GreenR blog a Kutatók Éjszakáján!

PPJ         2010.09.24.

Kutatók a Neten - I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó

Tudományterület:Természettudományok

Szervező: Millenáris / Központi rendezvény (Tempus Közalapítvány)

A tudományos blogok szerkesztői szeptember 24-én kilépnek a virtuális világból, hogy személyesen mutassák be munkájukat az érdeklődőknek. A „Kutatók a neten”- I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó a Kutatók Éjszakája és a Nanopaprika közös szervezésben valósul meg.
Az I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó célja, hogy a kutatók által írt, működtetett blogok és weboldalak kilépjenek a virtuális térből, és kapcsolatot teremtsenek a tudományok iránt érdeklődő közönséggel. Erre a Kutatók Éjszakája, az ország legjelentősebb tudomány-népszerűsítő rendezvénye tökéletes lehetőséget kínál. E tudományos, ám mégis könnyed, fesztivál-jellegű éjszakán bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába, ahol idén először a blogoló kutatók is külön fókuszt kapnak. A tudományos bloggerek az országszerte 23 városban és 28 helyszínen zajló esemény központi rendezvényén találkoznak, szeptember 24-én a Millenárison. . A „Kutatók a neten” találkozó céljai között szerepel a hazai kutató weblapok közötti együttműködés szorosabbra fűzése is. Online közvetítés a HRCafe oldalon, hogy Te se maradj le semmiről!

Résztvevő blog és weboldalak, valamint a találkozó programja megtekinthető itt: http://www.nanopaprika.eu/page/kutatok-a-neten-i-kutatoi
 
Időpont(ok): Erre az eseményre nem szükséges előzetes regisztráció. 21:30-23:00

Egy kis beharangozó a találkozóról a Szertár-os Zsíros László Robert műsorában:

http://klubradio.hu/klubmp3/klub20100923-132856.mp3 (20:35-nél)

GreenR - A zöld objektív - greenr.blog.hu

Pacsuta Péter János főszerkesztő és csapata, természetvédelmi mérnök (BSc), az ELTE TTK környezettudomány MSc. szak hallgatója.

Tanulmányaim során holisztikus ökológiai szemléletet sikerült elsajátítani ember és természet kapcsolatáról. Nagyon fontosnak tartom megjelenni ezzel a szakmával a tudományos-, webkettes "közéletben", mert szakmai megalapozottsággal tudom képviselni és kritikusan szemlélni a laikusok által csak "zöld"-nek nevezett nagy témakört, a klímaváltozástól egészen az egyes fajok vagy populációk védelmén át, a génmódosított növények agroökoszisztémára gyakorolt káros hatásaiig. Természetvédelmi mérnökökként megtanultuk egzakt és objektív módon mérni a természet alkotóit, valódi eredményekkel alátámasztani zöld retorikánkat.

A talajok, mint különleges anyagok - megismerésük, terhelhetőségük és karbantartásuk lehetőségei az ipari folyamatok során

Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Dunaújvárosi Főiskola

Cím: 2400 Dunaújváros, Táncsics M. út 1. ( Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék) - Térkép

A talajok „f e l t é t e l e s e n” megújuló anyagok. Ezt a tényt a mai kor embere hajlamos nem figyelembe venni. A talajok egyik legfontosabb funkciója a termékenysége, de napjainkban szükség van rájuk úgy is mint: a környezetvédelmi károkat kivédő, pufferoló anyagokra, mint hulladék-depókra, de a megújuló energiák létrehozásánál is komolyan számítunk rájuk. A talajok mindezt a fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságaik alapján tudják ellátni, és a sokféle szervezet, ami a talajokban él, egy egységes élőlényként működik együtt, szolgálhat, ha jól hasznosítjuk, és eredményesen védjük az ember javára. Az élettelen és az élő alkotórészek közötti kölcsönhatások a talajok használati lehetőségeit jelentősen meghatározzák. Az egyik alrendszer megváltozása kihathat a többi alkotórésznek a tulajdonságára működőképességére is. A talajok anyag-élettudományi eszközökkel történő terheléstani vizsgálataival és a folyamatok, összefüggések megértésével a környezetszennyezési károk hatásai felismerhetők, kivédhetők és kijavíthatók is. A t a l a j - k a r b a n t a r t á s ilyen lehetőségeinek a kidolgozása napjaink kihagyhatatlan túlélési esélye.


Ki jelentkezhet?  • magánszemély

Időpont(ok):  16:00-18:00 Még szabad helyek száma: 40

Főszereplő(k):

  • Prof. Dr. Biró Borbála Ph.D., C.Sc., D.Sc.

Prof. Dr. Biró Borbála Ph.D., C.Sc., D.Sc.Az MTA doktora, kutatórészleg-vezető az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetében és 2000-től oktat a Dunaújvárosi Főiskolán a talajvédelem és a környezetvédelem tárgykörben. 2010. szeptemberében a DUF önálló jogon szerzett egyetemi tanára lett, de aktív tagként vagy témavezetőként tevékenykedik a Pannon Egyetem „Állat és agrár-környezettani„ doktori iskolájában, Keszthelyen, valamint a Szent István Egyetem „Környezettudományi” doktori Iskolájában, Gödöllőn. Eddig 3 doktorandusz és közel 30 szak- és TDK-dolgozat témavezetője volt. Több mint 80 lektorált referált közlemény és további 200 egyéb szakmai anyag szerzője. Kutatási területét képezi a talaj-növény-mikroba rendszerek környezeti tényezőkkel szembeni működőképességének, terhelhetőségének a vizsgálata, a környezetszennyezési károknak a mikrobák segítségével történő kimutatása és orvoslása, figyelembe véve és kihasználva a talajoknak, mint különleges többkomponensű rendszereknek az anyag-jellegű tulajdonságait is.

         szólj hozzá

Címkék: millenáris greenr kutatók éjszakája 2010

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr272319330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.