Filmajánló: Vad Magyarország

PPJ         2011.04.06.

Nem is olyan régen, még esélyét sem láttuk, hogy Magyarországon is a BBC-jéhez hasonlóan professzionális színvonalú természetfilm készüljön és vetítődjön. Ez szerencsére nem így lett. Remélhetőleg az Urániában megrendezésre kerülő díszbemutatóra pár népnemzeti politikus is elviteti a farpofáit. Ha ebben nem is reménykedhetünk, de abban biztosan, hogy az embereknek a magyar természeti értékek iránt megnő az érzékenysége. Országunk ökoszisztémájának gazdagsága ugyanis páratlan, viszont tönkretétele sajnos jelenleg is zajlik (szinte már azt is állíthatnánk, hogy a mindenkori kormány által, de azért a jövőben én még hiszek).

Forrás: Mandiner blog

„Kerestem az utat, sirattam a tájat, a patakot, a poros utcát, a nádast, a cserszagú erdőt, mindent, de nem találtam kibúvót, és nem vettem észre, hogy közben - megtaláltam a hazámat.” (Fekete István)

  Két év alatt, húsz helyszínen összesen 234 nap forgatás, 300 órányi felvett anyag, 53625 kilométer a magyar utakon: ez a Vad Magyarország számokban. De a látvány lesz csak az igazi. Különleges természetfilmet készített Török Zoltán rendező-producer és stábja: gyönyörű, lassan hömpölygő felvételekkel mutatja be hazánk vízhez kötődő vadvilágát.

  Egy rétisas, egy vidra és egy harcsa a főszereplője az áprilisban bemutatandó filmnek, amelynek már az előzetese meghozza az étvágyat a megtekintéshez. Bár a film hangulata megidézi a Mikrokozmosz vagy a Vándormadarak világát, ezzel semmi baj nincs: végre valaki elkészítette a modern magyar természetfilmet, amely egyszerre merészel professzionális lenni és érzékekre/érzelmekre hatni.

  A két évig tartó filmezés negyvenmilliós költségét a német Norddeutscher Rundfunk állta, s az anyagból készült egy ötvenperces dokumentumfilm a német piacra. A magyar változat azonban igazi moziélmény lesz, amit április 20-án mutatnak be az Urániában. Legyen itt egy filmrészlet a Balaton vízi világáról.

  Addig is lehet olvasgatni Török Zoltán blogját a forgatás és a filmkészítés érdekes részleteiről, és lehet követni a filmet a Facebookon is.

         3 hozzászólás

Címkék: természet természetvédelem filmajánló természetfilmek vad magyarország

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr522804799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karloszky 2011.04.06. 19:58:38

Országunk páratlan gazdag ökoszisztémájának megvédését előbb fogod megkapni "népnemzeti" [hogy a bánatba kell áthúzni a szavakat ???] politikusoktól, mint neoliberálisoktól, ebben az egyben biztos lehetsz - bármennyire is menő ződ körökben utálni a jobboldalt, meg úgy általában mindent ami nemzeti.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.04.06. 20:09:32

@karloszky:
Mielőtt belekezdenék a provokatív válaszadásba, kell elmondanom, hogy igen, a konzervatív oldal valahol azt sugallná, hogy természetvédő is,

ámde!

Mivel tanultam ökofilozófiát és némi politikai tudomány is szivárgott önszántamból a társadalomtudományi karról belém, ezért hidd el, nem "menőségből" szidom a jobboldalt: természetvédelmi mérnökként igen csak bőrömön tapasztalom, hogy milyen kormány hogy áll a természet politikájához, és ezzel egy szóval sem mondtam, hogy az előző kormány hogyan állt. Egyik kutya másik eb. Most komolyan épp akkor szeretnéd levezetni a jobboldalhoz csapott konzervatív szóból, hogy "védőbbek", mikor a GDP szent oltárán feláldozzák az Audinak a Natura2000-es területet Győrött? Mikor a fideszes és az mszp-s meg a független polgármester/képviselő ugyanúgy benne volt nyakig a dunekeszi tőzegláp pusztításának ügyében?

Mivel inkább természettudós vagyok mint társadalomtudós, ezért nehezemre esett megérteni például a liberális konzervatív és konzervatív liberális közti különbségeket, de az biztos, hogy nem fekete-fehér a világ ebből a szempontból ha Lányi András humánökológus simán levezeti bármelyiket.

És végezetül, de nem utolsó sorban: az egész "ződ" világnézet világéletében a társadalom iránt érzékeny baloldalból eredeztetett, nem a nációkban gondolkodó jobboldalból. A népnemzetinek csak bizonyos körökben szokás alternatívájaként említeni a neoliberális. Ha valami nem A, akkor csak B lehet? C, mint ökoszociális, például elképzelhetetlen?!

Egyébként meg már nincs jobb és bal csak fent és lent. Ezt annyival toldanám meg, hogy fenntartható vagy nem fenntartható.

üdv!

Netmaster 2011.04.21. 09:11:52

Változás, mától vetítik a filmet az Urániában, lehet menni gyönyörködni. :)

Itt meg egy interjú: www.origo.hu/tudomany/20110420-interju-torok-zoltannal-a-vad-magyarorszag-cimu-termeszetfilm-rendezojevel.html

Jó lenne egy szép, igényes, bővített blu-ray kiadást látni a filmből, megérdemli.

 
 
süti beállítások módosítása