Dunakeszi-tőzegtavak 50 - "Auchan Hungarikum"

PPJ         2011.03.26.

Eljárást indított az Aldi, az Auchan és a Spar ellen a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal feltételezése szerint három áruházlánc - az Aldi, az Auchan és a Spar -, és a CBA-hálózathoz tartozó Hansa-Kontakt Kft. a fogyasztókat megtévesztő módon magyar termékként népszerűsítette különböző árucikkeit, ezért eljárást indított a cégek ellen. Az eljárás lefolytatására három hónapja van a hatóságnak, utána születhet döntés.

Három versenyfelügyeleti eljárás indulását jelentette be szerdán a Gazdasági Versenyhivatal. A vizsgálatra azért van szükség, mert a hatóság arra gyanakszik, hogy az Aldi Magyarország Bt., a Spar Magyarország Kft., valamint az Auchan Magyarország Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a vásárlókkal szemben. A GVH csütörtökön kiadott sajtóközleménye szerint hasonló indokkal a CBA-lánchoz tartozó Hansa-Kontakt Kft. ellen is eljárás indult.

A GVH közölte, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a cégek valóban jogsértést követtek el. Az eljárás a feltételezett jogsértés bizonyítását célozza, a vizsgálatot három hónap alatt kell befejeznie a hatóságnak, a határidő azonban meghosszabbítható.

Magyar termék vagy nem magyar termék

A versenyhivatali tájékoztatás szerint az Aldi az általa forgalmazott termékek nagy részét "Magyar minőség" felirattal látja el, ami a nemzeti színű háttér előtt jelenik meg az áruházi címkéken és reklámokban. Emellett a cég internetes oldalain "Magyar minőség" menüpontot működtet, amely alatt négyféle termékcsoportban számos termék megtalálható. "A Magyar minőség szlogennek a magyar nemzeti színekkel való együtt alkalmazása - valószínűsíthetően tévesen - azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol, annak ellenére, hogy egyes ilyen szlogennel hirdetett termékek ugyan Magyarországon nyerték el végső formájukat, ám a termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek" - derül ki a GVH tájákoztatásából.

Az Aldihoz hasonlóan a magyar termékek reklámozása miatt indul eljárás az Auchan ellen is. A GVH szerint az áruházlánc tavaly augusztus 6-ától 12-éig terjedő időszakra vonatkozó reklámkiadványában "Auchan Hungarikum" szlogennel olyan termékek jelentek meg, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe. A GVH azt feltételezi, hogy reklám alapján a vásárlók azt gondolhatták, hogy az adott termékek száz százalékban magyar termékek, miközben e termékeket vélhetőleg száz százalékban külföldi tulajdonban lévő vállalkozások állítják elő, és előállításukhoz használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek.

A Spar ellen pedig azért indult eljárás, mert a cég tavaly július 29-étől augusztus 4-éig és a augusztus 12-étől 18-áig országos reklámkiadványaiban magyar termékként hirdetett meg termékeket, holott azok származási helye nem Magyarország, ezért a vevők valószínűsíthetően tévesen gondolhatták azt, hogy magyar terméket vesznek.

         1 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr292774476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2011.03.27. 08:37:26

Magyar wash. Már nyáron megmondtam. Csókoltatom a GVH-t, hogy most esett le nekik. :)

 
 
süti beállítások módosítása