Kiszakadni amiből csak lehet

PPJ         2010.04.20.

Teljesen önellátó egyetlen ember sem lehet, mert nem érthet egyszerre a kovakőpattintáshoz, a paradicsom neveléshez, az asztalos munkákhoz és a napkollektor javításhoz.

Csak kis (vagy nagyobb) közösségek képesek "kivonulni" a mostani társadalomból és új életet kezdeni egy olyan helyen, ahol még nem ösztrogénszennyzett az ivóvíz, ahol még vannak méhek amik beporozzák a gyümölcsfák virágait, stb.

Nézzétek meg a magyar élőfalvakról szóló ~40 perces filmösszeállítást, mely látottaknak a stúdióban a kommentátora Hetesi Zsolt. Figyelem előítéletesek: ez nem a "vissza a fára!" metódus! A filmet végignézve én tiszta, intelligens, internetet használó, normális ruhában normális gyerekeket nevelő embereket látok. Aki sötétzöldezni mer, azt kimoderálom. Az a sötét, aki nem veszi észre, hogy lehet máshogy is élni, és ugyanolyan minőségien, sőt!

Ökokonzervatívnak lenni azt jelenti, hogy az illető:

  • - meg akarja őrizni a természeti és kulturális életformák gazdag változatosságát,
  • - elveti a természet feletti uralom és az erre épülő haladás modern doktrináját,
  • - az észelvek univerzalizmusával, a teljesítmények összemérhetőségével szemben a minőségek összemérhetetlenségét, következséképpen a helyi közösségek önrendelkezését hirdeti
  • - a szabadság lényegének a mások szabadsága iránti elkötelezettséget tartja, nem az egyéni választások függetlenségének libertárius fikcióját (amit a neokonzervatívok és a szociáldemokraták is vallanak, nemcsak a liberálisok)…

Ezek az elvek valóban közelebb állnak a konzervatív világnézethez, mint a régi romjain folyton újat építő/romboló mainstream modernitáshoz. „Az ökológia az első valóban modern konzervatív eszme”, írja valaki. Szerintünk is.

         9 hozzászólás

Címkék: ajánló videó ökológia fenntarthatóság hetesi zsolt ökokonzervatív ökokonzervativizmus

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr261934653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.04.20. 15:00:45

Claus Eder írta. :)

Jó cikk. Így válik érthetővé, hogy miért nem a "környezetet kell védeni." Az ökológiai katasztrófa csak egy következmény.

Még annyit, hogy az ökokonokság nem zárja ki a ballib értékeket teljesen. De nagyon erős kritikával illetni. :)

Szal nem kell félni az ökofasiszmustól, egyáltalán nem akarjuk. Csakmert valaki nagyon arra pörgött. Alaptalanul.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.20. 18:31:58

@meta_:
Tényleg. Az a vita hogy abbamaradt. :D Mikor írtam, hogy "tartsd a frontot", mert nem voltam 3 napig. Pedig kíváncsi lettem volna, hogy mit cáfol a mondandónkból. :D Minden öko érvemet latba vetettem és előkészítettem erre meg se jelenik a sortűznél :D Milyen elítélt az ilyen? :D

Gloucester 2010.04.23. 14:14:54

Találtam egy érdekes oldalt, hogy ne csak a hamu káros mivoltáról essék szó.

Hamu házi felhasználása:
4szoba.hu/cikk/haztartasikisgepek/1690-hamu-hazi-felhasznalasra

Gloucester 2010.05.07. 13:09:28

A takarítás is olcsóbbá és környezetbarátabbá tehető. Hasznos tanácsok:
zpok.hu/cikk.shtml?x=45794

Gloucester 2010.05.07. 15:47:01

Még egy konkrét példa:
hvg.hu/Tudomany/20100507_biologus_tape_ret_penz_nelkul_elni#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2010_05_07&utm_content=normal
"Az ökológus számításai szerint egy két-három hektáros földterület elég lehet arra, hogy ellásson élelemmel egy öt-hat fős családot. Tízhektárnyi gyepen megterem annyi takarmány, hogy néhány birka és tehén ellegyen belőle, az állatok pedig legalább öt családnak elegendő tejet tudnak biztosítani."

 
 
süti beállítások módosítása