Extrém Napikép - Jobbik

PPJ         2010.03.27.

Még a tegnapi jobbik poszthoz kapcsolódóan :D (Ha valaki nem értené.)

Amúgy csak véletlen, hogy ma a Jobbik honlapján az van, hogy "a Jobbiké az egyetlen hiteles környezetvédelmi program"? Ezzel elárulták magukat, hogy milyen tanulatlanok, mert még a szezont is összekeverik a fazonnal. :D

"Nem kell fárasztó közigazgatási, jogi, történeti, szociológiai és ökológiai tanulmányokkal és a rájuk való egészségkárosító töprengésekkel bajlódnia. ... Nem kell figyelnie sem a nyelvtani szabályokra, sem az értelmes tartalomra, mert a szöveg a tudatalattira hat. Nem kell keresnie a logikát, mert a lényeg a szavak által hordozott hangulat, ami sokkal nagyobb megyőző erőt hordoz, mint bármely lexikon vagy tanulmány." - Belga

Az ökopolitika nem egyenlő a környezetpolitikával (ahogy a természetvédelem sem egyenlő a környezetvédelemmel.) Épp ezt írtam tegnap: fákat védeni bárki tud. Ehhez nem kell ideológia. Bármelyik párt védheti a környezetet. Na bumm és akkor mi van? De ökológiai politikát folytatni: na az már döfi! Rendszerszintű összefüsségeket felfedezni és ennek megfelelő politikát kialakítani. Na ez az amit nem mindenki tud! Kétbites barátainknak inkább vissza kéne fogniuk magukat a zöld önfényezéstől, nehogy eldurranjon a ....

[Tudom, keresem a bajt magamnak... Kommentek jöhetnek. Utólagos moderálás lesz!]

         2 hozzászólás

Címkék: kép ökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

Vazze! Durva ez a természet...

PPJ         2010.03.25.

A NatGeo, Discovery, Spektrum színvonalát karikírozó kis videó.

Kapcsolódó korábbi bejegyzés: A posztmodern showbohóc - Természetfilmek az ezredfordulón

         szólj hozzá

Címkék: videó természet

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Fászok lettek

PPJ         2010.03.25.

Hová tűntek az erdészek?

Íme az új erdei ormányos fajta: Favágó Ormányos (egy finn cég „reklámfilmje”). Irtsuk ki a természetet együtt, minél hamarabb...

Én mélységesen nem értek egyet ezzel a technokrata felfogással. Szálaló erdőgazdálkodással és fenntartható erdőgazdálkodással viszont annál inkább. Mert bár úgy tűnik, hogy ez a módi nagyon hatékony, de áram és olaj nélkül az egész nem működne (rövidesen lesz még olyan idő mikor ezek nem lesznek), illetve ez az erdő nem is ERDŐ! Fajszegény, nincs aljnövényzet, a talaja kizsarolva és a nagy géppel tönkre-taposva, stb. Sokan vagyunk a Földön, és már most sincs elegendő fa egyeseknek főzni (élni), míg mások meg IKEA bútorral rakják tele az otthonukat (hedonizmus). Így tűnnek el az erdők és lesznek a helyükön "erdők"(nek hívott sorba ültetett fagyárak).

Szóval én nem lelkesednék azért, hogy egy ügyes gép 8 ember munkáját helyettesíti. A gép csak akkor működik ilyen "szépen", ha egykorú, azonos alakú és nagyságú fákkal, aljnövényzet nélküli faültetvénnyel találkozik (mondjuk igaz, hogy a fenyőerdő nem az aljnövényzetéről híres). Ez viszont nem erdő és ez nem erdészet, hanem fászat. Nem "erdészek" vannak, hanem "fászok". Bocs...

Ez pedig a természetvédők himnusza! Hangot feltekerni! Kötelező kisvideó, nekem meghatározó alapozó. A Coldcut és Hexstatic páros által készített audiovizuális ritmustörténetű változata a fentebb látható szörnyűségnek itt látható:

A természetet, amit egyesek pillanatok alatt kiirtanak, azt mások két éven keresztül fotózzák, hogy csodáit megelevenedően megjeleníthessék! Az emberi tudat nem minden esetben képes felfogni a körülötte működő, élő dolgokat. Szemléltesse ezt a gondolatot ez a videó:

Tehát végszóként: vegyük észre mi vesz körül minket! Ültetett "ipari termelői egység" vagy pedig élő, lélegző, fajgazdag ERDŐ?!

         5 hozzászólás

Címkék: videó természet erdő ökológia fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Filmajánló - Ember, mivé lettél?

PPJ         2010.03.25.

http://trailers.apple.com/trailers/independent/lbs/images/poster.jpgLbs.

Avagy magyarosan: KILOGRAMM. Súlyos film! Értitek... Túltesz a Super Size Me-n is. Hogy is mondjam? Nagyot nyom a latba... Viccet félre téve, tényleg mélyebb és nem feltétlenül külső- (mit eszek és az miért káros), hanem mélylélektani okokat boncolgat. Az nem derül ki a trailerből, hogy a film végére megkönnyebbülünk-e. Érdekesnek tartom a drogok fogalmi határainak kérdését, és hogy ezt már a trailerben felvetették. Civilizációnk berendezkedése miatt "kaja mindenütt van" - hát csoda hogy függőjévé válnak egyesek?

 

http://trailers.apple.com/trailers/independent/thehumanexperience/images/poster.jpgThe Human Experience

Az emberi élmény. Mondhatni nem valami szép századba születtünk. "MANKIND IS AT WAR WITH ITSELF". És ahogy az ökopolitika felveti: lehet, hogy nem is feltétlenül a természeti környezetet akarja pusztítani az ember, hanem csak előbbi forrásainak kihasználásával, az egyik ember a másik ember feletti uralmát akarja kiterjeszteni. Furcsa egy "öntudatos" faj vagyunk. Érdekes trailer! Érdekes film!

         4 hozzászólás

Címkék: ajánló videó háború világ ember túlsúly

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Vízkérdések

PPJ         2010.03.24.

Legelőször is, kérlek nézzétek át ezeket a képeket! Felháborító, mélységesen igazságtalan, elszomorító, megrendítő... Sajnos nem lesz öröm végignézni, de szeretném megosztani az "élményt" veletek.

http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/h20_03_22/w26_22699841.jpg

No, ennyit a víz világnapjáról!

"Hogyan vehetőek rá az amerikaiak, hogy félmilliárd palack vizet vegyenek hetente, amikor ott folyik a csapból?" - Greenfo. Igyunk palackozott vizet és dobjuk el a PET-palackot, ugye? Erről szól a következő kisvideó (cc-t, azaz feliratot tessék bekapcsolni, ha nem mutatkozna magától, mert van magyar)(forrás - diverziti egyesület):

Ahol pedig nincs víz:

Homokvihar a kínai fővárosban

http://www.geographic.hu/images/napihirek/15839.jpg

"Az urbanizáció, a szárazodás és a túlzásba vitt legeltetés miatt Kínában egyre nagyobb területeket érint a dezertifikáció (elsivatagosodás). A sivatagos térségek immár az ország területének mintegy egyharmadát foglalják el."

Olvasd tovább a National Geographic-on!

         9 hozzászólás

Címkék: természet fotók víz

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark