Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 4. rekord

PPJ         2009.12.20.

Igen különleges helyzetben van kishazánk. Főleg télen. Főleg, mivel egy (Kárpát) medence. Ezért főleg ha sokáig nincsenek szelek. Főleg ha még enyhe köd is van. Főleg ha sokan kormot kibocsátó energiaforrást (közlekedés, melegedés) használnak.

Vicces volt a sálat az arcomra szorítani. Nem, nem volt vicces. Sírtam. Nem láttam kiutat és megoldást ebből. Minek kéne változnia? Hogyan?

Vagy más nem érzi? Más nem látja (a könnytől, hogy valami irritálja a szemét)? Emberek! Az orrotok nem a betegségtől dugul be! Nem az orrspré a megoldás! A problémátoknak nem bacillus vagy c-vitamin hiány az oka!

Az ok és a probléma ott keresendő, ahol az élet egyik folyamata zajlik. A légzésnél. A lélegzet szabadságánál vagy terheltségénél. Kérdés, hogy mivel és mennyire van terhelve a lélegzet vétele.

Érezzük! Érezzük?

Tudjátok: az a bizonyos PM10! Linkeltem már a blogra is erről a "kedves kis anyagról" szóló videót.

Légköri aeroszolok (szálló por, PM10): A levegőben, mint közegben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére.

Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet. Az azbeszt belégzés útján kerül az emberi szervezetbe és rákot vagy azbesztózist okozhat. A közúti forgalom is felelős a levegőben megtalálható azbesztszennyezésért (a fék- és kuplungtárcsák kopása következtében). Hazánkban országos programok szolgálnak az azbesztmentesítésre. Ennek hatására az azbeszt mennyisége jelentősen csökkent a levegőben, azonban a molibdén mennyisége nőtt.

A légköri aeroszolok képződésében nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak. A dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. A városi aeroszolok összetétele nehezen meghatározható, a részecskékre rátapadnak egyéb szennyezők pl.: PAH-ok, nehézfémek. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

         szólj hozzá

Címkék: környezet napikép hellókarácsony légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 10 - Válaszom az Auchannak

PPJ         2009.12.17.

Az Auchan nem akar pusztítani

Az Auchannak nincs szándékában és érdekében felszámolni vagy beépíteni egy hatóságilag védetté nyilvánított területet. Az Auchan a mindenkor hatályban lévő jogszabályoknak megfelelően jár el, s a dunakeszi kereskedelmi park bővítésével kapcsolatos elképzelések is illeszkednek a törvényi lehetőségekhez, a szakhatósági elvárásokhoz - olvasható az Auchan Magyarország Kft. szerdai közleményében. Az Auchan büszke az elmúlt évek során tanúsított, körültekintő, a természeti környezetünk védelme területén tanúsított magatartására. Ennek a társadalmilag felelős vállalati magatartásnak egy jó példája, hogy a vállalat saját költségére felszámolta Budapest egyik legnagyobb környezeti szennyeződését, a pestszentlőrinci pakuratavakat - hívta fel rá a figyelmet a vállalat.

Auchan Magyarország Kft.

- hír az Echo Tv honlapjáról -

Kedves hipermarket!

Tudod Te azt nagyon jól, hogy melyek a protokolláris szabályok! Nyilván nem építenél - mert nem építhetnél - be egy országos jelentőségű ex lege védett természeti területet. De tudtad Te azt nagyon jól, hogy a terület természeti értékekben gazdag, hiszen tizenéves története van az ügynek, és ti is résztvevői voltak  a Levegő Munkacsoport perének, amit a Levegő MCs a Dunakeszik Önkormányzat ellen folytatott. Még ha nem is feltétlenül te fizetted le a szakértőt, hogy azt állítsa "ez a láp nem láp", de mindenesetre a területet a kezed alá játszották, mégpedig már természetvédelmi oltalom nélkül. Így már beépíthető a terület! Így már nincs is akadálya a nyilatkozatod kiadásának, ugye? Hatóságilag nem védetté nyilvánított a terület és elképzeléseid teljes mértékben illeszkednek a törvényi lehetőségekhez és a szakhatósági elvárásokhoz... No comment!

Nagy átverés és ámítás a nyilatkozatod, mert jelenleg nem védett a terület, tehát a nem védett területet beépítheted anélkül, hogy megszegnéd a saját nyilatkozatodat...

