Dunakeszi-tőzegtavak 39 - Kedden lápbejárás és sajtótájékoztató!

PPJ         2010.09.26.

A Közép-Duna-völgyi Természetvédelmi Felügyelőség 2010 szeptember 28-án délelőtt tíz órakor a dunakeszi tőzegláp keleti része kiterjedésének megállapítása ügyében folytatott eljárás keretében az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek számára nyilvános helyszíni szemlét tart.

- Lehet-e egy láp egyik felét vizsgálni és védeni, a másik felét meg nem?
- Van-e tőzegláp Dunakeszin? A várva várt hatósági vizsgálat eddigi eredményei.
- A „lápvédő" civilek elleni hadjárat: feljelentések sorozata. Ennyit ér a demokrácia?
- Szükség van-e Magyarországon az Auchanra?

Helyszíni szemle és sajtótájékoztató a dunakeszi tőzegláp ügyében
Részletek: Dunakeszi sajtóanyag 2010 09 28 (155 KB pdf.)

Szeretettel várjuk!

További információk:
Sarkadi Márton 30-4152370.
tozeglap@yahoo.com 

         szólj hozzá

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Embereket öl a WWF

PPJ         2010.09.26.

A szibériai tigris a legnagyobb testű tigris, és a legritkább alfaj. A huszadik század elején még kilenc alfaj volt és százezer tigris élt világszerte, de az embernek és a vadászatnak köszönhetően három azóta kipusztult – a jávai, a bali és a kaszpi tigris. Mára a kihalás szélén álló ritka állatfaj állománya világszerte csak néhány száz egyedből áll.

Hogy felhívja az oroszok figyelmet erre a problémára, a WWF egy rendkívül kreatív, ám annál durvább módját választotta a sokkolásnak: zsákmánnyá tette az embereket. Az augmented reality (AR) és egy különleges póló segítségével szitává lőtte az oroszokat, hogy ezáltal is jobban beleéljék magukat szegény tigrisek helyzetébe.

Mint az a videóból is kiderül, a kampányt offline és online egyaránt elindították. Moszkva néhány ruhaboltjában speciális próbafülkéket készítettek, ahol a vásárlók egy nagyobb monitoron nézhették végig, ahogy hasba lövik őket. A boltok mellett egy honlapot is készítettek, így az országban szétosztogatott pólókat is ki tudták próbálni az emberek.

Állítólag nagy sikere volt a kampánynak a közösségi médiában, 200 ezer orosz mondott nemet a gyilkolásra – bármit is jelentsen ez. Annyi biztos, hogy egy újabb felhasználási módját ismerhettük meg az AR technológiának, amely emlékezetes élménypontot hagyott minden ember fejében. Elismerésünk a WWF-nek. - Forrás: adrenalinblog

         1 hozzászólás

Címkék: videó természetvédelem wwf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 38 - erőszakAuchan

PPJ         2010.09.25.

Firss fejlemények

Röviden:

Helyzet van. Pénteken elkezdték kivágni az új dunakeszi áruház területére eső lápfolt fűzfáit. Kedden van a szakhatósági bejárás (<--facebook esemény, gyertek minál többen civilek, zöldek!). Akkor dőlne el a növényzet vizsgálata alapján, hogy láp a terület vagy sem. A rendőrség leállította őket, de utána visszamentek. Akkor újra leállították őket. Kedd reggelig kellene állva maradnia az egyébként több éve már csonkolt, de azóta újrabokrosodott fűzfáknak. Ha dolgoznak, az Auchan bekötőútjáról látható. Ha arra jársz és favágást látsz, jelezd. Ha a környéken laksz és van szabadidőd, sétálj arra. Szavaik szerint a nádnak és bokroknak is neki kívánnak állni mert "ahhoz nem kell engedély".

