Civilek nélkül???

dernarmot         2010.11.02.

2010. nov. 4. Frissítés: Ellentétben a médiában híreszteltekkel, semmi sincs visszavonva! Ez csak egy ügyes médiamanipuláció, nem valós jogi lépés!

A sajtótájékoztatón Tarlós a híradások szerint annyit mondott, hogy az előterjesztéstól a maga részéről visszalép, mert nem ért egyet vele. Elmondása szerint erről a szándékáról a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét írásban tájékoztatta. Ugyanakkor közölte, hogy az "ötletgazda" szándékát helyesnek tartja és a törvényjavaslat erkölcsi tartalmával is egyetért. Tekintve hogy nem ő az egyedüli előterjesztő, kijelenthetjük, hogy a törvényjavaslat továbbra is él, visszavonása nem történt meg. Ezért korai lenne visszavonulót fújni és megnyugodni. A Kelenligeti Kör egyhangúlag kinyilvánított álláspontja szerint a törvényjavaslat nem csupán jogi nonszensz, nem csak az a baj vele, hogy civil szervezetek jogait "erőszakosan és agresszíven, általánosan nyírbálná meg", hanem annak erkölcsi tartalma is felháborító. Ezért haladéktalanul vissza kell vonni, mégpedig ténylegesen, a jogi érvényességhez szükséges összes formai követelmény betartásával. Részletek itt!

"A jó állam számára az emberek véleménye nem probléma, hanem a megoldás maga!"

A Fidesz elvenné a Társadalmi szervezetek azon jogát, hogy meghatározott ügyekben, az adott ügyhöz kötődő céllal rendelkező szervezetek beleszólhassanak a közigazgatási eljárásba!!!??? Ez azt jelenti, hogy bár ügyfelek lesznek továbbra is a civil szervezetek, de nem illeti meg őket majd a fellebbezés joga. Azaz ezentúl tulajdonképpen csak "iratbetekinthetnek".

!Íme az ominózus parlamenti dokumentum!

- nem mások működtek közre, mint Kósa, Tarlós és Kövér -

Lefordítva ezt pl. a tőzegláp történetére:

Amikor (Szabó Sándor igazgatósága alatt) a Közép-Duna-völgyi Felügyelőség kiadta az engedélyt az Óceán-árok elterelésére, akkor a Levegő Munkacsoport fellebbezése nyomán semmisítette meg a Főfelügyelőség az elsőfokú határozatot. A jövőben ez nem lenne lehetséges. Amikor a Főfelügyelőség (Szabó Sándor főosztályvezetősége idején) Dr. S. Nagy László szakvéleményére alapozva azt a határozatot hozta, hogy a dunakeszi láp nem is létezik, akkor a Tőzegtó Alapítvány fellebbezése miatt per indult (ennek eredményét nem várta be a Főfelügyelőség, és saját hatáskörben visszavonta a határozatot).
Ergo: a nemlétező lápba már régen beleterelték volna a szennyvizet. Gyors és hatékony ügyintézés lett volna. Nem akadályozta volna semmi az eredeti törvényalkotói szándék érvényesülését....
 

Jól láthatóan a Fidesz a so called "beruházások" pártján áll, a törvényszerűséget és a civil valamint tudományos szakértőket a legmesszemenőbbekig kihagyná az "országépítésből".

Avagy: "kössz a hatalamat, most már megtartanánk magunknak"....

A Levegő Munkacsoport honlapjáról a nyilatkozatuk Orbán Viktor felé!

Elveszik Dávidtól a parittyáját?

http://levego.hu/sites/default/files/imagecache/hir0/hirkep/goliath.gif

2010. november 2. -  Vérszemet kaphatnak a törvényeket és a köz érdekeit semmibe vevő beruházók, ha az országgyűlés elfogadja a társadalmi szervezetek jogorvoslati lehetőségeinek eltörlésére benyújtott törvényjavaslatot, írja a Levegő Munkacsoport abban a levélben, amelyet ma juttatott el Orbán Viktor miniszterelnöknek. A jogok szűkítésének ilyen hatására már bőséges tapasztalat áll rendelkezésre, hiszen az előző kormányok 2004 óta rendszeresen szűkítgették a civil szervezetek beleszólási jogait, mégis elhúzódik sok beruházás, túllépik a tervezett költségeket, számos esetben alaposan megkérdőjelezhető a beruházások társadalmi haszna, és a korrupció soha nem látott méreteket öltött.

Széles körű nemzetközi tapasztalatok mutatják, hogy a beruházások kisebb költséggel, jobb minőségben és kevesebb visszaéléssel történnek ott, ahol erős a civil kontroll. „Dávid és Góliát küzdelmeként volt eddig is jellemezhető a civil szervezetek és a tisztességtelen vállalkozók konfliktusa. Most pedig még a parittyát is el akarják venni Dávidtól” – állapította meg Lukács András. A Levegő Munkacsoport elnöke arra kéri a miniszterelnököt, hogy győzze meg képviselőtársait a törvényjavaslat haladéktalan visszavonásának fontosságáról az állampolgárok életminősége, a környezet védelme, a választóiknak tett ígéretek betartása, a demokratikus vívmányok megőrzése, valamint az ország jó hírneve érdekében.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levél itt olvasható.

         6 hozzászólás

Címkék: politika fidesz civilek fellebezés társadalmi kontroll

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr412414230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netmaster 2010.11.03. 04:05:23

Hihetetlen! Vajon Illés Zoltánnak ilyenkor nincs egy szava sem?

Egészen elképesztő az az indoklás, amit a Levegő Munkacsoport a levelében is kiveséz:
"A törvényjavaslat indokolásában azt olvashatjuk, hogy „a tapasztalatok azt mutatják, hogy a társadalmi szervezetek fellépése nem minden esetben az eredeti jogalkotói szándékot szolgálta, a visszaélések elkerülése, valamint a hatósági eljárások hatékony és gyors
lefolytatása érdekében indokolt” a jogorvoslathoz való jog eltörlése. Ezek rendkívül veszélyes indokok, hiszen ilyen indokkal bármit meg lehetne szüntetni, például fel lehetne oszlatni a rendőrséget és a bíróságokat, sőt az egész országot be lehetne zárni, hiszen visszaélések mindenütt előfordulnak."

Reggel a rádióban hallottam valami győri illetékes nyilatkozatát az Audi-gyár ügyében (azaz, hogy a tervezett beruházás egy része Natura 2000 területen épülne), amiben még ő volt felháborodva, hogy mernek egyesek egy ilyen munkahelyteremtő beruházás ellen felszólalni.

Netmaster 2010.11.03. 04:06:10

Még annyit, hogy a Greenfo-n megjelent, Tiszántúli Természetvédők Társulata által jegyzett levél szerint a javaslat ütközik az Aarhusi Egyezménnyel és az EP 2003/4/EK irányelvével.

greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25883

sovesztomesz 2010.11.03. 12:44:12

A mindenkori hatalom nagyon jól tudja, hogy legegészségtelenebb dolog ránézve a társadalmi összefogás!!!

Ezért annak bármilyen formáját tűzzel-vassal korlátozni, irtani "kénytelen". 2/3-os többségben elég látványosan tudja tenni ezt is és egyebeket(!) is.

A politikusok előtt két út áll: vagy kiszállnak belőle minél hamarabb, vagy benne még inkább hagyják magukat megromlani erkölcsileg.

Hatalomvágy = Bírvágy! /hol is hallhattunk már erről, ja igen, a Láma-"elvtársunktól" :-)/

Amíg az ember ezt nem tudja kezelni önmagában, addig jöhet bármilyen társadalmi berendezkedés, államforma, sanyargatni fogja embertársait lelki megokoltsága miatt!!!

Üdv!

Netmaster 2010.11.08. 01:01:11

Végre valami jó hír, Tarlós visszavonja az indítványt.
greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=25903

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.11.08. 01:04:22

@Netmaster: Hahó Netmaster! Olvastad a poszt elejére beszúrt frissítést? Nem vonta vissza! Csak retorikailag, de jogilag nem! Ügyes médiamanipuláció az egész!

Netmaster 2010.11.08. 12:22:15

@Pacsker: Bocsánat, kicsit sietve írtam. Egyre kíváncsibb leszek ennek a végére, most már ennyiben csak nem marad a dolog.

 
 
süti beállítások módosítása