Szív küldi agynak - klímaváltozás bizonyítékok

PPJ         2010.08.18.

Agy küldi agynak, szív küldi szívnek, szív küldi agynak, agy küldi szívnek. Tökmindegy. Annyira azért mégsem. Az utóbbi időben jó pár komment kimoderálásra került a greenr-en. Küldeném tehát az alábbi linkeket - mint bizonyítékokat - azoknak az agyatlan (bocs) szívtelen embereknek, akik klímaváltozás-szkeptikusságukkal nem csak a saját agyukat szennyezik, de szívtelenül(!) a jövő generációktól veszik el a lehetőséget egy normális életre. Mert ha egy klímaszkeptikus vagy, akkor nem csak magad győzted meg arról, hogy a szar édes, de más embereket is szarral kezdesz etetni. Azt pedig én nem tűröm. Nem csak azért, mert (valószínűleg) egy kompetencia és ügybe vágó diploma nélküli nethuszár vagy, hanem azért is, mert nincs igazad. Tökéletes tájékozatlanság egy tökéletesen felborult tájékoztatású világban. Ahogy a vallásosság újbóli felvirágzása sem függetleníthető a médiumok mai formáitól és hatásaitól, úgy a klímaszkeptikusság sem! Hiszen mit is higgyen egy átlagpolgár, mikor például GMO ügyben az egyik oldalon egy agrármérnök ökogazda mondja, hogy nem jó a GMO, a másik oldalon meg egy (szarházi) akadémikus nyomatja, hogy "nem kell félni, nem fog fájni, úgyis lenyomják a torkunkon, hülye az összes, aki anno a moratóriumot bevezette"? Ilyenkor kinek higgyen az átlagember, aki épp újságot olvas, autóban ülve rádiózik, vagy tv előtt tesped? Kinek higgyen olyankor az ember, mikor a dunakeszi tőzeglápról a hatóság (lefizetett) embere azt mondja, hogy nem láp, a civilek által felkért MTA, meg azt, hogy védendő ősláp van ott? Kinek higgyen az átlagember, mikor az egyik oldalon sorra jönnek a hírek az aszpartám (mesterséges édesítőszer) ártalmasságáról, mire a másik oldalon (általában a Coca-cola által finanszírozva) sorra jönnek a cáfolatok?

Úgyhogy megértem én a helyzetét az átlagpolgárnak, aki egyszer és mindenkorra való tájékozódni akarása közben téveszmékhez nyúl és tévutakra tér, de könyörögve kérem, hogy saját és embertársai jövője érdekében, kicsit nézzen jobban utána a dolgoknak, ne higgyen el semmit sem elsőre!

Jöjjenek tehát az általam a nyár alatt talált klímaváltozáshoz köthető bizonyítékok: 

Mi okozza az utóbbi idők természeti csapásait? - Kossuth rádió (remélhetőleg a linkre kattintva sokáig hallgatható az adás, de lementettem a biztonság kedvéért :D)

Mi okozza az utóbbi idők természeti csapásait? - Kossuth rádió by greenr

A szombati Esti beszélgetés a Földről témája az időjárás és az éghajlatváltozás, az éghajlati modellek. Idén télen a korábbi évekhez képest szokatlanul nagy mennyiségű hó esett, majd májusban és júniusban ránk szakadt az ég, záporok, zivatarok, jégesők és szélviharok okoztak hatalmas károkat, a megáradt folyók és patakok településeket öntöttek el, házakat döntöttek romba.

Volt pusztító árvíz Franciaországban és Pakisztánban is, az amerikai kontinensen szélviharok, hurrikánok tomboltak, Oroszországban pedig nagy területen ég az erdő a szokatlan forróság és szárazság miatt. Vajon ezek a jelenségek csak az időjárás kilengései vagy már az éghajlatváltozás jelei? Mit mutatnak a klímamodellek?

A műsorban megszólaló Mika János éghajlatkutató több mint harminc éve dolgozik az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, elsősorban klímamodellekkel foglalkozik. Tudományos munkáját a Meteorológiai Világszervezet rangos díjjal ismerte el, és több alkalommal felkérték az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület tanulmányainak véleményezésére. Mika János 2007 óta az MTA doktora, két éve egyetemi tanár az egri Eszterházy Károly főiskolán.

Megmutatja a klímaváltozást a Google Föld - Index

"Digitális térképen mutatja be a brit energiaügyi és klímaváltozási minisztérium, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatása lesz a bolygónkra."

goog450

Jéghegy, tűzvész, árvíz és hullócsillagok - Időkép

A "Máshol a nagyvilágban" részt ajánlom az időkép rövid hírösszefoglalójából. Pl.: "Mindeközben Indiában, Kínában és Pakisztánban számunkra felfoghatatlan méretű árvizek és földcsuszamlások mintegy 1 millió házat romboltak le csak az utóbbi 3 nap során, és bizonyos források szerint Kína egy tartományában egy kb. 50.000 négyzetkilométernyi (fél Magyarországnyi) terület egyszerűen 'eltűnt' (tóvá változott.)"

Láss planetárisan! - NOL

"Azzal pedig végképp nehéz címlapra kerülni, hogy a szénre, az olajra és a gázra épülő energiarendszer a bemeneti (energiahordozók) és a kimeneti (gázok, korom, salak) oldalt tekintve is teljességgel fenntarthatatlan. Akkor már inkább a klímaváltozás – azt könnyebb megérteni, és az eredeti világképünkbe (hogy ti. mindenhatóak vagyunk, és a Föld arculatát mi formáljuk) is jobban beleillik."

Szombatra kimerül a Föld - FN.hu

"Az emberiség eddigi történelme során meg tudott élni a természeti tőke biztosította kamatokból – ami azt jelenti, hogy kevesebb erőforrást használt fel vagy szén-dioxidot bocsátott ki évente, mint amennyit a bolygó bioszférája újra tudott termelni vagy megkötni volt képest, az adott évben.

Az ökológiai túllövés állapota csak korlátos ideig tartható fenn, mielőtt az ökoszisztéma degradálódása vagy esetleges összeomlása bekövetkezne. E degradáció jelei már tapasztalhatóak például a vízhiány, elsivatagodás, a talajok pusztulása, csökkenő szántóföldi hozamok, erdőírtás, a fajok gyors kihalása, halállományok összeomlása, vagy a globális klímaváltozás formájában."

         1 hozzászólás

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr552230334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ment_a_lista 2010.08.19. 12:36:12

Jellyfish sting hundreds on Costa Blanca beaches

www.guardian.co.uk/world/2010/aug/11/spain-jellyfish-attacks-costa-blanca

"Normally jellyfish are kept from getting close to the shore by a natural barrier of less-salty water formed with runoff from summer rains. But with rain more scant because of global warming, this protective cushion is weaker, said Jose Maria Gili, a jellyfish specialist at the Institute of Marine Sciences in Barcelona.

Another problem is overfishing, which depletes stocks of tuna, swordfish and other species that are natural predators of jellyfish. And fewer fish means fewer competitors for tiny plankton that jellyfish feed on, allowing the latter to flourish, Gili says."

 
 
süti beállítások módosítása