Paleolit fotósorozat

PPJ         2010.08.31.

Szendi Gábornak köszönhetően sok új érdeklődő találhat Jankó blagjára. Hozzájuk hasonlóan én is a paleolit kultúra után érdeklődő vagyok.

Vigyázat, amikről ír, általában elég „meredek” témák, és soha nem állítja, hogy bármiben is teljesen letisztult képet tudna nyújtani. A konstruktív kritikákat viszont nagy örömmel fogadja.

Egy hosszú írását kiemelném ismét. A „paleolit életmód” lehetséges csodáiról szól, a táplálkozáson messze túlmenőleg, egy „paleolit életszemlélet”, főként Jean Liedloff könyve nyomán, de más antropológusok tapasztalatait is felhasználva: Az elveszett boldogság nyomában. Írása már korábban ajánlva volt a blogon, amihez most mégis (még egyszer) bevezetőnek ajánlom, az az alábbi fotósorozat, amit Diego Verges készített Baliem Valley-ban.

A Dani Törzsegy hihetetlen közösség, tele tradíciókkal és igen gazdag kultúrával. Például a nőknek három évente csak egy gyereke lehet, hogy egészségesen fel tudják nevelni. Fő táplálékuk a burgonya, amit különböző módokon készítenek el. Van még egy vaddisznóra hasonlító háziállatuk, de ezt csak ünnepségeken fogyasztják. Mielőtt a civilizáció elérte volna őket, kis kagylókat használtak pénz helyett, amit manapság már csak bizsuként hordanak a nyakukon. Ezek a kagylók igazán értékesnek számítottak, mivel megszerzésükhöz a tengerig kellett gyalogolniuk, ami három heti út egy egészséges felnőttnek. Vicces volt mikor kiderült, hogy a helyi nyelvben csak háromig számolnak, fölötte már mindenre azt mondják hogy “sok”. Összességében az utazás nagyszerű tapasztalat volt, de több idő szükséges, hogy egy teljeskörű fotós dokumentáció készüljön ezekről a tradíciókban gazdag törzsekről, melyek hamarosan eltűnnek. Csak a kormány védelme tarthatja életben őket, mert a globalizált világ a végét jelenti sok száz éves kultúrájuknak. - forrás: Spottr.hu

A többi lenyűgöző képet lásd a spottr oldalán!

Ugye csupa beteg, elkeseredett, stresszes, gyógyszerekre váró, "boldogságot" nyújtó termékeket vásárolni akaró embereket látunk a képeken? Ugye nem a mi civilizációnk alapvető elképzeléseivel és gazdasági mechanizmusával van a baj? És akkor az utolsó kérdésem viszont nem irónikus: ugye nem kell már sokat aludnom, mire elfogy az olaj és összeomlik a "fejlett" világ?

         4 hozzászólás

Címkék: fotók szendi gábor jankó andrás paleolit

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr32261632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.08.31. 18:37:52

Az a probléma ezzel az olaj elfogyása utáni szép új világgal, hogy a paradicsomba már nincsen visszaút.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.31. 18:40:06

@ifsz: némileg van, de gondolom ahogy te érted, úgy persze, nincs sajnos. azonnal nem lesz paradicsomi a hely. előbb kell pár száz vagy ezer év míg minden mérgünk és hulladékunk megemésztődik, betokozódik vagy kiürül a Föld szervezetéből. jó ideig lesz még rákos betegség az olaj elfogyása után is. de mondjuk a szmog pl. igen hamar a múlté lenne.

2010.09.01. 14:48:11

Nem a föld regenerálódási képességére értettem, egyelőre nekem úgy tűnik, hogy a föld képes regenerálódni, ha teljesen eltűnik a civilizált ember. Úgy értettem, hogy civilizációs értelemben nincs visszaút, a paradicsomi állapotok felé. Ha már az összeomlás utáni időkről akarok spekulálni, akkor nekem inkább a MadMax, Mátrix és hasonló világok jutnak eszembe.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.09.01. 14:51:51

@ifsz: hát tényleg kurva optimistának kell lennem, hogy azt higgyem, majd békében múlik el egy korszak. hogy a répatermesztők majd békében tovább élnek a városi autóvezetők meg szintén békében elhaláloznak. az igazság az, hogy az ember semmit nem változott a cro-magnoni mivolta óta csak egy gépfegyveres baseball sapkás fráter lett belőle, és elsőként fogja kinyírni a répáért a parasztot, ahogy elsőként nyírta ki a nagyobb BMW-ért anno a kokain bárót is.

 
 
süti beállítások módosítása