Összegezve az Auchan ténykedéséről tudható információkat, nyugodtan kijelenthetjük, hogy általános jellegűnek látszanak az Auchan módszerei. Kis forgalmi értékű (pl. természeti védelem alatt álló) területek megvásárlása, tiltakozók lejáratása, tönkretétele, önkormányzati vezetők korrumpálása, településszerkezeti tervekbe való beavatkozás, visszaélés a jog által nyújtott lehetőségekkel (pl. Óceán-árok elterelésének újbóli és újbóli kérelmezése, az x-ik fellebbezés benyújtása) stb. Mindez Ménfőcsanaktól Miskolcig, ezernyi esetben. Ezek a módszerek megengedhetetlenek egy normálisan működő államban, illetve, ha ilyeneket alkalmaz egy cég, akkor azt bizony ki kell ebrudalni. Ez már nem a dunakeszi láp ügye. Ezek a cégek annyit engednek meg maguknak, amennyit mi eltűrünk tőlük. Ha hagyjuk őket elszemtelenedni, kitesznek minket a házunkból.

Hosszabban kifejtve:

Néhány nappal a Természetvédelmi Felügyelőség által meghirdetett helyszíni szemle előtt 2010. szeptember 23-án az Auchan beruházócégének, az Immochan Kft-nek tulajdonához tartozó Dunakeszi lápon példátlan természetkárosítás történt. A kimagasló természetvédelmi értéket képviselő tőzegláp két lápfoltja közül az áruházhoz közelebb esőt elkezdte felszámolni egy az Auchan által felbérelt favágó brigád. Az őshonos fűzfákat kivágták a hipermarkethez vezető 322. sz. út mentén és az úttól távolabb megkezdték a lápcserjés hamvas fűz állományának kiirtását.

Szeptember 28-án 10 órakor tartja a tőzegláp kiterjedésének megállapítása ügyében a Természetvédelmi Felügyelőség az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek számára nyilvános helyszíni szemléjét. Az esemény után a civil szervezetek sajtótájékoztatót tartanak. A terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat részét képező, Budapest közelében egyedülálló természeti érték (lásd. A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztályának hivatalos állásfoglalását), ezért az illegális fakivágás megvalósítja a természetkárosítás bűncselekményét. A lápvédő civilek bejelentést tettek az ügyben a Dunakeszi Rendőrkapitányságon és értesítették a területen illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát. A fakivágás időzítése minden bizonnyal a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2010. szeptember 15-i keltezésű végzésére vezethető vissza, amelyben a hatóság kinyilvánította a szándékát az Immochan Kft. birtokában lévő teljes területre vonatkozó ex lege védett láp kiterjedésének megállapítására irányuló eljárás lefolytatására. Ha ugyanis a növényzet kiirtásával még a felmérés előtt sikerül megsemmisíteni az élőhely természeti értékeit, az Auchan szabad prédájává válhat a tőzegláp.

Íme a bérelt "jótevőink": 

Pacsker: rendori-intezkedes-az-elkovetok-ellen

Másnap szeptember 24-én sikerült tetten érni a természetkárosítókat, akik elismerték, hogy az Auchan-tól kaptak megbízást arra, hogy a Dunakeszi Önkormányzat jegyzőjének hivatalos engedélyével kiirtsák a terület lápcserjéseit. A helyszínen megjelent rendőrök igazoltatták a vállalkozót, majd Dunakeszi Önkormányzatánál ellenőrizték, hogy létezik-e a vállalkozó által említett jegyzői engedély. Kiderült, hogy ilyen engedély nem létezik, ezért szabálysértési ügyben eljárást kezdeményeztek. A vállalkozás vezetője kijelentette, hogy a fák kivételével folytatják a dunakeszi láp területén a növényzet irtását. A területen időközben megjelent a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség képviselője is, aki a helyszínen közölte a természetkárosító vállalkozóval, hogy amíg nem zárul le a területen a lápkiterjedés vizsgálata, addig semmilyen módon nem változtathatja meg az élőhely jelenlegi állapotát. Szeptember 24-én tehát a hatóságok gyors és hathatós közbelépése megmentette a tőzegláp egy részét, vagy legalább is elodázta pusztulását.

Az Immochan Kft. birtokában lévő dunakeszi tőzegláp elpusztítása annak ellenére megkezdődött, hogy az Auchan 2009. február 19–én tartott sajtótájékoztatóján nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy nem áll szándékában megsemmisíteni Magyarországon semmilyen védett területet. Ez az állítás sajnos később teljesen hiteltelenné vált, ugyanis az Auchan bírósági úton támadta meg a Természetvédelmi Főhatóság 2010. március 30-i határozatát, amelyben a hivatal elrendelte a tőzegláp ex lege védett természeti területtel érintett részei kiterjedésének megállapítását. Most pedig bebizonyosodott, hogy a fűzfák és a vizes élőhely növényzetének kivágása a hipermarket megbízásából történt, amivel az Auchan-nak a lápvédő civilek és az állami természetvédelmi szervek ellen indított támadása (http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25509&PHPSESSID=1d13ffbd73e4080e9c7defde4db97ae4) immáron a tőzegláp közvetlen megsemmisítési szándékával is kiegészült.

A dunakeszi tőzegláp elpusztításához hatékony támogatást biztosít a Kecskeméthy Géza vezette Dunakeszi Önkormányzat. Nevezetesen eltávolították a tőzegláp melletti körforgalomból azokat a betonelemeket, amelyek korábban megakadályozták, hogy teherautókkal fel lehessen hajtani a tőzegláp legértékesebb magterületét és a kavicsbánya tavakat elválasztó gátra. Ezzel sikerült elérniük azt, hogy megkezdődjön a tőzegláp feltöltése építési törmelékkel és veszélyes hulladékkal.

A Dunakeszi láp megsemmisítésére szövetkezett erők háborút indítottak minden és mindenki ellen ami/akik képesek voltak eddig megóvni ezt a páratlan természeti értéket, ezért kérjük a magyarországi természeti értékekért felelősséget érző szervezeteket és személyeket, hogy támogassák a dunakeszi tőzegláp megmentéséért küzdő civil összefogást. 

SZAVAK VS. TETTEK

Szó szerinti idézetek az Auchan Magyarország Kft. 2010. február 19-i sajtóközleményéből:


„Amennyiben a terület védettnek bizonyul, felfüggesztjük a beruházást, ha azonban nem kap védettséget, a vállalat akkor is kötelezettséget vállal arra, hogy érintetlenül marad a természetes terület.”

„Az Auchan társadalmi szerepvállalásával összeférhetetlen, hogy tudatosan tönkre tegyen, vagy megkárosítson egy védett területet.”

Auchan kontra zöldek - A hír megjelent az e heti HVG-ben!

Vágják a fát dunakeszin - A hír teljes terjedelmében megjelent a National Geographic honlapon!

Hol is irtják a természetet? Lásd a google maps-en a kisebbik lápfoltnál.

Fényképes beszámoló:

Azért én egy dolgot nem értek. Ha védett helyen fákat vágnak ki, akkor a rendőrök csak úgy elküldik őket? Vagy feljelentést is tesznek? Ha feljelentést is tesznek, akkor az Auchannak lesz egy elég rossz pontja. Ha nem tesznek feljelentést, akkor holnap kimehetek mondjuk az Andrássy útra kivágni pár platánfát, és akkor legfeljebb elküldenek majd? Vagy ez hogy megy?

Auchan a Facebook-on: el lehet kezdeni szerintem beirogatni nekik, egy kis üzenőfal-flood nem ártana, hogy észhez térjenek! A TudatAuchan, a Jin és Jang és a francia Auchan facebook oldalakat is lehetne jobb belátásra téríteni!

Ha már ilyen alattomAuchan és tudatAuchan pusztítanak védett fűzfákat, a saját szavaikat meghazuttolva, ekkor ez itt már nem gyerekjáték!

eltavolitatta.jpg

         3 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 37 - Riadó, Riadó, Riadó!

PPJ         2010.09.24.

(Kedden 10 órára mindenkit várunk a dunakeszi tőzegláphoz, mert sajtótájékoztató, területbejárás és szakhatósági területfelmérés lesz!) Alább Kriska György (az Auchan által az rendőrségre hurcoltatott ELTE biológus) riadólevele:

Kedves Lápvédők!
Megjelent a civilek ellen folyó bosszúhadjáratról szóló cikk a Greenfo-n.  
 
