ELTE Kémiai Intézet kislexikonja a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos fogalmak magyarázatára

PPJ         2010.10.21.

http://www.bolyai.elte.hu/images/eltecimer.gifhttp://salma.web.elte.hu/img/ELTE375.jpgRevideálnom kell pár korábbi kijelentésemet is ennek alapján! Főleg a gipsszel kapcsolatosakat! A félreértések elkerülése miatt és, hogy valódi cselekvés kezdődhessen meg az országban ezügyben, az ELTE Kémiai Intézet (chem.elte.hu) kiadott egy kislexikont a vörösiszappal kapcsolatos alapfogalmakról. Részletes, szemléletes, pontos, precíz!

"A vörösiszap-katasztrófáról tudósító hírekben sok olyan kifejezés jelent meg, amelyek jelentését nem magyarázták meg. Számos tudományosan alaptalan, hibás állítás is bekerült a hírekbe. Az ELTE Kémiai Intézet szakemberei azért készítették el ezt az összeállítást, hogy az segítséget adjon az érdeklődőknek és az eseményekről tudósító újságíróknak. Az összeállítást általános- és középiskolai tanárok is felhasználhatják óráikon, hogy a diákok megérthessék az események és hírek kémiai hátterét."

http://www.chem.elte.hu/system/files/ELTE_vorosiszap_lexikonja.pdf

         2 hozzászólás

Címkék: környezetvédelem intézet vörösiszap elte kémiai alapkérdések

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 45 - Újabb fejlemények láp ügyben

PPJ         2010.10.20.

Ami nem újdonság, az az, hogy az Auchan továbbra is cenzúráz Facebook-on, sőt két ízben még valótlant is állított rólam. Ami újdonság, az az, hogy újabb médiamegjelenésünk van, ezúttal a Nappaliban, az MTV-n. Ebben elhangzik az Auchan szóvivőjétől, hogy "egyetlen egy élő fát sem vágtak ki". Ó, igazán?

Pacsker: fuzfa-csonk2

És persze továbbra is:

BOJKOTT AUCHAN!

         2 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

!The Yes Men fix the world! - Világ: megmentve.

PPJ         2010.10.20.

Filmajánló. A Yes Men ezúttal nem kisebb dolgot tesz: helyreállítja a világot. Remélem minden greenr-es elég counter culture-ös culture jammer már és ismeri őket!

Projektjeik: A srácok majdnem csődbe vitték a Dow Chemicalt, befurakodtak a WTO-ba, nem kímélték az ExxonMobile-t és s BP-t sem, meghackelték a New York Times-ot és a New York Post-ot és ők csinálták a Niger Delta Hoax-ot is, mikor a Shell bevallotta a pusztító magatartását!

És mindezt miért és hogyan? Csak mert AZ IGAZAT MONDTÁK!

Ha valakiknek, akkor nekik igazán megköszönhetjük majd a jelenlegi világunk lebontását! :D

A film elérhető isohunt-ról, valamint saját P2P oldalukról is szabadon szedhető! Magyar felirat az opensubtitles-ről!

         8 hozzászólás

Címkék: filmajánló adbusters the yes man counter culture culture jamming

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Vörösiszap: egy meg nem hallgatott feltaláló, aki használhatóvá tette az ipari mellékterméket

PPJ         2010.10.19.

Puskás Ferenc, aki kb.30 évig volt ENSZ-szakértő, népfőiskolai körökben már korábban mesélt nekünk a világban szerzett környezetvédelmi és agrártapasztalatairól - köztük a vörösiszap kerámiaipari hasznosításáról (!), melyet ő talált ki. Hazatérvén felajánlotta mindezeket az épp regnáló kormányainknak. Úgy tűnik ezidáig mindhiába.

Most mellékelem Feri bácsinak, mint a Falufejlesztési Népjóléti Program Egyesület (FNPE) elnökének szakmai referenciáit.

