A természetvédelem szisztematikus felszámolása?

PPJ         2010.08.05.

Értem én, hogy "országot építeni és fejlődni" a Fidesz csökevényes agya szerint csak úgy lehet, ha nem áll természet- és környezetvédelmi "akadály" ez előtt a magasztos cél előtt, de álljon már meg a menet!

Szakmai szempontból lesújtó hír a Greenfo-ról, hogy a Fidesz szisztematikusan felszámolja a természetvédelmet! (Mert, hogy tegnap menesztették három Nemzeti Park igazgatóját, természetesen indoklás nélkül, ahogy azt a FideSS-től megszokhattuk...)

Olyan van, hogy politikailag baloldali hozzáállás egy ember részéről egy egész minisztériumhoz; Szabó Imre bohóckodása a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium élén - mint báb - pontosan ilyen volt. 

Baloldali Egretta alba (a magyar természetvédelem jelképe) és jobboldali Lynx lynx viszont nincs! Úgyhogy a Fidesznek az az ámokfutása, hogy jóformán a takarítónőkig lenyúlóan tisztogat, enyhén szólva is nevetséges, etikátlan, szakmaiatlan, felháborító. A természetvédelem területén meg pláne!

A magyar természetvédelem (szerencsére már jó ideje) szakmai alapon működik, politikától mentesen, kérem! Még a 90-es évek előtti kommunista időszakban is szakmai alapon működött! Az 1961. évi 18. tvr. szerint Országos Természetvédelmi Hivatal jön létre. 1977-ben október 1-től az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal államtitkár vezetése alatt álló országos hatáskörű szerv. Erre most a Fidesz a magyar természetvédelem politikától mentes, eredményes zászlóshajóinak, a Nemzeti Parkoknak csak úgy indoklás nélkül kirúgja a temérdek szakmai kitüntetéssel rendelkező igazgatóit?

http://www.greenfo.hu/fotok/nagy/4930.jpg

- a menesztett igazgatók kitüntetései -

Innentől kezdve olvassátok a Greenfo hírét, melyet bemásolok alább. Utána még írok pár keresetlen szót a Fidesznek.

Alig három hónappal a kormányalakítás és tisztogatás után a Fidesz-úthenger elkezdte maga alá gyűrni a természetvédelmi területet is - mondta ma Sallai R. Benedek LMP szóvivő a minisztérium előtt, tiltakozva az ellen, hogy három szakmailag elismert nemzeti park igazgatót bocsátottak el indoklás nélkül.

Egyre aggasztóbbá válik a Pepó Pál távozása óta nem politikai kérdésként, hanem szakmai alapon kezelt természetvédelem helyzete. Zöld civil szervezetek szakmai munkája lehetetlenül el azzal, hogy nem juthatnak hozzá pályázati forrásokhoz, mert azok utalását leállították. A természetvédelmi őrszolgálat teljes átalakításáról terjedő lesújtó hírek is egyre több megerősítést kapnak. A hazánk zászlóshajóinak tekinthető természetvédelmi intézmények, a nemzeti parkok is az érthetetlen lefejezés határán állnak, ami ma három nemzeti park igazgató elbocsátásával meg is kezdődött - közölte Sallai R. Benedek.

Már az önálló zöld tárca megszüntetése sejttette a várható szakmai mellőzöttséget, de rémálmában nem szerepelt egyetlen természetvédőnek sem, hogy ilyen komoly szándék gyanítható a természetvédelem eddigi eredményeinek szisztematikus leépítésére. Egyéb intézményekben már jól látszik, hogy milyen demokrácia deficittel dolgozik a Fidesz, s hogy milyen helyhatósági politika vár ránk, ha az ország nem tér magához a Fidesz-hipnózisból. Alig három hónappal a kormányalakítás után pártpolitikával átitatott közhivatalok, megfélemlített köztisztviselők, kormánytisztviselők, közalkalmazottak, kézben tartott média, és jóformán a takarítónőkig lenyúló tisztogatás zajlik mindenféle szakmai szempont nélkül. A kormányzati ámokfutásnak köszönhető, hogy a múlt hét folyamán pepói időkre emlékeztető, súlyos szakmai hibának tűnő személyi döntés született, melynek következménye, hogy három köztiszteletben álló, politikai előélettel nem vádolható természetvédelmi szakembert indoklás nélkül, méltatlan körülmények között szerdán elbocsátottak.

Csiba Katalin LMP szóvivő az elbocsátások kapcsán megjegyezte, hogy Rácz András, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár korábbi szavaival ellentétben a törvény lehetővé teszi az elbocsátások indoklását.

Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója, Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatója és Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója munkájának köszönhető, hogy az általuk vezetett nemzeti park igazgatóságok teljesítménye kiváló. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy érdemi indoklás nélkül, méltatlan körülmények között kerülnek elbocsátásra szakemberek egy olyan szakterületről, ahol nincs ésszerű alternatíva a pótlásukra - közölte Sallai R. Benedek LMP szóvivő a minisztérium előtti mai sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációján.

Már belőlem sem lett természetvédelmi őr. Az MSZP már a diplomám átadása (2009 dec.) előtt csökkentette a természetvédelmi őrök számát. Erre most jön a Fidesz és az egész őrszolgálatot át akarja alakítani (megszüntetni)?

Ezek után milyen motivációval tanuljanak tovább azon kitűnő szaktársaim (diplomás kollégáim), akik - nem úgy, mint én, maradva az egyenes úton -, a természetvédelmi mérnök BSc után a természetvédelmi mérnök MSc-re felvételiztek?

Abban reménykedünk, hogy a Fidesz után eljön egy ökológiai párt (nekem mindegy, hogy Élőlánc Magyarországért vagy LMP) korszaka, amikor a "fejlődés" fenntarthatóságot fog jelenteni, a "Nemzeti Együttműködés Rendszere" pedig azt, hogy egy ország a minden létalapját és minden erőforrását jelentő természeti értékeit nem hagyja elkótyavetyélni!!!

         27 hozzászólás

Címkék: vélemény politika fidesz természetvédelem lmp élőlánc magyarországért

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr772202479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meddig nőhet a világgazdaság? 2010.08.09. 10:10:49

Mindenki gazdasági növekedésre áhítozik. Nemzetgazdasági miniszterünk 2030-ra le akarja hagyni az európai átlagot, Kína 2025-re leelőzheti az USÁ-t és a világ legnagyobb gazdaságává válhat. Ezen a ponton érdemes belepillantanunk a környezet-gazdas...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Higany 2010.08.06. 09:58:51

Illés Zoltánról mi a vélemény? Én, mint laikus, a régebbi és a közelmúltbeli megmozdulásai alapján úgy látom, hogy komolyan veszi a dolgot. Láp-ügyben remélhetőleg ádázabb lesz, mint elődje...

Laccerx 2010.08.06. 09:59:02

Szia!

A vége tetszett a legjobban: "nekem mindegy, hogy Élőlánc Magyarországért vagy LMP". Jó lenne, ha végre a közös értékekre tudnánk koncentrálni, nem az ellentéteket éleznénk. Mindkettőnek szurkolok. És az mkkp-nak is persze :-).

L.

csak ezeket ne 2010.08.06. 14:31:12

"egy ország a minden létalapját és minden erőforrását jelentő természeti értékeit nem hagyja elkótyavetyélni!!!". Amennyiben lesznek meg ilyenjeink addigra...

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.08.07. 11:09:01

Utána kéne nézni, hogy ezeket a kitüntetéseket ki adta, miért és mikor? Én most létrehozok egy kitüntetést, és kitüntetsz engem, akkor már én is kitüntetett leszek - mindig is gyűlöltem, ha valaki a kitüntetéseire hivatkozik egy vitában :)

Btw, a kitüntetések legnagyobb részét politikus mókusok osztogatják...

Az őrszolgálat nem szűnik meg, hanem átszervezik, sőt bővítik a jogköreiket.

Illés nekiment a hatóságoknak, az Auchannak, növelni akarja a fás területek arányát, Ángyán létrehozta a NFA-t, Bencsik nyomatja a megújulókat, all-in-all, szakpolitikai kérdésekben azt csinálja a Fidesz, amit kell.

(Legalábbis bejelentés szintén, de azért lehetne demonstrálni, hogy tényleg azt is csinálja, ne csak retorikázzon. Ott lennék én is.)

De ez... Elég egyértelmű nekem, hogy a demonstráció nem más, mint az LMP kampánya az ök. választásokra - mert a Fidesz ugyanúgy elszívja a levegőt előlük, mint a Jobbik elől- nem marad témájuk, csak az ilyen szokásos kreténségek. Úgy tűnik, a Fidesz miatt lesz magyar a paradicsom, és ugye te is azt írtad, hogy mindegy melyik párttól lesz öko az élet. Hát akkor?

Peace&love.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.07. 11:16:49

@meta_: én viszont nem véletlenül mertem leírni, hogy a takarítókig lemenően tisztogat Illés. elég aggasztó ha valaki nem szakmai hanem, ad hoc módon rúg ki embereket. például a távérzékelés hazai "atyaúristenét és megalapítóját" úgy kellett Ángyánnak megvédenie Illéstől, hogy "ugyan már drága Barátom, szakembereket nem rúgunk ki, egy szakterület megalapítóját meg pláne nem"....

miért írja az LMP, hogy "lesújtó átszervezés" az őrszolgálat kapcsán, ha nem is lesújtó, hanem jogkör szélesítő az az intézkedés? ennyire kampányolni akar az LMP?

úgyhogy Illés ambiciózus tervei mellé (amik közül jó néhány szerintem is jó) sajnos párosul egy jó adag fidesz-szemellenző is.

Netmaster 2010.08.08. 13:43:56

www.fenntarthatofejloves.net/2010/08/07/valtozasok-a-termeszetvedelemben-magyar-modra/
Arra a beszélgetésre kíváncsi leszek...

Apropó beszélgetés, két hónapja Somlyódy László akadémikus volt az Aréna vendége, főleg vizes témákról volt szó: inforadio.hu/arena/3614/
Nem kapcsolódik ehhez a témához, de érdekes, és már egy ideje linkelni akartam.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.08.08. 13:44:13

Ángyán megvédte azt a krapekot, Ángyán is fideszes, tehát, akkor hol van a szemellenző?

Az őrszolgálat kérdésében maradjunk annyiban, hogy várjuk meg, mi lesz a törvényjavaslatban... Ami ezügyben gáz, hogy megint nem egyeztetnek a civilekkel - úgy tűnik...

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.08.08. 13:44:32

Azért írja azt az LMP, mert kampányol... Te vagy a Módszer híve. Az LMP állítását nem lehet valszifikálni, mert nincs meg a törvényjavaslat... Hallomásokra meg nem támaszkodhatunk...

Netmaster 2010.08.08. 23:27:54

@meta_: a zöldszervezetek is kampányolnak?
www.mme.hu/hirek/1174-erosebb-termeszetvedelmi-intezmenyrendszert-nyilt-level-a-videkfejlesztesi-miniszternek.html
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=332677
"Nem tervezik a természetvédelmi őrszolgálat megszüntetését - mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára, miután zöld szervezetek nyílt levélben fordultak az őrszolgálat ügyében a vidékfejlesztési miniszterhez. Az őrszolgálati tevékenységgel kapcsolatban egy felülvizsgálatot kíván végrehajtani a kormány. Ennek nyomán bizonyos hatósági jogköröket át szeretnének csoportosítani más hatóságokhoz - közölte."
Akármit is jelentsen ez... mindenesetre tényleg nem ártana előzetesen konzultálni a szakmai szervezetekkel. Ha akkor hallunk róla először konkrétumokat amikor meglesz a törvényjavaslat, az már régen rossz.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.08.14. 09:21:54

@Netmaster: akkor menjenek ki a civilek az utzára, hogy szar a JAT (jogalkotásról szóló törvény) - ott leszek én is

Netmaster 2010.08.15. 14:51:18

@meta_: szerinted lenne hatása? Kétlem.

holnapután - földközpontú magazin
2010. augusztus 16. (hétfő) 19-20h
CLXXI. adás
téma: merre tart a természetvédelem?
vendégek: Márkus Ferenc, Őrségi Nemzeti Park és Salamon Gábor, Aggteleki Nemzeti Park
@radiocafé

Ha nem felejtem el, meghallgatom.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.15. 17:08:16

@Netmaster: semerre nem tart a természetvédelem, az a nagy helyzet. de ezen nincs mit csodálkozni.
az adást feltétlenül meghallgatom!!! köszönöm szépen! saját szájukból akarom hallani az igazat a Fidesz túlzó tisztogatásáról.

Netmaster 2010.08.17. 14:42:04

@Pacsker: vérlázító volt hallgatni az interjút, amilyen bánásmóddal megváltak az igazgatóktól, annyi gerinc nélkül, hogy előzetesen konzultáljanak velük, vagy indokolják a menesztést. Egy hónapja hallgattam egy Viktor-interjút, amikoris a végkielégítés-adó kapcsán ecsetelte, hogy az államnak az eredményes, jól teljesítő szakemberek megtartása az érdeke. Szépen szembeköpik magukat megint.

Egy kis nosztalgia: www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=719

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.17. 14:51:43

@Netmaster: basszus, nem tudtad véletlenül felvenni? :S

miért nincs archívuma a rádiócáfénak?

igen, gondoltam, hogy igazságtalanul rúgták ki őket! ennyit Metának az LMP összeesküvéses Fideszvédő hozzáállásáról...

sajnálom, nagyon sajnálom a dolgot. ha igazgatókat is kirúgnak, akkor hogy várjam, hogy so called "tapasztalat" nélkül csak úgy felvegyenek egy nemzeti parkhoz a természetvédelmi diplomámmal és szakmai hátteremmel? mi lesz azzal a 60 természetvédelmi mérnökkel akit tavaly a SZIE diplomával útra indított?

Netmaster 2010.08.18. 10:28:15

@Pacsker: Sajnálom, nem jutott eszembe, hogy felvegyem. Viszont szombaton reggel 6-7 közt ismétlik az adást. A beszélgetés valahol a 20-30. perc környékén kezdődik, ha jól emlékszem.

Sok újdonság nem derült ki a beszélgetésből, ők sem tudnak többet a háttérről mint mi. Értelemszerűen keserűen nyilatkoztak az eseményről, ezt a munkát részben szerelemből csinálták, most meg mehetnek isten hírével.

Azért alsóbb szinteken csak megmarad a parkok normális működése (egy kis esélyt amúgy még adok neki, hogy legalább megfelelő szakemberek kerülnek a nemzeti parkok élére, ami persze továbbra sem indokolja ezt a gyalázatos bánásmódot).

Hm, elsőre hibát jelzett a browser, ha kétszer menne el a hozzászólás, az egyik törölhető.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.18. 10:30:43

@Netmaster: nem-nem!
sajnos kurvára nem szakemberek, hanem sokkal inkább egykori illés zoli puszipajtások fognak a NP-ok élére kerülni! ebből ez világosan kiderül:
www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25144

mega WTF, és OMG és FuckThatShit!

feuda3 2010.08.20. 13:11:06

@Pacsker: na végre valami értelmes felvetés, de ezt mondtam már

Netmaster 2010.08.25. 12:41:12

Lefejezett nemzeti parkok: indokok és következtetések
greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25230

Netmaster 2010.08.30. 18:21:11

greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25257
"A három vezető nélkül maradt nemzeti park egyikét már új igazgatója Markovics Tibor irányítja. A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget élére Csepregi István került."

Netmaster 2010.09.23. 12:05:01

Friss hírek a témában. Először egy interjú Márkus Ferenccel, az Őrségi Nemzeti Park volt igazgatójával: greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25446

Itt pedig Illés Zoltánnal:
nol.hu/belfold/20100917-_donteshozok_helyett_vegrehajtok_kellenek_

Az olvasottak alapján jónak tűnik az irány, de valami hihetetlenül autoriter módival csinálják (lásd elbocsátások), ami nagyon nem szimpi. Illés Zoltán is csak addig lehet kiskakas a szemétdombján, amíg fentebbről bele nem köpnek a levesébe.

Netmaster 2010.10.18. 11:19:23

Sajnos újabb rossz híreket olvastam. :(

"Folytatódnak a személycserék a környezetvédelmi felügyelőségeknél és a nemzeti parkokban. Az intézkedésekben kívülről nézve nehéz felfedezni a logikát, arra viszont számos jel utal, hogy a cserék mérlege a szakmai színvonal csökkenése lesz.

A leváltási hullám a legnagyobb esetszámú zöldhatóság, a közép-Duna-völgyi felügyelőség esetében a legintenzívebb. Itt a folyamat még az előző Orbán-kabinet idejében a szegedi felügyelőség élére került, majd a budapesti posztot néhány éve pályázat útján elnyert Gyapjas István elküldésével kezdődött, bő egy hónappal ezelőtt. Utóda, Dolla Eszter azóta 15 embert távolított el a hatóságtól. A helyükre felvett munkatársak egy részénél lapunk információi szerint a szakképesítés is hiányzik, a hatósági gyakorlattal pedig döntő többségük nem rendelkezik (jellemző példa, hogy a felügyelőség 11 éves szakmai múltú szakjogászának helyére Verőce korábbi jegyzője került). Úgy tudjuk, az elbocsátások technikája is sajátos: az érintetteket behívják az igazgatóhoz, aki közli velük a hírt, közben a technikusok leszerelik és elzárják a távozó kolléga számítógépét, illetve kiürítik az íróasztalát. Indoklás az új törvényi szabályozásnak megfelelően nincs.

Folytatódnak az elbocsátások a Hortobágyi Nemzeti Park „vonzáskörzetében” is, ahol a minapi hírek szerint Gencsi Zoltánnak, a Hortobágyi Génmegőrző Kft. vezetőjének és Puskás Nándornak, a Hortobágyi Halgazdaság igazgatójának kellett távoznia. Gencsi – akinek a helyére most az agrármérnök végzettségű, de eddig nem a szakmában dolgozó Gaál Gyula Istvánt vették fel – több mint egy évtizede vezeti az őshonos magyar növényfajok és állatfajták megőrzésével foglalkozó céget, és tíz éve, amikor a nemzeti park akkori vezetőjét, Aradi Csabát váltották le ugyanilyen, később megalapozatlannak bizonyult indokkal, a Fidesz annyira megbízott benne, hogy átmenetileg őrá bízták a nemzeti park vezetését is.

Puskás Nándor leváltása különösen érthetetlen: a szakember néhány év alatt rendbe hozta és nyereségessé tette a korábban mindig veszteséges, állami segítséggel életben tartott halgazdaságot. Mindez arra utal, hogy a leváltások mögött nem szakmai vagy gazdasági okokat, hanem helyi érdekcsoportok szándékait kell keresni."
greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25720

"A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyében olyan információk jelentek meg melyek súlyosan szakszerűtlenek, és félrevezetőek - állítja Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök.