 
Ezen kívül sajnos más esemény is történt. A tegnapi napon az Auchan megbízásából Kecskeméthy Géza Dunakeszi polgármestere hozzájárulásával elkezdték kivágni a Dunakeszi láp területén a fűzfákat. A favágókat a rendőrség igazoltatta és most várják a helyszínre a Természetvédelmi Főhatóság képviselőjét. Egyelőre nem tudjuk, hogy van-e neki jogosítványa arrra, hogy megállítsa a súlyos természetkárosítást. Az utóbbi időben az Auchan és más a tőzegláp elpusztításában érdekeltek koncentrált támadást indítottak a Természetvédelmi Főhatóság és a lápvédő civilek ellen is, amit most a láp elleni közvetlen támadás tetőzött be.
 
Újabb hírek hamarosan.
 
Kérek mindenkit, hogy akinek vannak, mozgósítsa a médiakapcsolatait, mert vészhelyzet van.
 
Kriska György

A kép nem illusztráció, hanem már korábban is direkt károsította az Auchan és a polgármester a területet, a mostani helyzetről még nincsenek fotóim.

https://m.blog.hu/gr/greenr/image/l%C3%A1p/Dunakeszi007.jpg

         32 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 36 - Bosszúhadjárat „lápvédők” ellen

PPJ         2010.09.24.

Az utóbbi néhány hónapban a dunakeszi tőzegláp megsemmisítésére szövetkezett erők mindent elkövettek azért, hogy megakadályozzák a tőzegláp védelem alá helyezését, és egyben bosszúhadjáratot indítottak a lápvédő civilek ellen. Szükség van-e Magyarországon az Auchan további jelenlétére? - forrás:Greenfo

Az utóbbi néhány hónapban a dunakeszi tőzegláp megsemmisítésére szövetkezett erők, az Auchan Magyarország Kft. és beruházó cége, az Immochan Kft., Kecskeméthy Géza, Dunakeszi polgármestere és a tőzeglápot magában foglaló földterület korábbi birtokosa, a Murvai házaspár mindent elkövettek azért, hogy megakadályozzák a tőzegláp védelem alá helyezését, és egyben bosszúhadjáratot indítottak a lápvédő civilek ellen. Három beadványban is megtámadták a Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesületet és környezetvédelmi alapítványát, amelyek immáron több mint tíz esztendeje küzdenek az országos jelentőségű természetvédelmi érték megmentéséért. A civil szervezetek ellen irányuló lépéseken túl az Auchan Magyarország Kft. a megtorlás jegyében közvetlen támadást indított a lápvédők honlapját www.tozegto.freeweb.hu működtető személy ellen is.

A dunakeszi tőzegláp sok vitát kiváltott ügye idén tavasszal jó irányba fordult: az Országos Természetvédelmi Főfelügyelőség megsemmisítette azokat a határozatokat, amelyek egy évvel korábban megakasztották annak vizsgálatát, hogy létezik-e a tőzegláp, s ha igen, pontosan mely ingatlanokon terül el, valamint egyúttal „zöld” utat nyitottak az Auchan újabb áruházépítési tervei előtt. A terület korábbi tulajdonosa, a Murvai-házaspár – akik valamilyen okból rendkívül érdekeltek az Auchan céljainak teljesülésében – az Auchan áruház ingatlanfejlesztő cége és Kecskeméthy Géza, Dunakeszi polgármestere azonban fellebbezett a döntések ellen, és egyben arra kérték a hatóságot, hogy ameddig nem zárul le a fellebbezésük nyomán indult közigazgatási per, addig ne induljon el újra a láp kiterjedésének megállapítására irányuló vizsgálat. Kérésük érthető. A lápok Magyarországon ex lege védelem alatt állnak, ami azt jelenti, hogy ha létük bizonyítható, akkor teljesen érdektelen, hogy korábban egyesek azt állították, hogy nem léteznek – automatikusan védettnek számítanak. Amennyiben tehát a vizsgálat igazolná a láp létét, akkor kínos helyzet állna elő a beruházó és pártolói számára.

A hivatalos szervek sajátos módon döntöttek: a terület egyik fele esetében folytatni kell a vizsgálatot, a másik fele esetében azonban nem. Érdekessége az ügynek, hogy az új áruházakat és a parkoló nagyobb részét éppen arra a területre tervezték, amelynek vizsgálatát nem tartotta aktuálisnak az illetékes hatóság. Amennyiben tehát ebben a menetben megállapítják, hogy létezik a dunakeszi tőzegláp (egyik fele), akkor sem dőlt el az a kérdés, hogy megépülhetnek-e a tervezett áruházak. Ezek esetleges felhúzása azonban részben az építkezés közvetlen következményei, részben az élőhely méretének csökkenése miatt a tőzegláp teljes pusztulását fogja okozni.

A lápvédők elleni bosszúhadjárat első lépéseként szemforgató módon a tőzegláp megsemmisítésére készülő Auchan beruházó cége tett bejelentést Dunakeszi Önkormányzatánál a tőzegláp „védelmében” a Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesület ellen, miszerint a horgászok a területük melletti tőzeglápba vezetik a szennyvizüket, amivel veszélyeztetik a páratlan természeti értéket és az ő területüket is szennyezik. Az Immochan Kft. feljelentése nyomán indult hatósági vizsgálat során egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a horgászok által használt szennyvízgyűjtők hermetikusan zártak, ezért az ezekben tárolt szennyvíz semmilyen formában nem veszélyezteti sem a tőzegláp fennmaradását, sem pedig az Immochan Kft. területét.

Ezt követően a tőzegláp korábbi birtokosa tett feljelentést a Pest Megyei Főügyészségen a Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesület és a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány ellen, miszerint ezek a szervezetek jogszerűtlen tevékenységet folytatnak és semmilyen környezetvédelmi, természetvédelmi tevékenységet nem végeznek. Az ügyészségi meghallgatáson a vádakat az alapítvány vezetője megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokkal cáfolta.

Dunakeszi láthatatlan láp

Dunakeszi láthatatlan láp

 

A harmadik megtorló intézkedés a Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesület Dunakeszi Önkormányzatához eljuttatott beadványával volt kapcsolatos, amelyben kérvényezték, hogy az önkormányzat járuljon hozzá a tőzegtavakról keletre elhelyezkedő kavicsbányatavak és a tőzegtavak közötti áteresztő mű végleges üzembe helyezéséhez. A kérvényt az önkormányzat annak ellenére elutasította, hogy korábban az áteresztő mű létesítésére a hozzájárulást megadta. Az esettel kapcsolatban fontos tudnunk, hogy a vízátvezetés biztosítása a tőzegtavakkal szomszédos kavicsbányatavon működő horgászegyesület létérdeke, mert a kavicsbányató lefolyástalan állóvíz, ezért a csapadékosabb időszakban felgyülemlő vízfelesleg elvezetésének elmulasztása a vízparti horgászhelyeket és a fogadóépületet veszélyezteti. Az engedélyt Dunakeszi polgármestere azzal javasolta elutasítani, hogy a kérvényt benyújtó horgászegyesület az átereszen keresztül „vizenyősítette el” a területével szomszédos földeket, ami a láp kialakulásával lehetetlenné tette az ingatlan jogszerű beépítését. A polgármester indoklása nélkülöz minden szakmai alapot és félrevezette a képviselő-testületet, hiszen egy több ezer éves múltra visszatekintő tőzegláp kialakulását semmi módon nem lehet az 1960-as évektől tevékenykedő horgászegyesület számlájára írni. A helyzet fordított: a Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesület köszönheti létét a tőzeglápnak, amely a területén felfakadó talajvízforrásokkal biztosítja a vele egy vízháztartáson lévő horgásztavak vízellátottságát. Az önkormányzat oktalan vagdalkozása kb. 12 millió forintos kárt okozhat a két horgászegyesületnek, mert ennyibe került a közös beruházásban megvalósított áteresz kivitelezése, másrészt az önkormányzati döntés a kavicsbányatavon működő horgászegyesület létét is veszélybe sodorta.

