Az Élőlánc Magyarországért állásfoglalása a kukorica GMO szennyezettsége ügyében

PPJ         2011.07.21.

http://szentkoronaradio.com/files/monsanto.gif

Az Élőlánc Magyarországért messzemenően támogatja a Magyarország GMO mentességének fenntartása érdekében tett kormányzati intézkedéseket, és visszautasítja a MONSANTO nyilatkozatát, melyben a magyar hatósági laboratóriumok eredményeit, és az abból fakadó hatósági intézkedéseket megkérdőjelezi. Nagyra értékeljük a nyilatkozat azon részét, miszerint „A Monsanto kijelenti, hogy tiszteletben tartja a Magyar Kormány azon törekvéseit, hogy az ország területén megakadályozza a genetikailag módosított növények termesztését. A Monsanto csak hagyományos, nem-GM vetőmagot forgalmaz Magyarországon. A Monsanto kijelenti, hogy a hagyományos vetőmagja csak abban az esetben kerülhet forgalomba, ha a vonatkozó nemzeti és nemzetközi szabványoknak megfelelő vizsgálatokon átesett, amelyek alátámasztják, hogy nem tartalmaz kimutatható GMO-t.” Ennek fényében csodálkozunk a nyilatkozat többi részének a Kormány intézkedéseit támadó tartalmán. A további vizsgálatokra, a termény felvásárlására tett javaslataik a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem megvalósíthatóak – mert a GMO mentesség érdekében a GM szennyezett növényállományt a további szennyezés elkerülése érdekében most kell megsemmisíteni.

Végül, de nem utolsó sorban fontos leszögezni, hogy a magyar gazdáknak nem a kormány, hanem azok a cégek okoztak kárt, akik a szennyezett vetőmagot forgalomba hozták. A vétlen gazdákat természetesen kártalanítani kell, de okosan teszik, ha jövőre attól vásárolnak vetőmagot, aki garantálni tudja a vetőmag GMO mentességét.

 

2011. július 19.

 

 

az Élőlánc Magyarországért elnöksége

 

Kapcsolat:

Ács Sándorné agrármérnök
acsne.eva AT gmail DOT com
Tel: 30 3850 379
 

         2 hozzászólás

Címkék: gmo agrárium monsanto élőlánc magyarországért

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr383085466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


 
 
süti beállítások módosítása