26 referenciamunkája közül például 8 a vörösiszap ártalmatlanításával foglalkozik, mely 8-ból a 6-os számú például: "Veszélyes hulladékanyag ártalmatlanítása és környezetbarát, építőanyagipari hasznosítása vörösiszap bázisú burkolólap, tetőfedő cserép és tégla gyártástechnológia bevezetése útján. Jamaica Bauxitkutató Intézet (GBI), Kingston, Jamaica, 1981-1982.(tervezés, nemzetözi referencia gyártásbemutató, TQM, megvalósíthatósági tanulmány készítése UNIDO szerződés keretében."

http://www.civilhirlap.hu/kornyezet/2010/10/medium/164.jpg- "Úgy látszik, idehaza nem kell a tudásom."

A mellőzött hazai vörösiszap szakértő! Nincs szükség a megoldásra? - MTI

Budapest, 2010. október 14., csütörtök (OS) - - A vörösiszappal szennyezett területek akár újra termővé tehetőek – nyilatkozta a vörösiszap kezelés nemzetközi tekintélyű szakembere, Puskás Ferenc. Puskás úr szeretne bekapcsolódni a kárelhárító és kármegelőző munkába, de az illetékeseket napok óta nem lehet elérni.

 Csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatót Puskás Ferenc agrármérnök és Seres Mária, a Civil Mozgalom vezetője a Mal Zrt. budapesti székháza előtt. Az esemény célja az volt, hogy felhívják az illetékesek és a közvélemény figyelmét arra, hogy van megoldás a jelenleg kezelhetetlennek tűnő helyzetre. Létezik olyan kipróbált technológia, ami hatékony és olcsó megoldást kínál a vörösiszappal elárasztott területek kezelésére és rehabilitációjára.  Puskás Ferenc évtizedekig ENSZ szakértőként tevékenykedett, és nemzetközi tekintélyt szerzett a vörös iszap kezelésének és ártalmatlanítási általa kifejlesztett technológiája révén. - Speciális szakterületem az alumíniumgyártás világszerte hatalmas mennyiségben felhalmozott melléktermékének, a vörösiszapnak a környezetbarát ártalmatlanítása és felhasználása, akár nagy termőképességű talajként is. Évtizedeken keresztül a világ különböző pontjain – Indiában, Dél-Koreában és Jamaicában - kaptam ilyen megbízásokat. Az elméleten túl a gyakorlati megvalósításban is részt vettem.  Puskás Ferenc tevékenységét a 90-es években idehaza is elismerték. 1997-ben megbízást kapott Ajka város önkormányzatától, hogy adjon technológiai javaslatot a vörös- és szürkeiszap tározók katasztrófa megelőzési működtetésére, környezetvédelmi rekultivációjára és táj rehabilitációjára. Az elkészült javaslatot az önkormányzat nem vette át és nem használta fel. Az azóta is pozícióban lévő illetékesek pedig mintha elfelejtették volna, hogy 13 évvel ezelőtt ott volt a kezükben a megoldás, aminek segítségével nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna a mostani tragédia is. - Nagyon bántotta az igazságérzetemet, hogy nem tartottak igényt az elkészült tanulmányra. Ez óriási felelőtlenség volt! Én tisztában vagyok azzal, milyen veszélyeket hordoz ez az anyag, ha nem kezelik megfelelően. Sajnos az aggodalmam beigazolódott. A baj megtörtént, de azóta sem tudom elérni az illetékeseket, hogy a segítségemet felajánlhassam.  Seres Mária így nyilatkozott: - Hihetetlen, hogy nem vesznek tudomást egy ilyen komoly szaktekintélyről. Nem értem, miért nem használják a nemzetközi tapasztalatát. A Civil Mozgalom több témában is együttműködik Puskás úrral, és országos hálózatunkon keresztül önkéntesekkel is segítenénk a munkáját, ha a helyszínen lehetőséget biztosítanak számára.  Puskás Ferenc a sajtótájékoztatón bemutatott az Indiából és Kínából származó vörösiszap téglákat, valamint olyan felvételeket, amelyeken a vörösiszapon termelt növények láthatók.  Szeretné, ha a helyszínen is be tudná mutatni, hogy az elsivatagosodásra ítélt terület rövid idő alatt termővé tehető.  Puskás Ferenc szakmai tevékenységéről és hazai kálváriájáról bővebben olvashatnak a Civil Hírlapban – www.civilhirlap.hu


Miklóssy Endre hozzáfűzni valója:
Miért fog Magyarország elpusztulni ?
Puskás Feri barátom esete lakmuszpapírja a helyzetünknek. Amikor azonban a vörösiszap rekultivációs programjával próbálkozott, a Magyar Tudományos Bürokrácia meghallgatás nélkül kirúgta. Amikor javaslatot tett a tiszai ciánszennyezés kárelhárítási technológiájára, a Magyar Környezetvédelmi Bürokrácia rúgta ki. (Európában viszont még emlékezetek rá, szakértőnek kérték fel a nagybányai tároló ügyében.) Sőt, azt kiáltották utána, hogy soha ebben az országban nem fog megbízást kapni. Valóban. Például az önfenntartó gazdálkodásról kialakított  falufejlesztési modelljéhez egy évtizede  10 fillér támogatást sem kapott senkitől,  és amikor közvetlenül Brüsszelből sikerült mégis nyernie egy pályázatot, azt a hatályos magyar törvények szerint elvették tőle, és a megvalósítást
teljes hozzánemértésük miatt természetesen meg is hiúsították.
Egyik affér főszereplője se volt kommunista. De azért van köze a dolognak a kommunizmushoz. Mert a teljes társadalmi, erkölcsi és értelmi lezüllés annak a következménye. A rendszerváltók legnagyobb bűne pedig az, hogy 20 éven át soha senki semmit nem próbált tenni ez ellen a
mindenoldalú züllöttség ellen. A helyzet azért lett rosszabb, mint a kommunizmusban, mert közben hozzá jött még mindehhez a személyes korrupció is.
Ez a szerencsétlen Illés valamit  sejthetett a dologból,  a számos leváltását ezzel  lehet magyarázni. Az, hogy a cserék nem feltétlenül voltak szerecsések, nem a "csókosok" előre törését jelenti, hanem azt, hogy nincs ember. Az az illető például, akit imént leváltottak a
főnökségről, s aki feltehetőleg részes e katasztrófa szakmai előkészítésében, ezért kapott rögvest új kormányzati megbízást. "Kívülről" ugyanis igen nehéz megfelelő embert behozni áttekintést igényelő felelős kormányzati posztra (az áttekintés ha szakismeretet igényel is, messze nem azonos vele !), belül pedig az van, ami van. A közigazgatás, aminek a színvonala annakelőtte is alacsony volt, totális züllésnek indult az elmúlt húsz évben. Úrrá lett az egész magyarországi bürokrácián a "Természetvédelem". Zöld gyeppel borított agyú
omnipotensek intéznek (el) mindenkit, aki bármit változtatna, a Puskás-esetek ennyit jól elárulnak, azonban ez csupán csepp a tengerben. Így működik egész Magyarország. Lehet, hogy ez a radikálisnak mondható kormányzati átszervezés a helyzet részleges felismeréséből indult ki. De már most látszik, hogy sajnos nemigen fog működni. Volna éppen megoldás pedig, egyrészt a kormányzat olyan megszervezése, ami alkalmas a "külső észrevételek" felhasználására.(Az elmúlt húsz év másmilyen volt.) Másrészt egy teljes átvilágítás, aminek egy igen csekély részét, a pénzügyi helyzetünket illetően, talán csinálják is. De ilyenre volna szükség a teljes államigazgatásban, a reálgazdaságban, az oktatásügyben, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban, a külbiztonságban, a belbiztonságban, a közbiztonságban, a környezetügyben.Ha van mulasztása Illésnek, akkor leginkább az lehet, hogy nem abból indult ki, hogy Magyarország egészében potenciális katasztrófa-övezet a környezetvédelmi szempontok totális privatizációja miatt, és ezért rögvest diagnózist kell készíten a helyzetről, bele értve a szabályozó joganyagot, a hivatali működést, a személyzet szakmai és morális állapotát is. Ugyanezt kell az élet minden területén. Még egyszer mondom : Magyarország totális kataszrtófa küszöbén áll. Ez a szörnyűséges tragédia csupán bevezető az eztán történhető dolgokhoz, amelyek nem csupán a környeztállapotra fognak koncentrálódni. S.O.S.!

         1 hozzászólás

Címkék: vélemény puskás ferenc természetvédelem környezetszennyezés környezet ajka vörösiszap

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

Éppen a népnemzeti Fidesz pusztítja el az ősmagyar hortobágyi szürkemarhákat?

PPJ         2010.10.19.

Megáll az eszem! Hogy én mekkora hülye voltam, mikor elhittem, hogy a Fidesz tényleg ellenzi az MSZPnek az érdi génbankot és a budafoki rozáriumot felszámoló terveit: dehogy ellenzi, sőt folytatja! A természetvédelem szisztematikus felszámolása után most újabb állomáshoz érkezett a Fidesz antimagyar hadjárata, a kipusztulástól éppen, hogy csak megmentett, hortobágyi magyar szürkemarhákra tette rá a kezét! Az őshonos fajtáknak a természetvédelmi génmegőrzését akarja tönkretenni a Fidesz!

Forrás: greenfo

Hortobágy kiáll azokért, akik eddigi tevékenységükkel kivívták az itt élők bizalmát, tiszteletét - olvasható Vincze Andrásné, a település független polgármestere közleményben. Az érthetetlen személycserék a rendkívül hátrányos helyzetű térségben feszültséget és pánikot keltettek. 

A közlemény szerint "az elmúlt években az állami tulajdonú két gazdasági társaság (a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.) a kincstári gazdálkodás minta értékű helyszíneként komplex gazdasági-természetvédelmi-kulturális és társadalmi értékhalmazt hozott létre és tartott fenn Gencsi Zoltán és Puskás Nándor vezetésével, a Hortobágyi Önkormányzat és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szoros együttműködésével".

A számunkra érthetetlen személycserék - amelyek Sándor Istvánnak, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának leváltásával kezdődtek - a rendkívül hátrányos helyzetű térségben feszültséget és pánikot keltettek az itt élők körében, akik veszélyeztetve látják az eddig megteremtett értékeket és a jövőjüket - tartalmazza a dokumentum.

A polgármester közlése szerint a Hortobágy település életét meghatározó gazdasági tényezők sorsa döntően befolyásolja a helyi önkormányzat bevételeit, a foglalkoztatást, a fejlesztéseket, az idegenforgalmi és kulturális tevékenységet, ezért több mint aggályos, hogy az érthetetlen személycserék, valamint a két cég és a nemzeti park jövőjével kapcsolatos elképzelések számukra a mai napig nem ismeretesek.

Gencsi Zoltán

Gencsi Zoltán

 

Vincze Andrásné közleményében emlékeztet rá, hogy Gencsi Zoltán vezetésével a Hortobágyi Nonprofit Kft. 2008-ban elnyerte a "Kiváló Európai Desztináció" és a "Magyarország legjobb élő hagyományokat őrző desztinációja" címet. "A hozzáértő, elkötelezett vezetők és dolgozók munkájának eredményeként Magyarország és Európa legnagyobb biogazdasága jött létre, amely felöleli az őshonos állatok tartását és az extenzív bio halgazdálkodást" - közölte Vincze Andrásné megjegyezve, hogy a település lakói - tiszteletük és bizalmuk jeleként - október 3-án mindkét vezetőt önkormányzati képviselővé választották Hortobágyon, ezzel is elismerve eddigi tevékenységüket.

Még október 6-án indoklás nélkül, azonnali hatállyal leváltották Gencsi Zoltánt, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját és Puskás Nándort, a Hortobágyi Halászati Zrt. vezérigazgatóját. A Génmegőrző Kft.-nél az átadás-átvétel során az átvevők - sajtónyilatkozataik szerint - 100 milliós károkozást tártak fel, amit az érintettek cáfolnak. Mindkét fél jogi eljárást helyezett kilátásba, de eddig - az MTI információi szerint - arra még egyik oldalról sem került sor.

Kapcsolódó anyagok:

Csendes demonstráció a Kilenclyukú-hídnál
Hortobágyi hadjárat
Hortobágyi huzavona
Menesztették a hortobágyi génmegőrző és a halgazdaság vezetőit

         2 hozzászólás

Címkék: politika fidesz természetvédelem szürkemarha génmegőrzés gencsi zoltán hortobágyi szürkemarha

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása