El a kezekkel Magyarországtól! - sajtófelhívás

PPJ         2012.01.11.

Polgári megmozdulás Magyarországért szombaton 3-kor a Kossuth téren!

Kedves Barátaink!

Mint azt tapasztalhatták, az események felgyorsultak. Példátlan támadás érte, éri a magyar szuverenitást. Ezért az Élőlánc Magyarországért 14-én, szombaton 15 órai kezdettel demonstrációt szervez Magyarország szuverenitásának védelmében.

Hosszú viták során letisztult az üzenet, ezért a kiadott nyilatkozatunk - lásd alább - iránya kettős:
- támogatjuk a szuverenitás megőrzését szolgáló politikát, elutasítjuk a külső beavatkozás minden formáját
- felszólítjuk a kormányt a valós társadalmi párbeszéd megkezdésére, a közvetlen demokrácia eszközeinek szélesítésére.

A közvélemény megosztott, saját köreinkben is azok vagyunk.

Ellenfeleink legfőbb törekvése ez, növelni a megosztottságot, építve a magyarok kettős lelki alkatának ismeretére, hogy a megosztottság közepette beavatkozhassanak.

Ennek egy megoldása van: a párbeszéd - de nem úgy, ahogy a kormány eddig folytatta, egy irányított "konzultáció" formájában.

Arra teszünk kísérletet, hogy áthidaljuk ezt a szakadékot.

Ha a kormány nem változtat alapvetően stílusán, politikáján, akkor megbukik, és még mélyebbre zuhanunk, mint voltunk.

A nyugatról sugallt forgatókönyvet - mely "szakértői kormányt" akar, Bajnai vagy más bábu újbóli képbe hozásával - elfogadhatatlannak tartjuk.

A következő javaslattal élünk, a következő elhatározásra jutottunk.

Aminek van realitása, az az, hogy minél több csatlakozót magunk mellé állítva a médián keresztül markáns választ adjunk elsősorban a Nyugat felé, elutasítva a rágalmakat és a nyílt beavatkozási kísérleteket, melyek már fizikailag rontják gazdaságunkat. Ezt egy nehezen észre nem vehető formában kell megtennünk. Ezért választottunk egy demonstrációt, mely létszámtól függetlenül is hatásos: a budapesti Kossuth-téren indul, rövid beszédekkel, majd innen küldöttségeket indítunk a hazai közjogi méltóságokhoz, az IMF képviseletéhez, a soros elnök Dánia nagykövetségéhez, az USA nagykövetséghez. A nyilatkozatot eljuttatjuk a külföldi és hazai sajtóorgánumokhoz is.

Nyilatkozatunk nyílt, magánszemélyek és civil szervezetek csatlakozását fogadtuk eddig és várjuk továbbra is.

Aki saját nyilatkozatot kíván fogalmazni, az csatlakozhat szombati demonstrációnkhoz, és az ő nyilatkozatát is eljuttatjuk az említett címekre.

A következő órák teendői:
- a nyilatkozat mögé minél több civil támogatót gyűjteni, és eljuttatni mindenfelé
- szombatra ott kell lennünk a lehető legtöbben
- minden csatlakozó szervezet kellő számú önkéntes rendezőt kell biztosítson (tíz emberenként egyet), hogy biztonságban és provokációmentesen menjen az esemény végbe
- a csatlakozni szándékozók fel kell vegyék velünk a kapcsolatot, hogy a rendezőknek eligazítást tarthassunk.

A részleteket folyamatosan közöljük honlapunkon. Kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint az e-mailes kommunikációt válassza, mert kevesen vagyunk ahhoz, hogy mindenkivel kellő hosszban telefonon egyeztethessünk.

A nyilatkozatunkat lásd alább egy hosszabb és egy rövidebb magyar (http://elolanc.hu/index.php/el-a-kezekkel), valamint egy angol nyelvű (http://elolanc.hu/index.php/el-a-kezekkel#en) változatban - továbbküldésre is ajánlva. A szombati rendezvényünk részletei és programja is a http://elolanc.hu/index.php/el-a-kezekkel címen jelenik meg.