A „Megvan a hortobágyi „nokiás doboz” is, 100 milliós a kár” címmel megjelent cikknek már a címe is valótlanságot állít. A „nokiás doboz” a mai magyar köznyelvben olyan pénzösszegek átvételét jelenti, mellyel szemben nem áll érdemi munka, vagy teljesítés – melynek célja a korrupció, a befolyással való visszaélés. A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. esetében ez nem áll fenn – sőt felmerül az a kérdés, hogy a szakmailag elismert, sikeres vezető váratlan leváltása és az ellene indult intenzív lejárató hadjárat mögött nem áll-e hatalommal való visszaélés, egyéni, vagy üzleti érdek?

Aki figyelmesen, és hozzáértő módon tanulmányozza át ezt az anyagot: Hortobágyi Nonprofit Kft eredményei, annak látnia kell, hogy Gencsi Zoltánt kitüntetni kellett volna, nem leváltani.

Ez a véleménye Dr Tiba István fideszes országgyűlési képviselőnek is, aki értetlenül áll a történtekkel szemben."
greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25733

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.10.18. 11:21:35

@Netmaster: te jószagú atyaúristen! és ezeknek volt pofájuk ellenzékként viselkedni mikor az MSZP az érdi génbankot és a budafoki rozáriumot akarta megsemmisíteni?
ezek a nagy ősmagyarok, akik tönkreteszik a szürkemarhák és más őshonos állatfajog génmegőrzését?
Bassza meg a fideSS!

Netmaster 2010.10.18. 20:34:48

@Pacsker: nagyon remélem, hogy lesz valami visszhangja ezeknek az ügyeknek, és kiderül kik akarnak a zavarosban halászni.
"Hortobágy kiáll azokért, akik eddigi tevékenységükkel kivívták az itt élők bizalmát, tiszteletét - olvasható Vincze Andrásné, a település független polgármestere közleményben. Az érthetetlen személycserék a rendkívül hátrányos helyzetű térségben feszültséget és pánikot keltettek."
greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25747
Hortobágyi karaktergyilkosságok - napizeje.blog.hu/2010/10/11/hortobagyi_karaktergyilkossagok
Tiba: „Elkeserítő lenne, ha nem sikerülne” - www.haon.hu/lakohelyem/balmazujvaros/cikk/tiba-elkeserito-lenne-ha-nem-sikerulne/cn/news-20101011-08343216

kszabo 2010.12.05. 12:34:48

A természetvédelem mindig is az erdészek munkájának alapvető része volt, hála a az elődökig, pl. Bedő Albert, Kaán Károly, visszavezethető oktatási koncepciónak. A nemzeti parkok rendszere egyszerű pénzkidobás, mivel az erdőben nem igazán venni észre.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.05. 12:35:45

@kszabo: ez így ebben a formában, (ma meg már főleg) nem igaz.

kszabo 2010.12.05. 17:57:48

Ezek olyan dolgok, amiről sokat lehetne beszélgetni. Ami most van az nem jó és nagyon sokba kerül. Egy igazán jó kezdeményezés volt az úttörő vándortábor, ahol a természet mint élvezhető sütemény került felszolgálásra, ráadásul úgy hogy minden szeletéhez oda kellett vándorolni :)
A természet szeretete a neveltetés része egy ember életében, nem kényszeríthető ki törvényekkel és egyéb korlátokkal.Kedves iskolánk cserkész tradíciói is a hegyekbe vezettek minket. A Mexikó-völgy napos sziklái és a Nagysánc kedvenc terepei voltak kirándulásainknak, így igazi erdei vándorokká lettünk. Ma sem tudom hol mennek a turistautak, egy-egy völgy, vízmosás, erdőhatár vezet a célom felé.
A Tisza tó létrehozása Európa legnagyobb természetkárosítása volt. Most úgy ünneplik mintha otthon az anyósból lenne a karácsonyfa.

 
 
süti beállítások módosítása