A dunakeszi tőzegláp megmentéséért folytatott küzdelem során az Auchan sokáig az események kívülállójaként formálta meg az áldozati bárány szerepét, aki jóhiszeműen vásárolta meg a tőzegláp területét, amelyen a természetvédelmi hatóságok bűnös mulasztásai miatt nem tud építkezni. Ezzel szemben az Auchannak pontosan tisztában kellett lennie azzal, hogy az általa megvásárolt terület természeti szempontból igen értékes élőhelyként van nyilvántartva a Nemzeti Ökológiai Hálózat adatbázisában, amely a láp magterületét, annak védőzónáját és az ökológiai folyosóként működő Óceán-árkot is felünteti. Természetvédelmi értékeinek köszönhetően a tőzegláp és környezete a törvényszintű Országos és a Budapesti Agglomerációs Területrendezési Tervekben is mint be nem építhető terület van nyilvántartva. Egy korábban, a Levegő Munkacsoport által az Auchan áruházhoz a láp déli részén keresztül épített 322. sz. út természetkárosítása kapcsán indított és meg is nyert per kapcsán is tudnia kellett az Auchannak arról, hogy egy tőzeglápot tervez beépíteni, már csak azért is, mert a per egyes tárgyalásain saját ügyvédeivel képviseltette magát.

Sarkadi Márton úri cipő helyett mellcsizmában

Sarkadi Márton úri cipő helyett mellcsizmában


A lápvédők ellen indított boszúhadjárat tovább folytatódik. 2010. szeptember 14-ére rendőrségi kihallgatásra kapott idézést a www.tozegto.freeweb.hu kezelője, mert az Auchan Magyarország Kft. rendőrségi feljelentést tett a honlapon szereplő ál-reklámújság miatt, rágalmazás és becsületcsorbítás okán. A rendőrségi feljelentést megelőzően az ál-reklámújság megjelentetésével kapcsolatos kifogását a francia érdekeltségű cég semmilyen formában sem jelezte a honlap regisztrálójával, holott erre a honlapon szereplő mobiltelefonszámon és ímélcímen is lehetősége lett volna. Ebből is nyilvánvaló, hogy a rendőrségi feljelentés célja nem a hipermarketet ért, becsületcsorbításnak és rágalmazásnak vélt állapot megszüntetése, hanem a Dunakeszi láp megmentéséért létrejött civil összefogás elleni bosszúhadjárat kiterjesztése volt. A rendőrségi kihallgatás napján eltávolításra került a honlapról a kifogásolt reklámújság. Véleményünk szerint a nyomozás ténye nagyon rossz üzenetet közvetít a természetvédő civil szervezetek és magánszemélyek felé.

Senki sem vitathatja, hogy ha nem alakul meg az a civil összefogás a dunakeszi tőzegláp megmentésére, amely céljai eléréséért mindvégig vállalta a teljes konfrontációt mind a hivatalos természetvédelmi szervekkel, mind pedig a tőzegláp beépítésében érdekeltekkel szemben, akkor már nem létezne a dunakeszi láp. A példátlan természetrombolást csak a civil kontroll volt képes megakadályozni/elodázni, az a civil kontroll, amelynek összezúzásába az érdekeltek már a Rendőrséget is be kívánják vonni.

Az Auchan Magyarország Kft. természetvédők elleni támadása egyben a magyar demokrácia elleni támadás is, amellyel a franciaországi központú multinacionális cég mintegy „megkoronázta” a hazai tevékenysége során a Miskolctól Ménfőcsanakig okozott kártevést. Ezért úgy véljük, hogy immáron megérett a helyzet arra, hogy mérlegre téve az Auchan magyarországi ténykedéseit, mindenki elgondolkozzon a kérdésen: szükség van-e Magyarországon az áruházlánc további jelenlétére?

Kriska György és Sarkadi Márton

         1 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása