Nyári zöld hírözön - 1. adag

PPJ         2010.07.31.

A sok hír, ami ezen a nyáron megjelent több médiumban, adja magát, hogy egy csokorba szedve az állak leesését szolgálja a GreenR-en. Bizony, a klímaváltozás egyre szemetszúróbb, egyre nyilvánvalóbb, már csak pár idióta maradt, aki azt hiszi, hogy beengedem a "nem is mi okozzuk, nincs is klímaváltozás" tartalmú kommentjét.

Szóval sokkoló nyári hírözön a GreenR-en.

 

Újabb átfogó tudományos jelentés bizonyítja a klímaváltozást - Index

Újabb tudományos jelentés készült a globális felmelegedésről. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által közzétett tanulmányt 48 ország több mint 300 kutatója állította össze.

 

Sokasodnak a halálzónák a tengereken - Index

A tengerfenéken élő állatok viselkedéséből megjósolható az oxigénhiányos halálzónák keletkezése - derítette ki egy osztrák kutatócsapat. Szlovénia partjai előtt jegyezték fel a tengeri élőlények viselkedésének változásait csökkenő oxigénszintnél.

 

Öt környezeti katasztrófa, ami durvább, mint az olajfolt - Index (képekkel illusztrálva!)

Úgy tűnik, hónapok küzdelme után végre sikerül lezárni a Deepwater Horizon fúrótorony felrobbanása óta a Mexikói-öböl vizét nyersolajjal szennyező kitörést. A BP-t a csőd szélére sodró balesettel hetek óta tele a média, nincs olyan nap, hogy a híradók ne számolnának be az újabb fejleményekről. A világon azonban az olajfolt mellett éppen most is zajlanak legalább ekkora, vagy akár még nagyobb környezeti károkkal járó katasztrófák, amelyek kellően távol vannak Amerikától és Nyugat-Európától ahhoz, hogy ne üssék meg a média ingerküszöbét. A Foreign Policy ezekből gyűjtötte össze az öt legsúlyosabbat.

- A nigériai olajszivárgás
- Kínai szénbányatüzek
- Erdőirtás Haitin
- Az Aral-tó eltűnése
- A nagy csendes-óceáni szemétfolt

 

Kína az utóbbi idők legnagyobb olajszennyeződésével harcol - Index képgaléria

 A mentéshez egyebek mellett olajoldó szereket használnak, helyi halászok pedig csónakok százairól leginkább vödrökkel igyekeznek helytállni.

 

Madárvesztő júniusi időjárás - a kócsagfiókák nyolcvan százaléka elpusztult - NOL

Hosszú időbe telt, mire a júniusi ár- és belvizek annyira visszahúzódtak, a földek pedig felszáradva ismét járhatóvá váltak, hogy a madarászok ellenőrizni tudták a fészkelőhelyeket. A szélsőséges időjárás okozta madárpusztulás egyes fajoknál eléri a nyolcvan százalékot.

 

Mégsem örök életű a műanyag - NOL

Ez a tény nem is annyira örömteli, mint első ránézésre tűnik. Műanyagból készült tárgyak sokasága indult ugyanis az elmúlt időszakban viharos gyorsasággal bomlásnak.

 

Brutális, értelmetlen öldöklés - NOL

Nagyjából annyi ideig él, mint az ember (akár 80 évig is), és felnőttkoráig, néha két évtizeden át nevelgeti a gyermekeit, ugyanúgy, mint mi. Társas lény: családban, illetve több családot összefogó csapatban tölti élete nagy részét. A családot szoros szociális és kommunikációs kötelékek fűzik egybe. Képes örülni, szeretni, bánkódni, gyászolni, sőt sírni is. Alapvetően jókedvű és jóindulatú, emberközelben – ha nem bántják, és nem áll éppen üldözés alatt – többnyire kifejezetten barátságosan viselkedik.

 

Óceánia és a globális felmelegedés - NOL

A csendes-óceáni szigetvilág ezernyi apró szigetből áll, amelyek alig emelkednek ki a vízből. A sarki hó- és jégmezők olvadásából eredő vízszintemelkedés elöntéssel fenyegeti ezeket a szigeteket, gondolták az oceanográfusok. Ez azonban korántsem olyan egyértelmű. Új-zélandi és fiji kutatók 27 óceániai sziget méretét hasonlították össze 60 évvel korábbi mérésekkel, és meglepő következtetésre jutottak.

 

Stormy skies - Boston.com _ The Big Picture fotósorozata (Á, nem, nincs klímaváltozás. Egyik kép és aláírása sem azt bizonyítja...)

In the past several months, powerful storms have wreaked havoc in many places, torrential rains in central Europe and parts of China, tornadoes in Australia, Montana and the American Midwest, and strong thunderstorms across the northeast. Now, as Tropical Storm Bonnie makes landfall in Florida and heads into the Gulf of Mexico, oil cleanup is being suspended, and the final "kill" operation is delayed for at least one more week. These storms have been destructive and deadly, but beautiful and awe-inspiring at the same time. Collected here are a handful of photographs of stormy skies, lightning strikes and storm damage from the past several months. (37 photos total)

http://akmcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/stormy_07_23/s01_4321599.jpg

 

How BP Gulf disaster may have triggered a 'world-killing' event - Helium.com _ Earth Science (A kegyelemdöfés a világvégének, avagy visszafordíthatatlan kihalási folyamatot indított be a Mexikói-öbölben történt esemény? Érdekes cikk, hivatkozásokkal alátámasztva!)

Ominous reports are leaking past the BP Gulf salvage operation news blackout that the disaster unfolding in the Gulf of Mexico may be about to reach biblical proportions.

 

Véget ért egy háború! Páty megmenekült a maffia golffalus Újpáty projektjétől! - bodoky.blog.hu és patynemelado.com

Nem épül meg Újpáty
Közel egy évvel ezelőtt üzletemberek és „üzletemberek” olyan spekulatív beruházást próbáltak megvalósítani Telki és Páty határán, amely mindkét településnek kárára lett volna és megvalósulása esetén visszavonhatatlanul tönkre tenné a Zsámbéki-medencét.
A terv szerint a semmiből nőtt volna ki egy hét- nyolcezer fős kisváros Telki és a természetvédelmi terület határában, a budapesti agglomeráció egyik utolsó olyan szegletében, amit még nem a depók, logisztikai központok és lakótelepek uralnak. A profitéhes üzletemberek nem számoltak az itt élők életminőségének romlásával, a környezeti és kulturális értékek pusztulásával, hatáselemzésük a remélt profit kalkulálásánál megállt. De szerencsére más dolgokkal sem számoltak...

https://m.blog.hu/bo/bodoky/image/stateofplay2.jpg

(kép: bodoky.blog.hu)

         1 hozzászólás

Címkék: ajánló tudomány világ természet fotók környezet ökológia fenntarthatóság páty

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr1002188964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ntbr (törölt) 2010.08.05. 21:22:15

Ezt a mondatot most olvastam az index-en és elképedtem:

"Egy június végi londoni konferencián a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a Mexikói-öbölben történt szennyezést egyelőre korai lenne környezeti katasztrófának nevezni."

 
 
süti beállítások módosítása