Légszennyezettség? Húzd a fejedre a melltartód - csatold fel a fűződ!

PPJ         2010.11.05.

Ha nagy a baj, húzd a fejedre a melltartód - Index - "Miután tavaly elnyerte a komolykodó hülyeségeknek osztott Ignobelt, idén már tömeggyártásba került Elena Bodnar vészmelltartója. Ha elterjed a találmány, egy váratlan gáztámadás esetén is kéznél lesz a megoldás."

Ezt a reposzt csokrot akkora tartogattam, mikor már tényleg napi szinten a saját szánkban érezzünk a városunk unikális zamatát: a szmogot. Én maszkban járok, meg is néznek az emberek, de tényleg biciklis maszkban járok, sétálok, tömegközlekedek. ELTÉn meg már nem is PM10-re, hanem PM2,5-re készítenek vizsgálatokat! Tehát EU-s szabályok szerint már nem is a 10 mikronos thoracikus (ún. mellkasi), hanem a 2,5 mikronos respirábilis frakciót kell vizsgálni!

Emlékeztetőül: "A 100 μm-nél kisebb szemcsék már belélegezhetőek (inhalábilisak), de ezek nagy része az orrban és a szájban, legkésőbb a gégefőnél elakad, nem jut mélyebbre a légutakban. A 10 mikronnál kisebbek már túljutnak a garaton (thorakális frakció). A 4 mikron alattiak bejutnak a tüdőbe (respirábilis frakció). A 2,5 μm-nél kisebbek pedig már egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből (akkumuláció)." - magyar wikip

Tehát félreértés ne essék: eddig is jelen volt a 2,5 mikronos frakció a levegőben, csak nem erre volt szabályozva! Szóval napi szinten dohányzik szmogot egész budapest, több szál slukkal elszív, ami ugyanúgy soha nem ürül ki, mint a dohányosok tüdejéből a kátrány.

Szóval maszkban járok, és nem mellmaszkban. Még. Mert ha így folytatjuk, akkor a sok biszfenol-A-tól már nekem is melleim fognak nőni, de ha más nem, a spermám már így is veszélynek van kitéve.

És, hogy ne csak deskriptívek legyünk, hanem normatívan elő is írjuk, milyen módon lehetne az emberek tudatát ennek fejében tudományosan megváltoztatni technológiai eszközökkel: nos, van megoldás!

Amikor ugyanis a környezettudatos design, a technológia, az aktuális állapotokra való szenzoros reagálás és az emberi érzékszervek evolúciós hiányára (ugye arra nem evolválódtunk, hogy a 7-es busz kipuffogófüstjét meglátva, az agyunk vészjelzőt kongason és "fussmenekülj" üzenetet küldjön a neuroendokrin rendszerünknek) felhívó gondolat találkozik, ott mestermű születik! A CO2-fűző! A CO2RSET. Automata motorok húzzák össze a szén-dioxid aktuális szintjének megfelelően a fűzőt, viselőjén.

http://dvice.com/pics/cor2set.jpg

Eljött a mindennapok ökotudatos levegővétel-diktatúrája. Annyit lélegzel, amennyire jófiú voltál. :D Cúnya fiú, szok széndiokszid = dádá, nehéz légzés. Jó kiszfiú, kevész széndiokszid = lélegezhetsz mélyeket.

CO2 Corset: When Medicine, Environmentalism, and an Art School Education Collide

Kristin O'Friel, a student at the NYU art school, has designed this corset to help you stop breathing as the CO2 levels in the environment go up. It is not clear to us whether this was meant as a medical device, an artistic statement, a pulmonary fibrosis simulator, or a fashionable euthanasia machine for the environmentally conscious. A corset that tightens or loosens around your body depending on the amount of CO2 in the air around you. Though the jacket currently only responds to CO2 levels, the O'Friel hopes to continue development so that it eventually also responds to air contaminants like Carbon Monoxide as well.

From the artist's site:

"I am interested in making wearables that enable you to feel information your senses are not acutely aware of. The CO2 Corset monitors carbon dioxide levels in the environment and provides physical feedback by tightening the bodice in relation to air quality.

Traditionally the corset is a rigid garment comprised of vertical boning that is worn under clothing for aesthetic or medical purposes. The article supports the torso and slims the figure by cinching the waist imposing a shallowness of breathe on the user, making it contextually appropriate as the wearable interface to air quality."

Akármennyire is vicces az indexes-melltartós, meg akármennyire is  groteszk a fűző, de sajnos tény, hogy a légszennyezettség egyre égbekiáltóbb probléma, aminek megoldásásra egyelőre úgy tűnik semmilyen komoly környezetpolitikai szándék nem bontakozódik ki.

         szólj hozzá

Címkék: vélemény környezetszennyezés légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr622320466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása