokon?

Mindháromra csak nemmel tudok felelni.

www.elolanc.hu/phocadownload/vitairat_2010.pdf
Az Élőlánc Magyarországért a legszakmaibb és legjobb Magyarország-programot dolgozta ki: jobb mint amit az összes párt együtt valaha ki tudna dolgozni ha egyáltalán feltételezzük, hogy az emberek életének javítása lenne a céljuk!

Szerintem alapvetően elhibázott hozzáállás, hogy mikor a legközelebb járunk ahhoz, hogy egy olyan program, mint a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia megvalósuljon, akkor ilyen lehúzó pesszimista oktondi magyar módjára, azt mondjuk, hogy semmi eredménye nem lesz. Mert már most is van! Lásd helyi piacok rendelet, hungarikum törvény, helyi élelmiszerek kormánytámogatottsága, gmo mentesség, stb.!

Akkor mi a követendő eljárás? Határozottan követelni a választási ígéret betartását! Hogy nem azt ígérték, hogy Ángyánt ellehetetlenítik.

Kicsit több szufla is szorulhatna a magyarokba, mint hogy ilyen könnyen feladják, különben nem leszek majd lelkiismeretes itt hagyni ezt a kibaszott hitehagyott országot ami saját magának érdemli meg amilyen sorsot kivívott (pontosabban hagyta hogy mások azt vívjanak ki neki amit csak nem szégyellnek) magának.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.21. 13:16:05

@Pacsker:
te félreértesz engem, a célkitűzés nagyszerű, de ha úgy akarod bevezetni, mint a kommunizmust anno, akkor attól ne várj túl sokat.

Nem feladni kell, hanem trendivé, vonzóvá az életstílust.
Most a paraszti életmód imidzse egyet jelent a tehénszarban turkálással. Egy mai fiatal, okostelefonnal a zsebében, óriási vágyakkal a lelkében, magasról leszarja a teheneket, a vidéket és minden efféle álmodozást.

Na ez ellen kell tenni valamit és hiába hőzöngsz, a fenti iromány nem ad választ ezekre a kérdésekre, hanem 19.századi sémákat akar visszahozni.

Még egyszer mondom: ez itt a 21. század!

Egyébként nem fudamodok meg, minden értelmes kezdeményezéshez hajlandó vagyok csatlakozni, azt propagálni, népszerűsíteni, sőt szeretek a kertben is dolgozni. Azonban én körül szoktam nézni és ez alapján alkotok véleményt.

Persze lehet, hogy nincs igazam, de a történések mintha engem igazolnának...

Neked meg harcolni kell, ahogy eddig is, azonban ha tanácsolhatom, néha hallgasd meg a másik oldalt is, mert ott sem hülyék és gazemberek ülnek többnyire, hanem ennek a kifacsart kultúrának a gyermekei.
A tanácsolgatást ezennel be is fejeztem, ja és béke van, nekem szimpatikus a hozzáállásod és munkád :)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.21. 13:49:57

@Almaleves: ez sosem lesz vonzó... a szart sem lehet megszüntetni. sem a bőrnyúzást, sem az enyvfőzést. pedig ez lesz, ez van, ez a valóság.
ahogy most is van ilyen, csak ipari méretekben és ezáltal kezelhetetlenül a folyókba öntve. ezt a tényt jól elfedik az ilyen álomkergető okostelefon mizériák, de túllépni a valóságon sosem fogunk tudni, legfeljebb annál nagyobbat ránt majd rajtunk...
vége lesz a szemkifolyató giccses rózsaszín világnak.

okostelefontól nem lakik jól a birka.

ajánlom Gyulai Iván előadásait és az ilyen vágyálmokat kipukkasztó humoros földrehozó stílusát.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.21. 14:23:37

@Pacsker:
nagyon tévedsz, egy fiatal mai valósága többnyire virtuális. maximum a Facebookon kapálják a veteményeiket.