A felhívás tehát nem a kormányra szavazókhoz szól, hanem mindenkihez, tegyék félre sérelmeiket, most az országról van szó!

Tekintsünk példaként az egyik gazdára, akinek súlyos vitája van a kormánnyal földügyben: a korábbi, hangzatos ígéretek dacára - több társával együtt - méltánytalanságok sorát szenvedi el, helyzete lényegében kilátástalan. Amikor elmondtuk neki, mit akarunk, röviden ennyit mondott: értem, támogatom.

Ács Sándorné és Ertsey Attila
Élőlánc Magyarországért
http://elolanc.hu/


A magyar polgárok üzenetét 2012. január 14-én 15 órakor a Kossuth téren, az 56-os örökmécsesnél nyilvános rendezvény keretében ismertetjük, és indítjuk el a külföldi képviseletek és magyar közjogi méltóságok felé.


Kapcsolat:

A nyilatkozat két verziója, előbb a rövid a sajtónak, utóbb a kifejtett a civil szervezeteknek: 

Felhívás a világ közvéleményéhez és Magyarország polgáraihoz


Az Élőlánc Magyarországért visszautasítja a magyar belpolitikát befolyásolni kívánó külföldi törekvéseket, a minden határon túlmenő médiahadjáratot, a hazánk elleni pénzügyi és politikai támadásokat, és kiáll hazánk szuverenitásának megőrzése mellett. Egyúttal társadalmi párbeszédet kezdeményez az ország ügyeiről.

Az elmúlt hetekben totális pénzügyi és politikai támadás indult Magyarország szuverenitása ellen. A támadás nyilvánvaló célja egy politikai átrendeződés elérése akár egy mesterségesen előidézett államcsőd által, akár puccsal annak érdekében, hogy Magyarország adja fel a gazdasági szuverenitás helyreállítására és az adósságcsapdából való kiszabadulásra irányuló törekvéseit, vegye fel az IMF készenléti hitelét és állítsa vissza a jegybank állítólag veszélyeztetett függetlenségét, és ezzel foglalja el újra helyét a gyarmatok sorában. A páratlan nemzetközi rágalomhadjárat és politikai zsarolás célja az ország elszigetelése és térdre kényszerítése.

Visszautasítjuk, hogy bárki eldöntse helyettünk, hogy ki és hogyan vezesse országunkat, hogyan irányítsuk saját életünket. A jegybanktörvény és az Alaptörvény feletti döntés joga a miénk, magyar polgároké!

Felszólítjuk ezért a magyar szuverenitást és demokráciát támadó érdekköröket, az azokat kiszolgáló szervezeteket és közéleti személyeket, hogy

el a kezekkel Magyarországtól!

Egyúttal felszólítjuk a magyar kormányt, hogy nyisson valóságos társadalmi párbeszédet az ország ügyeiről! Tegyen lépéseket a közvetlen demokrácia intézményeinek szélesítése felé! Csak ez nyújthat megnyugtató garanciát a polgárok számára az ország belső békéjének hosszú távú megőrzésére.

Kinyilvánítjuk, hogy támogatjuk azt a politikát, melynek célja Magyarország szuverenitásának megőrzése! Kérünk minden hazaszerető, az ország és a nemzet érdekét szívügyének tekintő polgárt, hogy álljon ki a magyar önrendelkezés védelmében.

A magyar polgárok üzenetét 2012. január 14-én 15 órakor a Kossuth téren, az 56-os örökmécsesnél nyilvános rendezvény keretében ismertetjük, és indítjuk el a külföldi képviseletek és magyar közjogi méltóságok felé.

Budapest, 2012. január 10.

                                                                                       Élőlánc Magyarországért

Kapcsolat:      iroda@elolanc.hu 

Ertsey Attila (30/5551284); ertsey.attila@freemail.hu   

Ács Sándorné (30/3850379); acsne.eva@gmail.com

      

http://www.elolanc.hu/images/stories/elolanclogo.jpg

www.elolanc.hu

postacím: 2422 Mezőfalva, Petőfi Sándor u. 4.

számlaszám: 10405004-49565354-56551009

http://www.elolanc.hu/images/stories/nemzetijelkep_zaszlo_01.jpg

El a kezekkel Magyarországtól!

Felhívás a világ közvéleményéhez és Magyarország polgáraihoz

Az elmúlt hetekben totális pénzügyi és politikai támadás indult Magyarország szuverenitása ellen. A Nyugatról indított támadás nyilvánvaló célja egy politikai átrendeződés elérése akár egy mesterségesen előidézett államcsőd, vagy puccs által annak érdekében, hogy Magyarország adja fel gazdasági szuverenitása helyreállítására és az adósságcsapdából való kiszabadulásra irányuló törekvéseit, vegye fel az IMF készenléti hitelét, állítsa vissza a jegybank állítólag veszélyeztetett függetlenségét, és ezzel foglalja el újra helyét a gyarmatok sorában. Az ebben érdekelt hazai és külföldi körök állítása szerint Magyarországon a demokrácia veszélybe került, a szabad választáson kétharmados többséget szerzett kormányt diktatúrával, sőt nácizmussal vádolják. A páratlan nemzetközi rágalomhadjárat és politikai zsarolás célja az ország elszigetelése és térdre kényszerítése. Nyilatkozataikban egyesek odáig mennek, hogy nyíltan kijelentik: e cél érdekében bármilyen eszköz megengedett.

2011. Karácsonyán a magyar Parlament magát antiglobalistának valló ellenzéki zöld pártja által indított tüntetés nyomán megindult a nemzetközi médiagépezet, mely megadta az alaphangot a világpolitika és a bankvilág szereplőinek jól időzített támadássorozatához.

Az első lépést a Standard & Poor’s Magyarországot leminősítő döntése jelentette, melynek hatására a magyar fizetőeszköz gyengülni kezdett. A politikai támadás vezető szerepét az USA külügyminisztere, Hillary Clinton viszi a magyar miniszterelnökhöz címzett levelével.

A sort az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso folytatta, majd csatlakozott hozzá a francia külügyminiszter és az Európai Parlament szocialista, zöld és liberális frakciója is. Követeléseikben az új alkotmány és a jegybanktörvény visszavonására szólítanak fel. A Fitch Ratings leminősítette Magyarországot, majd az IMF már a jegybanktörvény visszavonását szabta feltételül a készenléti hitel felvételének, ezzel nyíltan beavatkozva belügyeinkbe.

Amerikai közéleti szereplők a szabadon választott, törvényes magyar kormány megdöntésére uszítanak a sajtóban. A média államcsődöt emleget, miközben egyes külföldi tulajdonú bankok rémhíreket terjesztenek arról, hogy a kormány hozzá kíván nyúlni a lakosság bankbetéteihez, illetve hogy megindult volna a tőke és a magánbankbetétek külföldre menekítése. Eközben a nyugati médiumok a demokrácia védelmezőjeként szerepeltetik az ügyészségi eljárás alatt álló bukott miniszterelnököt, akinek köszönhetően 2009-ben valóban az államcsőd szélén állt az ország, és aki 2006-ban békés tüntetőket veretett véresre és kínoztatott meg, a Nyugat hallgatása mellett.

A gazdasági hisztériakeltés megalapozatlan. Magyarország a nemzetközi válság ellenére alacsony, 3 %-os államháztartási hiánnyal és 4 % körüli inflációs rátával, elegendő költségvetési és devizatartalékkal rendelkezik. A magyar gazdaság túl van a válság mélypontján, és most lassú, nyugodt fejlődésre lenne szüksége.

Mi, felelős magyar polgárok megengedhetetlennek tartjuk idegen hatalmak beavatkozását Magyarország belügyeibe. Tiltakozunk a magyar gazdaságba történő nyílt beavatkozás ellen, amelynek egyik eszköze a Magyar Nemzeti Bank. Ez a bank a nemzeté, nem a magántőkéé! Visszautasítjuk, hogy bárki döntsön helyettünk, ki és hogyan vezesse országunkat, hogyan irányítsuk saját életünket. A jegybanktörvény és az Alaptörvény feletti döntés joga a miénk, magyar polgároké! Magyarország gazdasági, politikai problémáinak megoldása csakis a magyar népre tartozik.

Felszólítjuk ezért a magyar szuverenitást és demokráciát támadó érdekköröket, az azokat kiszolgáló szervezeteket és közéleti személyeket, hogy

el a kezekkel Magyarországtól!

Visszautasítjuk, hogy bármely, de különösen olyan államok fogalmazzanak meg követeléseket Magyarországgal szemben, amelyek gazdasági gyarmatosítást hajtanak végre országok tömege ellen, tevékenységük gyakran súlyosan sérti az emberi jogokat, beavatkozásaik nyomán háborús konfliktusok, menekültek tömegei, nyomor és politikai káosz marad, sőt katonai agressziót hajtottak végre más államok ellen a demokrácia exportja nevében. Visszautasítjuk azon államok helyeslését is, amelyek súlyosan korlátozzák a saját területükön élő magyar kisebbség emberi és kulturális jogait! Negyven év kommunista diktatúra után nem kérünk a pénzügyi diktatúrából és a gyarmatosításból.

Ugyanakkor nem lehet letagadni a kormány által elkövetett súlyos hibákat, melyek a túlfeszített tempójú törvénykezés és a párbeszéd hiányából erednek, ezért felszólítjuk a magyar kormányt, hogy nyisson valóságos társadalmi párbeszédet az ország ügyeiről! Tegyen lépéseket a közvetlen demokrácia intézményeinek szélesítése felé! Csak ez nyújthat megnyugtató garanciát a polgárok számára az ország belső békéjének hosszú távú megőrzésére.

Mindezek mellett kinyilvánítjuk, hogy támogatjuk azt a politikát, melynek célja Magyarország szuverenitásának megőrzése!

Kérünk minden hazaszerető, a nemzeti önrendelkezést szívügyének tekintő polgárt, az ország és a nemzet érdekét tekintve álljanak ki a magyar önrendelkezés és demokrácia védelmében.

El a kezekkel Magyarországtól!

Budapesten, 2012. január 10-én

Élőlánc Magyarországért 

A magyar polgárok üzenetét 2012. január 14-én, szombaton 15 órakor a Kossuth téren, az 56-os örökmécsesnél nyilvános rendezvény keretében ismertetjük, és indítjuk el a külföldi képviseletek és magyar közjogi méltóságok felé.

Kapcsolat:      iroda@elolanc.hu 

Ertsey Attila (30/5551284); ertsey.attila@freemail.hu   

Ács Sándorné (30/3850379); acsne.eva@gmail.com

         21 hozzászólás

Címkék: politika magyarország élőlánc magyarországért

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr313536238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szijjártó: Nem alkalmazhat kettős mércét az Unió 2012.01.11. 13:15:01

2004-ben nem kifogásolta az Európai Unió a jegybanki alelnökök számának bővítését – emlékeztetett a miniszterelnök szóvivője, aki szerint a kettős mérce alkalmazása egy tagállam esetében sem helyes, és az Európai Unió által sem követett gyakorlat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanzo The Razor 2012.01.11. 14:52:34

Itt mindenki Orbánban gondolkozik? Az, hogy az ország ide jutott, az minden fidesznyik személyes felelőssége, és köze nincs a külföldieknek a magyar urambátyám-rendszeren alapuló népleszarásához és szakadékba kormányzásához. Amíg zavaros a felhívás mögötti eszme, addig nincs tiszta mozgalom.

ioi (törölt) 2012.01.11. 15:33:40

Senki nem dönti nyomorba az ország "kulturális jogait", aki járt már az ország határán túl az láthatja, hogy minden az adott ország polgárain múlik, és az ő érdeklődésükön a saját kultúrájuk iránt.

"pénzügyi diktatúra" - akkor persze jó az EU pénze, amikor nettó jól járunk az uniós támogatásokkal, de az uniós tagsággal járó kötelezettségek már nem tetszenek...

Kellene felismerni, hogy azért kell most az EU/IMF hitelért folyamodni, mert a kormány másfél év alatt mindent elrontott, amit lehetett, és még a tetejébe össze is vesztünk mindenkivel, hogy legalább a diplomáciai kapcsolatainkat is leírjuk. Nem amiatt vesznek majd el a magyar földek, vizek, akármik, mert lesz egy készenléti hitel, hanem attól, ha folytatjuk a háborús attitűdöt, és már csak az araboktól és oroszoktól kapunk hitelt, aminek a feltételeit egyáltalán nem fogja megtudni a közvélemény. például.

Hanzo The Razor 2012.01.11. 16:43:02

Megnyugodtam, hogy legalább az olvasók a helyén tudják kezelni ezt a hírt :-)

Kabbe (törölt) 2012.01.11. 17:03:45

a 2000 milliárd eurot is visszautasítjuk ugye - amit az EU kohéziós alapokból kapunk - ezen logika mentén?

HiTekk · http://lmv.hu/node/7249 2012.01.11. 17:41:44

Kedves Pacsker!

Először is szeretném leszögezni, hogy rendszeres olvasója vagyok a Greenr-nek és tisztelem azt a munkát amit végzel, magam is sok hasznos információhoz jutottam az oldalról vegyük akár a humánökológiai filmgyűjteményt vagy a havi hírösszefoglalókat. Ezért is ütött szíven ez a post, aminek egyrészt témáját illetően sem sok helye van itt másrészt megdöbbent, hogy egy ilyen értelmes, kritikus gondolkodású ember hogyan asszisztálhat egy olyan rendezvényhez, amely gyakorlatilag a regnáló kormány antidemokratikus intézkedéseit hivatott legitimálni. Persze a mögöttes motivációkat valahogy értem, hiszen általad nagyra becsült emberek szervezik. Azzal, hogy komment nélkül kiteszed, nekem olybá tűnik, hogy tartalmával teljes egészében egyetértesz, amit nagyon szomorúan vennék tudomásul, mert azon kívül, hogy abban igazat adok, hogy igyekeznünk kell megőrizni a nemzeti szuverenitásunkat, de maga a felhívás gyakorlatilag egy Fidesz propaganda, mely tartalmazza a kormány válaszait az összes nemzetközi és hazai kritikára. Ráadásul pont ugyanabban a Fideszes stílusban van megfogalmazva ugyanazokkal a hazugságokkal és Gyurcsányozással (aminek megint semmi értelme, hogy benne legyen a levélben, gusztustalan hatáskeltés). Ez a szimpátiatüntetés nem a haza szuverenitását hivatott megvédeni, hanem a regnáló kormány igazát és mindenhatóságát. Ha nem így lenne más pontok lennének fontosak (miért is testesíti meg a szuverenitásunk alapkövét, hogy összevonható legyen a MNB és a PSZÁF?, kedves kormányunk foggal körömmel védi a saját szuveneritását, miközben az állampolgári önrendelkezést sárral döngöli a földbe) és talán a tüntetésre is máskor került volna sor.

Kívánok neked további sikeres munkát és politikamentes bejegyzéseket.

Üdvözlettel
HiTekk

p.s.: Remélem törlöd a postot avagy részletesebben is kifejted róla a véleményedet miért értesz vele egyet és miért van helye a Greenr-ben

Gloucester 2012.01.11. 18:25:31

@HiTekk: Izlandod sem kellene idekeverni. Teljesen másról szólt az ottani történet, mint amivel most mi szembe nézünk. Ha érdekel, összeszedem a lényeget.

Messze nem értek egyet a Fityesz politikájával, de egy bábkormánynak én sem örülnék. Görögök és olaszok sokat tudnának erről mesélni. Viszont nagyon is OV tehet arról, hogy elherdálta az eddigi IMF hitelt, MNYP pénzt és egyéb tartalékainkat. Csak árt az országnak.

idh 2012.01.11. 19:50:51

Valóban léteznek olyan emberek, akik a mai viszonyokat antidemokratikusnak tartják? Akik ezzel dobálóznak, azok tudják, hogy mit beszélnek? Átélték az '50-es éveket? Ne mondja senki, hogy a kialakult helyzethez nem a külföldről érkező manipuláció vezetett!
(Egyébként nem vagyok fideszes, de ami sok, az sok!)

Gloucester 2012.01.11. 21:11:35

A plágiumgyanúval doktorizott közt. elnökünket is meg kellene védeni az élőlánc szerint? vagy azért ő már leváltható?

Közelítünk az ötvenes évekhez. Ismerek olyan személyt, aki átélte a Rákosi rendszert és folyton deja vu érzése van. Külföldről manipulálják Orbánt? Leváltani!

kano 2012.01.11. 22:24:42

Ennyit már rég röhögtem. Aki ezeket írta tényleg nincs tisztában a dolgokkal, vagy csak agymosáson esett át?
1. Nem a nyugat nullázta le 1,5 év alatt az országot.
2. Nem a nyugat hozott idióta törvényeket.

Gloucester 2012.01.12. 10:45:40

@Pacsker: Tudjuk. Erre mégsem OV fülkeforradalma a helyes válasz. Nagyhatalmaknak nem üzenhetünk hadat, mert amikor ezt tettük, mindig pórul jártunk. Márpedig most ez történt. Ehhez csatlakozott az élőlánc. Grat! Többet ésszel, mint erővel.

Ahogy mondani szokás: "A hídon akkor kell átmenni, amikor odaér az ember."
Előbb essen szét az EU, aztán lehet kilépni belőle, és nem fordítva.

ioi (törölt) 2012.01.12. 11:59:12

@Pacsker:
Az első videó a Russia Today-é, a riporter kábé azon a szinten mozog, mint a magyar riporter, aki beleharapott az akvapóniás répába, és rámondta, hogy nem rosszabb az, mint a piaci. Érdekes dolog, hogy az emberek a saját területükön kényesek a részletekre, amihez nem értenek, ott meg felülnek a demagógiának. Engem is felhívhatnának mondjuk Skype-on, és elmondanám a véleményem a Russia Today-nek :-D

A második, az ESM-ről szóló meg.. Szerintem nagyon nem helyes dolog egy igen komplex dologról egy kiragadott részletet odatolni az embereknek, ráadásul olyasmit, amiről azt sem tudják, hogy micsoda.
Nem ártana tudni előbb, hogy mi az EU és miért jött létre. Mi az eurózóna, kire vonatkozik az ESM, és mennyiben.

Az EU-t a második világháború után azért kezdték el felépíteni, mert tudták, hogy a francia-német megbékélés hosszú távon csak így lehetséges, vagyis elkerülni egy újabb pusztító európai háborút. A cél az egyes területek fokozatos integrációja, aki tanult uniós ismereteket, az tudja, hogy a vámuniótól a monetáris unión át a fiskális majd politikai unióig terjedne a sor, vagyis ez tényleg a nemzeti szuverenitás elvesztése az egyes országoknak, cserébe egy szuperhatalomért, ami leegyszerűsítve az Egyesült Államokhoz lenne végül hasonlítható. Bizonyos kérdések nemzeti hatáskörben maradhatnak, de azt már akkor is tudták, hogy a monetáris unió fiskális unió nélkül nem fog menni. Vagy legalábbis most már tudják. Ezért kell a költségvetési politikát összehangolni - mert az eurózóna alacsony kamatai mellett az euróba belépő új, de szegényebb tagországok féktelen hitelfelvételbe kezdtek, hiszen olcsón és könnyen jutottak hozzá. A politikának nem kellett azzal törődnie, hogy milyen gazdasági-társadalmi gondok vannak, nem kellett megoldania őket, csak újabb hiteleket felvenni. Ez nem az EU hibája volt (vagyis a hiba itt egy nagyon összetett dolog, az optimális valutaövezetek elméletéből adódik), hanem az egyes nemzeti kormányoké, akik sosem vállalták fel a népszerűtlen intézkedéseket, inkább ültek az időzített bombán.
Most ott tartunk, hogy Olaszország államadóssága a harmadik legnagyobb a világon (az USA és Japán után). Egy évben annyi adósságuk jár le, mint az éves magyar GDP háromszor. Ez csak az éves lejárat, amit meg kell újítaniuk, mivel visszafizetni nem tudják. Ahhoz ugyanis bőséges, évtizedeken át tartó többletet kellene hozni a költségvetésben, ami meg valószínűleg szociális katasztrófával lenne egyenlő.
Persze nem csak az olaszokról beszélhetünk, horribilis az adóssága a legtöbb eurózóna tag országnak.
De eddig mindenki elhitte, hogy visszakapja az érintett országoktól a pénzét.

Egy nap ez a bizalom megrendült. Tudni kell, hogy más országokban az emberek nem csak bankbetétben és asztalfiókban tartják a megtakarításaikat, hanem például államkötvényekben. Amikor tehát arról beszélünk, hogy a bankok buknak a kötvényeken, akkor sok-sok magánember is bukik ezzel együtt. A bankok pénze az emberek pénze. Nekem is van folyószámlám, nektek is? Anyukámnak bankbetéte is van, mások előgondoskodnak idős korukra, és tartós befektetést kötnek. Bankok, biztosítók, pénztárak - a mi pénzünk van náluk.

Az EU azért hozta létre először az EFSF-t, aztán fogja majd az ESM-t, hogy a bizalmat helyreállítsa. Hogy ne dőljön be néhány hét alatt több óriási ország, hogy ne ússzon el minden azért, mert a politika éveken át moral hazardot űzött, a társadalom pedig asszisztált hozzá, hiszen mindig szeretjük megválasztani a nagyotmondó politikusokat. (azzal kapcsolatban, hogy milyen is a déli-északi választási tengely, vagyis milyen politikai tudatossági különbség van Európa északi és déli fele között, arról pl. Győrffy Dóra írt kimerítő tanulmányokat, ha valakit érdekel).
Aztán ha helyreállna a bizalom, akkor el kellene kezdeni csökkenteni ezt az adósságot, vagyis visszafizetni. Ezért írják elő azokat a megszorításokat, amiket.
Lehet Izlanddal példálózni, én is nagyon szeretem őket, de a csődnek ára van, a lakosság fele tönkrement, és még fogalmuk sincs, hogy mi lesz. Ott nem voltak véres zavargások, mert az északiak nem úgy intézik a konfliktusokat. Európai mértékű összeomlást viszont valószínűleg nem lehetne megúszni enélkül. Szolidaritás vagy állandó konfliktus - melyiket kívánjuk magunknak és gyerekeinknek a következő évtizedekben?

Az ESM-es videóról még annyit, hogy nem említi meg, hogy az egyes eurózóna tagországok (Magyarország ugye nem), EKB jegybanki kvótájuk szerint járulnak hozzá. Minden ország a súlya szerint. Persze nem véletlenül ez egy német videó, hiszen ők fizetik mindig a legtöbbet, cserébe nagyjából náluk dől el sok minden, és a globalizációellenes összeesküvés-elmélet kedvelőknek biztos van néhány jó sztorija Németország felemelkedéséről, illetve a serpenyő másik oldaláról.

Netmaster 2012.01.13. 03:15:13

@Pacsker: a kormány nem ugyanezt a központosítást csinálja az országon belül? Mi van a helyi közösségek önrendelkezésével? Mikor fog a kormány valódi társadalmi párbeszédet kezdeni?

Ez a kormány csak akkor tárgyal, ha rá van kényszerítve, és itt egyelőre senki nem tudja kényszeríteni.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.13. 09:41:01

@Netmaster: nem minden lépése, nem minden esetben. nem áll ki a kormány mellett az Élőlánc minden lépését illetően! hogy lehet ezt ennyire egyoldalúan olvasni?
nincs valós társadalmi párbeszéd? honnan veszitek, hogy az Élőlánc falazna ennek?

Hosszú viták során letisztult az üzenet, ezért a kiadott nyilatkozatunk - lásd alább - iránya kettős:
- támogatjuk a szuverenitás megőrzését szolgáló politikát, elutasítjuk a külső beavatkozás minden formáját
- felszólítjuk a kormányt a valós társadalmi párbeszéd megkezdésére, a közvetlen demokrácia eszközeinek szélesítésére.

A közvélemény megosztott, saját köreinkben is azok vagyunk.

Ellenfeleink legfőbb törekvése ez, növelni a megosztottságot, építve a magyarok kettős lelki alkatának ismeretére, hogy a megosztottság közepette beavatkozhassanak.

Ennek egy megoldása van: a párbeszéd - de nem úgy, ahogy a kormány eddig folytatta, egy irányított "konzultáció" formájában.

Arra teszünk kísérletet, hogy áthidaljuk ezt a szakadékot.

Ha a kormány nem változtat alapvetően stílusán, politikáján, akkor megbukik, és még mélyebbre zuhanunk, mint voltunk.

A nyugatról sugallt forgatókönyvet - mely "szakértői kormányt" akar, Bajnai vagy más bábu újbóli képbe hozásával - elfogadhatatlannak tartjuk.

Kopó 2012.01.13. 10:50:08

Tehát a Nyugat "Monnyon le!". Okos.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.13. 11:11:43

@Kopó: nem. csak hagyjon minket békén. tudod az attak néha defendet jelent. (de persze, hogy nem hagy békén, hiszen akkor hogy venné meg bagóért a magas aranykorona értékű termőföldjeinket, honnan venne még magának természeti tőkét és hová exportálná a gagyi élelmeit és áruit?) kellünk neki. én viszont úgy gondolom, hogy ő nem kell nekünk. fenteslent.blog.hu/2010/02/18/soha_nem_erjuk_utol_a_nyugatot

Kopó 2012.01.13. 11:16:05

Miért lehet azt a hű-de-jó termőföldet bagóért megvenni, és miért olyan szar az a büszkeségre-nagyon-okot-adó magyar mezőgazdasági termék, hogy feleannyiért lehet importélelmiszert venni? És gondolod, hogy pont ez a tízmilliós satnya kis piac kellene neki?
Arról nem is beszélve, hogy több pénz jön ide támogatásként, mint amennyit befizetünk, tehát ezen a szinten is jól járunk vele. És akkor amúgy az eladhatatlan magyar áruknak hogy szereznél piacot, ha majd egyszer végre sikerül felhozni egy szintre?
Remélem, élveznéd, ha majd megint útlevéllel kell Nyugatra menned! Persze, megvan a nosztalgiája...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.13. 11:43:47

@Kopó: Úgy látom, te mindennel tökéletesen képben vagy. Most erre mit mondjak? Nyisd ki a szemed? Ne nyisd ki? Honnan is tudnád, hogy be van csukva?
Csak éld az életed, nem szólok bele. Csak akkor te se azok dolgába, akik valamivel jobban tudják nálad, hogy mi folyik.
(Ha veszed a fáradtságot, akkor végignézhetnéd, mondjuk ennek a blognak vagy akár az élőlánc honlapjának a tartalmát. Lehet, hogy nyílna kicsit az a szempár ilyen mezőgazdálkodási politika tekintetében. Vagy ellátogathatsz a www.kielegyenafold.hu/ -ra is!)

 
 
süti beállítások módosítása