Orbán: Good bye GMO!

PPJ         2012.01.17.

Van egy-két örömteli hír és egy kormányzati szintű határozott kijelentés.

 

A géntechnológiai óriás BASF kivonul Európából - Greenfo.hu

A génmódosított élelmiszerek európai kudarcának újabb bizonyítékaként értékeli a német BASF géntechnológiai óriáscég európai piacról történő kivonulását a Magyar Természetvédők Szövetsége.

http://elolanc.hu/images/stories/gmo/gm-krumpli.jpg

Háttér:
A BASF génmódosított Amflora burgonyájának termesztését 2010 tavaszán Magyarország mellett Ausztria és Luxemburg is betiltotta, sőt a három ország később az Európai Bíróságon is keresetet indított az Európai Bizottság ellen, mert az engedélyezést során a Bizottság nem vette figyelembe a tagállamok ellenérveit. A keresethez később Franciaország és Lengyelország is csatlakozott.

„Ez egy újabb szög a genetikailag módosított élelmiszerek európai koporsójában. Senki nem akar belőlük enni, és nagyon kevesen hajlandóak termeszteni a génmódosított növényeket. Nagyszerű nap ez az európai fogyasztók és a gazdák számára, amely megnyitja az utat az Unió előtt, hogy Európa egy zöldebb és a közvélemény számára is elfogadhatóbb mezőgazdaság felé mozduljon el.” - kommentálta a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Mai sajtóközleményében a BASF bejelentette, hogy kivonul az európai piacról, továbbá leállítja az Amflora génmódosított burgonya forgalmazását is. E génmódosított növény európai termesztését 2010-ben engedélyezte John Dalli, az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa. A termesztés első évében ugyanakkor a burgonyákban a BASF egy másik, engedéllyel nem rendelkező génmódosított fajtájából származó szennyezést találtak, ezért meg kellett semmisíteni a termést.

„Ez a hír elég nagy szégyen John Dalli számára is. Hivatalba lépése során ugyanis az EU-s vezető odaszegezte nevét a génmódosított termékek árbocára és jóváhagyta a BASF génmódosított burgonyájának köztermesztésbe vonását. Két évre rá a BASF kihúzta a dugót, és a génmódosított növények hanyatlása folytatódik.” - tette hozzá Adrian Bebb, a Föld Barátai Európa élelmiszer kampányfelelőse.

Orbán: A leminősítések a termőföldért folytatott háború fegyverei - Origo.hu

Orbán Viktor szerint a falusi embereknek nem áruházban kellene megvenniük, amit meg tudnak termelni. Ezt a miniszterelnök a Darányi Ignác-terv, a nemzeti vidékstratégia végrehajtási keretprogramja hétfői bemutatóján tartott beszédében jelentette ki.

(...)

Orbán Viktor beszédében sürgette a földtörvény módosítását és további szabályok megalkotását a birtok- és tulajdonvédelem érdekében.

A kormányfő kifejtette, gyakran lehet hallani, hogy a jövő háborúi a termőföldért, az ivóvízért fognak folyni. "A rossz hírem az, hogy ez a háború már elkezdődött, csak nem fegyverekkel vívják, hanem más eszközökkel, például leminősítésekkel is, ezért nagyon résen kell lennünk, mert a róka sohasem mondja meg egyenesen, hogy a sajtot szeretné kiénekelni a szánkból" - fogalmazott.

Orbán Viktor kijelentette azt is, hogy meg kell védeni a termőföldet és az ivóvízbázist, ezért nem fogadnak be "génpiszkált anyagokat a földjeinkbe", és ezért támogatják a gazdák földvásárlását és helyben maradását. Közölte azt is, hogy meg kell akadályozni, hogy élelmiszer-hulladékok legyenek a piacon, ehelyett magyar termelők megfelelő minőségű termékeit lehessen megvásárolni.

(...)

Kapcsolódik: 

Orbán: vigyázzunk a rókával, a sajttal és a "génpiszkált" élemiszerekkel - HVG.hu

A vidék élni akar, Magyarország megújul - Greenfo.hu

         8 hozzászólás

Címkék: politika orbán viktor gmo mezőgazdaság agrárium gmo burgonya

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr493570406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesztomesz 2012.01.17. 16:21:08

Hivatalosan tényleg nincs GMO termesztés nálunk, de pl. (ennek ellenére/vagy éppen ezért) az Agrárpercek nevű köztévés műsorban még mindig ezerrel próbálják beadni nekünk, hogy a hazánkban folyó gmo-s kutatások, mennyire biztatóak, mert ennek köszönhetően pl. a lucernagyökereken plusz göbök keletkeznek, melyek segítik a nitrogénfelvételt, vagy mit, amivel a műtrágyázást kiküszöbölhetjük, stb; bár amennyire tudom, a nitrogén felvételre csak elmélet van, ténylegesen bizonyítva nincs. A vegyszerek egy részét meg eddig is a monsanto, meg basf-ék, stb. gyártották. Szóval, azért mi egyszerű kistermelők - ha épp nem a földet túrjuk hétvégén tv-zés helyett - benyelhetünk a haladás nevében és annak hívó szavára bármit. Haszonállataink meg szójával, lucernával jól el lesznek látva, ha jön GMO. Ez eddig rendben; de minket emlős homo sapiens-eket ne nézzenek már madárnak! Politikai körökben sincs egyetértés, ahogy kutatói körökben sem (ki kit pénzel, meg ki kinek az érdekében lobbizik). Én csak káoszt látok pro és kontra. A paraszt bácsi meg köszöni szépen; ő ezek nélkül, eddig is tudta vóna, hogyan köll fődet művelni, ha lenne rá földje, meg is tenné! De ugye kb. 80%-on multik termeltetnek! Hogy a kormány tényleg akar-e tenni ez ellen?!?! Hiszem, ha látom!!!

mrs.kunzoo 2012.01.18. 18:35:39

Én csak azt nem értem, hogy mindenki tiltakozik az ellen, hogy itthon GMO növényeket termesszenek, de az USA-ból importált szójáról - ami benne van a csokiban, virsliben, parizelben - senki nem szól, pedig ott aztán a termesztett szója 80%-a GMO. Termeszteni ne termesszük, de enni esszük.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.18. 19:02:23

@Renchy: Mert egyrészt lehetetlen a tömegtársadalom számára hirtelen megmagyarázni a globalizált és iparosított élelmiszerek valóságát, másrészt az ostoba nép a saját kormánya ellen lázadna fel, ha tenne egy olyan radikális lépést, hogy akkor mondjuk jelölésre készteti/regulálja/tiltja az ilyen termékeket.

Szóval igazad van, de részarányaiban még mindig kisebb a szójalecitin aránya egy csokiban mint töméntelenül darálva a felvágottakba és panírozott húsokba.
Illetve, legalább már a saját állataink ne szóján növekedjenek!

Fog majd később a helyzet durvulni, egyet se félj! :) :(((

mrs.kunzoo 2012.01.18. 19:28:35

@Pacsker: Növényvédősként én nem tartom nagyobb problémának a transzgénikus növénytermesztést, mint az indukált rezisztenciára alapozott növénynemesítést. Az imidazolin rezisztens kukorica és napraforgó után most már van IMI repce is. Ezek után nagy probléma lehet majd a vadrepce elleni védekezés. (A férjem tegnap ezzel kapcsolatos hozzászólását miért törölted?)
Ez egy valós probléma.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.18. 20:36:13

@Renchy: Ahogy az is valós probléma, hogy egy világélelmezési-politikai paradoxon ellenére még mindig a konvencionális és nagyipari mezőgazdaságot támogatjuk, az ökológiai időzített bombákat generáló növényvédelemmel együtt.
Közben pedig elfelejtjük, hogy a biomezőgazdálkodás ugyanolyan hozamokra képes de mindezen externáliák nélkül!
Az ellenség nem létezik, az csak a mi tudatunkban van, ha a TAO-t akarom használni a mezőgazdálkodás problémájának megoldására. A természetet harmonikusan kezelve minden faj meg fogja találni a maga helyét és egymás segítői, és predátorai lesznek egyszerre: lásd permakultúra.

Darvas Béla mostanság jelentette meg legújabb írását a glifozát negyven elmúlt évével kapcsolatban!

A kedves férjed le van maradva 40 évvel és olyanokat mondott, ami sérti a magyar emberek jövőjét. Sürgősen paradigmaváltásra van szükség a fejekben, mielőtt csak akkor eszmélünk fel a túlintenzifikált megzőgazdaság okozta sivár "természet" látványától, mint tették azt a franciák, a hollandok és a dánok; elsőként bevezetve a világon a biotermékeket!

A géntechnológiával nincs baj, csak nem szabad összekeverni az in vitro inzulintermelést az ex situ politikai manipulációk mentén létrehozott gazdasági és hatalmi érdekek által vezérelt amerikai lobbiérdekkel!
www.naturalnews.com/030828_GMOs_Wikileaks.html

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.24. 22:42:53

Golden Lies: The Seed Industry’s Questionable Golden Rice Project - Consumer organisation foodwatch publishes report of Testbiotech
www.testbiotech.org/en/node/605

 
 
süti beállítások módosítása