És ha nem tudod neki megmagyarázni, hogy miért kellene a valóságos rögökön bohóckodnia, akkor marad a collapse. Az majd megmagyarázza, ne félj!

Ezért írtam azt, hogy a nagyon tiszteletreméltó Élőlánc Magyarországért Elnökségének központi határozata nem egyéb, mint a Párt 16. kongresszusán kibocsátott pápai körlevél, melyben kinyilvánítják óhajukat a nép kezesebbé válásának beteljesüléséhez. Aztán vagy úgy lesz, vagy nem!
Én most a nemre tenném meg a tétemet, te az igenre (ha jól sejtem).
Többiek? Senki többet?
Rien ne va plus! Indul a gurítás!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.21. 14:41:43

@Almaleves: én egyértelműen katasztrófapárti vagyok :D persze mentem ami menthető, de mivel pont azt tanulom az inter- multi és transzdiszciplináris szempontú humánökológián hogy az emberiség minden szempontból (bocs) beszopatta magát és túlpörögte és időzített ökológiai bombákat ültetett a maga útjába ezért nem sok esélyt látok globálisan :)

ettől persze még simán küzdök egy ilyen program terjesztéséért és még a maradék magyar vidék felvirágoztatásáért :)

csak nem hiszem, hogy a vonzóvá tétel jó irány. nagyon téves út ha azt hisszük hogy a valóságot a modern média marketing eszközeivel vonzóvá lehet tenni, csak a látszatot lehet eladni. a bunkó paraszt pestiek meg úgyis ott fognak megrohadni ahol vannak, az önmaguk által generált ál-valóság kiábrándító peremén. lesújtó és irgalmatlan vagyok. de inkább mentem az igaz fenntarthatóságért küzdő igaz magyarokat, mint a zöldrefestés és CSR menedzserelitjét.

piir (törölt) 2012.01.21. 15:58:15

Van még olyan, hogy iskolai osztály kimegy szüretelni? Mi még jártunk a '90-es évek elején, és nagyon szerette mindenki, és meg is tanultunk ezt-azt, nyilván azért számunkra sem az volt a lényeg, néha megdobáltuk egymást a szőlővel, de azért szívesen csináltuk :)

Aztán nyári szünetben kertészetekbe jártunk dolgozni, keserves volt sokszor, de ki lehetett bírni, és a tűrőképességünk is elég jól kifejlődött (étlen-szomjan a homokon órákig). Viszont később aztán elmaradtak ezek a lehetőségek. Mifelénk jobbára román vendégmunkásokat kezdtek el alkalmazni, akik a gazdánál laktak, kaptak enni-inni és alig kellett ezen felül fizetni nekik. A magyar kéz nem kellett már a kertészetbe annyira, vagy hát lehetett versenyezni azzal a bérrel, csak éppen nem volt érdemes...

Szóval szerintem ez nem ilyen egyszerű dolog, hogy elkurvultak a fiatalok, az nem lett volna ugyanis törvényszerű, hogy alantas melóvá silányodjon a földmunka (és simán lehetne propagálni sztem, a föld ugyanis nem undorító, nem egy szardarab. Csak sétálni kell egy kicsit mezítláb, lefeküdni a puszta földre, és érezni a kontaktot :-)). Továbbá én szívesen végeztem volna agrárfőiskolát vagy környezetvédelmit, de erre a magyar birtokokon egyszerűen nincs igény, és lehet, hogy ezen elbukunk további hatékonysági lehetőségeket.

Netmaster 2012.01.24. 01:59:46

Ángyán lemondását elfogadták, viszont helyettes államtitkárrá kinevezték ifj. Zlinszky Jánost (aki ugyebár egyike a jövő nemzedékek ombudsmani hivatalából e-mailben kirúgottaknak).

Talán a helyzet valamivel jobb így a vártnál, de a fenntarthatóság pozíciói a kormányon belül továbbra is gyengülnek.

 
 
süti beállítások módosítása