Zöldrefestéshez asszisztál a WWF?

PPJ         2011.05.04.

Dániában az öko órán a folyamatos nagy projektek mellett úgynevezett mellékfeladatok is vannak, ilyen például nekem az, hogy a greenwashingról összeállítsak egy angol nyelvű kisfilmet. Így az összes magyar zöldrefestésről szóló, neten fellelhető írást átfutottam és ezek alapján írtam egy több oldalas angol szöveget, ami a videó narrációja lesz majd. Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap a médiában is ennek a nagyjából új keletű céges módszernek, a zöldre festésnek a bemutatása. Filmek garmadája szól a cégek turpisságairól. A génmódosító cégek hamis öko ígéreteiről, a fosszilis energiákra épülő centralizált energiapolitika téves retorikájáról, a klímaváltozást közvetlenül okozó cégek bemutatásáról.

A WWF üzleti hírlevelében mégsem volt rest a Cargill-t propagálni, mint a Szabadság-sziget megmentő támogatójaként feltüntetni, sőt, zöldmarketing workshopról és CSR-ról is értesülhetünk. Mindazokról a dolgokról küld ajánlatot a WWF, amik ellen a skandináv országok először vezettek be hivatali szabályozást, veszélyességüket felismervén.

Nemzetközi zöldmarketing workshop Sopronban

Az üzleti élet zöldül, és a környezettudatos fogyasztói attitűd egyre terjed nem csak Nyugat-Európában, hanem Magyarországon is.  Ha az Ön vállalatánál is fontos a környezetvédelem a különböző működési területeken, jöjjön el, és szerezzen friss információkat, tudást, és tapasztalatokat május 26-27-én a nemzetközi zöldmarketing workshopon.

A Cargill támogatja a Szabadság-sziget megmentését

A Cargill is csatlakozott támogatóként a WWF Szabadság-sziget programjához 2011. márciusában. A Szabadság-sziget és a hozzá tartozó mellékág egy kiemelkedően veszélyeztetett élőhely. Hazánk legnagyobb folyójának, a Dunának mintegy kétszáz éve tartó pusztulását többek között a Szabadság-szigethez hasonló vizes élőhelyek újjáélesztésével lehetne megállítani.

WWF a CSR guideline-ban

A WWF-nél fontosnak tartjuk, hogy tanuljunk vállalati partnereinktől, és mi is megosszuk tapasztalatainkat. Ennek jegyében a WWF gondolatait is olvashatja a CSR Hungary guideline 2011-es kötetében.

Kérdésemre, hogy mégis, hogy gondolhatja komolyan ezt a WWF, a következő őszinte válasz jött:

Kedves Péter,

Számunkra fontos egy adott vállalat működése, nem csak az alapvető profil határozza meg, hogy elfogadunk-e támogatást, hanem az, hogyan végzi tevékenységét. A Cargill emellett valós összeggel járult hozzá a Szabadság-sziget rehabilitációjához, amely program keretében egy élőhelyet hozunk létre Mohács közelében, és megőrizzük a mellékág és a sziget természeti értékeit.

Megértését köszönjük.

Üdvözlettel:

--
Antal Alexa
PR és brand manager
WWF Magyarország

Éljen a vállalati pénzeken vásárolt semmit sem érő zöld máz (mindkét félnek)...

         11 hozzászólás

Címkék: vélemény wwf greenwashing cargill

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr552878086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesztomesz 2011.05.05. 22:44:09

Akkor ugye az Audi erdősítési programját is ezen zöld mázak közé sorolhatjuk?!?!

etc, etc.

Nekem ez a wwf (csak így, csupa kisbetűvel:-)) már régóta gyanús, ahogy az ensz és szervezetei, a vöröskereszt, meg az a sok alapítvány...
...meg a világbank.

ugye, tán ezen szervezetek működését is nevezhetjük parasztvakításnak?!?!

fidusz 2011.05.07. 01:23:43

@sovesztomesz: Igen, az is zöldrefestés. NATURA 2000 területen építik meg az új üzemet, ennek ellensúlyozása az erdőtelepítés.

fidusz 2011.05.07. 01:23:45

A "greenwash" magyarul zöldrefestés. Évtizedek óta használjuk a kifejezést. Ti is írhatnátok így...

www.mtvsz.hu/dynamic/zoldrefestes.pdf

hu.wiktionary.org/wiki/greenwash

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2011.05.09. 19:19:19

Ha WWF és zöldrefestés, akkor az alábbi írást ajánlom a figyelmetekbe:

Caution: Greenwash! by WWF and FSC on palm-oil and soy certificates.
lasojamata.iskra.net/en/node/81

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.09. 19:21:46

@Will-O-The-Wisp: Aztapaszta! Ki gondolta volna?! Remek dokumentum, köszönöm! Ennyit a WWF-ről... :(

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.09. 19:21:49

@fidusz: Igen, de bocsánat, figyelemfelkeltőbb a külföldi kifejezés.

fidusz 2011.05.11. 10:54:43

@Pacsker: Bocs, de ezzel nem értek egyet. Nem figyelemfelkeltőbb, legfeljebb fellengzősebb. Ha érthetően, magyarul van leírva, az jobban felkelti a figyelmet. Szerintem.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2011.05.11. 12:39:03

Újabb zöldrefestési kísérlet a WWF részéről. Civil szervezetek tiltakoznak a garnélarák bizniszben utazó iparág zöldrefestését szolgáló Aquaculture Stewardship Council létrehozása ellen.

Pressure grows against WWF’s "shoddy" shrimp certification standards
www.bairdmaritime.com/index.php?option=com_content&view=article&id=10042:pressure-grows-against-wwfs-qshoddyq-shrimp-certification-standards&catid=104:aquaculture&Itemid=155

fidusz 2011.06.02. 17:53:17

@Pacsker: Akkor legalább a szövegtörzsben szereplő "zöldremosás"-t írd át zöldrefestésre!

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2011.07.04. 16:20:39

The Silence of Pandas - What the WWF Isn’t Saying

www.youtube.com/watch?v=pTfmyneFiBI&feature=youtu.be

Small report and interview with the filmmaker of Silence of the Panda.

www.united-docs.com/dokumentationen/2011/silence_of_pandas.phtml

The WWF is the largest environmental protection organisation in the world. Trust in its green projects is almost limitless. With rousing campaigns, the WWF directly targets the conscience of its donors – everyone should do their part to save endangered species, the climate and/or the rainforest. The WWF was founded 50 years ago, on September 11, 1961. Today it is the most influential lobby group for the environment in the world, thanks largely to its excellent contacts in both the political and industrial spheres and to its ability to walk a constant tightrope between commitment and venality. A year in the making, this film will dispel the green image of the WWF however. Behind the organisation’s eco-facade, the Film uncovered explosive stories from all around the world. This documentary seeks to reveal the secrets of the WWF. It is a journey into the heart of the green empire and may shatter public faith in the panda forever.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.05.31. 17:38:30

www.spiegel.de/international/world/wwf-helps-industry-more-than-environment-a-835712.html

The WWF is the most powerful environmental organization in the world and campaigns internationally on issues such as saving tigers and rain forests. But a closer look at its work leads to a sobering conclusion: Many of its activities benefit industry more than the environment or endangered species.

 
 
süti beállítások módosítása