Siker a GMO kampányban

PPJ         2010.05.02.

Magyarország beperli az Európai Bizottságot az Amflora burgonya engedélyezése miatt!!!

Pacsker: Say no to GMO!

Magyarország beperli a BASF-féle génmanipulált burgonya engedélyezése miatt az Európai Bizottságot. A kormány már április elején bejelentette szándékát, mely szerint be kívánja tiltani a BASF burgonya termesztését hazánk területén. A szerdai kormányülésen született döntés szerint Magyarország az Európai Bizottság ellen a jogorvoslati határidõ lejárta elõtt az Európai Bíróságon pert indít a 2010. március 2-án engedélyezett génmódosított Amflora burgonya ügyében.

Bővebben:

http://greenpeace.hu/hirek_kul/p1/rkezdo/i232
http://www.hirszerzo.hu/cikk.genmodositott_burgonya_a_magyar_kormany_perel.149079.html

         14 hozzászólás

Címkék: gmo agrárium moratórium amflora gmo burgonya

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr351968575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyalógép 2010.05.02. 16:29:16

Üdvözlöm a döntést...

Magnum1 2010.05.03. 08:28:51

Miért, mit tud ez a krumpli?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.03. 11:07:39

@Magnum1:
A környezetvédelmi szervezet többek között azt tartja aggályosnak, hogy az Amflora burgonya a táplálékláncba kerülve növelheti az emberi szervezet egyes antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét, s ezáltal csökkentheti fontos gyógyszerek hatékonyságát. Mint emlékeztetnek, emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) is óvta a bizottságot az engedélyezéstől.

Az Európai Bizottság antidemokratikus és a fogyasztókra, környezetre veszélyes GMO-párti politikájára hívja fel a Greenpeace a figyelmet azzal, hogy egy "Hogyan tehetjük tönkre a minőségi európai ételeket?" (angolul: Good Food Gone Bad) című "szakácskönyvet" jelentetett meg a mai napon Brüsszelben, melyből megtudható, hogy John Dalli egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős máltai biztos, José Manuel Barroso és a biotechnológiai ipar mit főztek ki az EU számára. A génmódosított növénytermesztés károsítja a környezetet, a hagyományos növénytermesztéssel és biogazdálkodással foglalkozókat. Emellett visszafordíthatatlan egészségügyi hatásokat okozhat és néhány multinacionális cég kezében koncentrálja az élelmiszereink feletti befolyást. A kikarikírozott szakácskönyv a génmódosítás súlyos problémáira hívja fel a figyelmet.

A szakácskönyv angolul letölthető itt.
www.greenpeace.org/raw/content/eu-unit/press-centre/policy-papers-briefings/GMO-cookbook.pdf
A szakácskönyv állításainak tudományos hivatkozásai angolul letölthető itt.
www.greenpeace.org/raw/content/eu-unit/press-centre/policy-papers-briefings/references-to-gmo-cookbook.pdf

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2010.05.03. 15:05:32

"Amflora burgonya a táplálékláncba kerülve növelheti az emberi szervezet egyes antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét"

Most komolyan, mi történik, ha az emberi szervezet ellenállóbb lesz egyes antibiotikumokra?

Gloucester 2010.05.03. 15:23:59

@Komavary: hát biológusul majd te megmagyarázod. Én csak olyanokat tudok írni, hogy ha feleslegesen szedsz antibiotikumot, akkor is kialakulhat a szervezetedben ellenállóképesség, és ha hamarabb hagyod abba az antibiotikum szerdését, mint ahogy az orvos elrendeli, akkoris kialakulnak ellenálló bacitörzsek. Meddig teheted fel azt a kérdést, hogy a szervezet ellenállóbb lesz még egy antikiotikumra?
Vagy azt is megkérdezhetem, hogy miért baj, ha egy okkal kevesebb lehetősége van a baciknak, hogy ellenállóképességük kialakuljon egyes antibiotikumra?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.03. 15:30:34

@Komavary: mert tulajdonképpen az nem az emberi szervezet, hanem a benne lévő kórokozó "ellenálló képessége". hogy mi a baj egy világjárvánnyal, azt tőlem ne kérdezed! lehet örülnék már neki. lehet támogatnom kéne a GMO-t? :D

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2010.05.03. 15:35:33

"mert tulajdonképpen az nem az emberi szervezet, hanem a benne lévő kórokozó "ellenálló képessége"."

Értem, és ezentúl ha a kórokozóról írsz, akkor az meg magát az embert jelenti?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.03. 15:50:39

@Komavary: muszáj kiforgatnod a szavaimat, mint aki nem értené nagyon is jól miről beszélek?

sovesztomesz 2010.05.04. 07:10:20

"SZORGOS NÉPÜNK GYŐZNI FOG!" :)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.04. 08:00:37

@sovesztomesz: Hát még ha Sólyom lenne újból az elnök!

poundirstibbons 2010.05.04. 14:08:21

@Pacsker:
"hogy mi a baj egy világjárvánnyal, azt tőlem ne kérdezed! lehet örülnék már neki. lehet támogatnom kéne a GMO-t? :D"

(Megjegyzem a GMO miatti járványok feletti aggodalom erősen eltúlzott és mindenképpen idő előtti szerintem, de a reagálásodat más szempontok szerint tartom fontosnak.)

Igen, valahol itt érhető tetten a modern zöldmozgalmak egyik paradoxona.
A minél egészségesebb élet propagálása (és az ebből adódó várható életkor és populáció növekedése) a véges természeti erőforrások nagyobb mértékű pusztításához vezet.

Természetesen a "hulljon a férgese" hozzáállás is megoldást kínálhat a túlnépesedésre, de ezt inkább nevezném cinikusnak, mint etikusnak.

Korábbi hozzászólásaimban is jeleztem már, hogy az itt néhol etikusnak feltüntetett megoldások többmilliárd embert fosztanának meg pl. a létükhöz szükséges alapvető tápláléktól és orvosi ellátástól.

Ugyanitt jelezném, hogy a szintén általad felvetett javaslat, miszerint érdemes lenne 2 főben maximalizálni a családonként vállalható gyermekek számát, szintén pont a technikailag fejlett országokban van már megoldást nyert. (Hazai szaporodási ráta szerint minden nőre nálunk kb. 1,3 gyerek jut, Lehet, hogy a nyugatias technikai civilizácót is támogatnod kéne?:D) így ez sem pont a fejlett világra jellemző probléma, sőt.

Én maradok továbbra is a fejlett technológiával megoldott környezeti problémák, a nyugatias életmód miatti erőszak nélkül csökkenthető gyerekszám, pártján, de továbbra is érdeklődéssel fogom olvasni az ennek alternatíváival foglalkozó blogodat.
És természetesen a nyugatias életmód nagyobb ökológiai lábnyomának mérséklésére továbbra is fontosnak tartom a "zöldülést", de talán kisebb mértékkel, és kevésbé kizárólagos eszközként látva azt, mint az "Ügy" hivatalos prófétái.

Gloucester 2010.05.04. 14:51:00

@poundirstibbons: Te érted amit írsz, vagy most próbáltad a legszuperebb életfilozófiát kitalálni? Ne haragudj, de a tájékozatlanság tükröződik minden mondatodban.
Popper Péter tanácsát ajánlanám megfogadni:
www.youtube.com/watch?v=jXMnPsEBvJs&feature=related
Előbb olvass, aztán gondolkozz az olvasottakon, aztán megint olvass, aztán megint gondolkozz az olvasottakon.

Az írás pedig olvasással kezdődik.

poundirstibbons 2010.05.04. 16:05:37

@Gloucester:
Nyugodtan írhatsz érdemi ellenvetést is.

Nem szégyellem bevallani ha tévedek.

Poppert sajnos csak este tudom megnézni, kedveltem az öreget. Sokat olvastam tőle is.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.04. 17:58:00

@poundirstibbons: korábban már jeleztem, hogy a szubszidiaritás elve elég jó megoldást nyújtana milliárdok problémáira, és az ökológiai gondolat alapján vitt politika éppen hogy visszaadná sokaknak a saját vizüket és saját kenyerüket.

sokkal inkább tőlünk venne el javakat, és a primitívnek mondott - ám szerintem fejlett és fenntartható - népek fennmaradását segítené

azt sem tudom miért nem tudod belátni, hogy ha nem aktívan és nem most cselekszünk, akkor később még nagyobb szenvedés árán, vagy az egész emberiség pusztulásának árán lenne végre békesség

akkor már inkább az itt és most politika híve vagyok, már csak azon önérdekből is, hogy én is most élek...
a jövőben születendők szenvedésének mérséklése a környezeti ártalmaktól pedig nem cinikus hanem etikus

JNO fogalma mond neked valamit?

 
 
süti beállítások módosítása