Micsoda társadalmi haszonnal vagy Te nekünk, ó, Auchan! Gondolom a társadalmi felelősségvállalás jegyében tűnt el szőrén szálán a tüntetés utáni reggelre a gyerekek által festett  - a tőzeglápot és kökörcsineket ábrázoló - lepedő és az "Íme a láthatatlan láp!" feliratú transzparens is, a lápot határoló kerítésről. Gondolom természeti környezetünk vizuális szennyezését láttad ezekben, hogy nem tartottad (szó szerint) helyén-valónak...

Hagyd békén a tőzeglápot! Nem nyugszunk, míg vissza nem kerül a természetvédelmi védettség a területre!

Kürölbelül ennyi röviden és tömören.

Figyelem: Minden, ami itt elhangzott: nem tény, hanem tényekkel alátámasztott vélemény! (ennek a kijelentésnek a miértjéről a kedves olvasó itt tájékozódhat)

         10 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan nol dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napikép - mit kíván a magyar nemzet?

PPJ         2009.12.16.

Aki azt hiszi, hogy az LMP valódi ökopárt, az még nem olvasta a Porcelán az elefántboltban című könyvet! Megdöbbentő! Aki ki akar igazodni a mai magyar zöld kuszaságban, annak nagyon ajánlom.

         84 hozzászólás

Címkék: napikép ökopolitika lányi andrás

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ne spórolj a gázzal!

PPJ         2009.12.15.

Hangzatos címmel kell a blogot propagálni. Nem egészen arról fogok írni, hogy egyáltalán ne spóroljunk a gázzal, hanem inkább arról, hogy milyen módon ne. Vannak ugyanis eszközök, amiket most agyba főbe reklámoznak, de a hatásuk nem az igazi: jobban mondva nem több, mintha felöltöznénk rendesen.

Népszabi kinyit. Office Depot hirdetés kiesik. Hátulján nagy piros betűkkel: "Spórolj gázt!"

Na mondom helyben vagyunk: megint mi a jó égre akarják rávenni a jónépet?! Jól sejtettem: csodamegoldás. Mi más? Az emberiség, jelenlegi problémáinak sosem az okára keres megoldást, minig csak az okozatára.

Cirka 36.000 Ft-ért kapsz egy mágnesgyűrűt, amit rá kell csatolnod a gázkazán/készülék/cirkó (ki hogy nevezi) hosszú gázrúdjára, és lám máris kevesebb gázt használ az erektált rendszer.

Gondolhatnánk, hogy bejön az ára: állítják is a honlapon. De tüzetesebben megnézve úgy tűnik, turpiszság van a dolgoban.

Főoldalon garantált 8-20%-os csökkenést reklámoznak.

Kicsit beljebb, a pénzvisszafizetési garancia már csak az alsó értékre (8%) vonatkozik.

Valamint nem vagyok egy kazán-szakértő, de én itt látok olyan értéket, ami 7%. Engem nem az érdekel, hogy mennyi százalék vagy, hogy visszafizetik-e a pénzem!

Hanem az érdekel, hogy miért nem a fűtést csavarjuk lejjebb? Miért vennénk 36 ezerért valami gyűrűt és használnánk ugyanakkora hőfokot, hogyha csupán lejjebb csavarhatnánk 1 fokkal a fűtést, és hopp: ugyanott vagyunk: 5%-ot spóróltunk, és nem adtunk ki érte 36 ezret. 36 ezerből import finn jávorszarvasbőrt terítek a hátamra, vagy veszek itthon 5 drágább pulcsit... Nem szégyen a kardigán, nem kell úgy tenni, mintha IKEA katalógus volna a házad mindenhol egyenletes ingpólós hőmérséklettel!

Gödöllőn a kollégiumban például olyannyira jó a szigetelése az új épületeknek, hogy nem megy a fűtés. Komolyan! 0-án áll a radiátor szelep és még így is 23 fok van a szobában, ezért néha ki kell nyitni az ablakot szellőztetéshez.

Éjszaka az alváshoz valóban elég lenne a 18 celsius fok! Emberek: a kezetek csavaró csuklómozdulatában van a megoldás, nem a pénztárcátokban!

A függönyök legyenek vastagok, és ha van párkány, akkor tűrjétek oda, ne a radiátor előtt lebegjen, mert úgy az ablak hideg levegőjét sosem fűti fel, nem hogy a szobát.

Még pár praktikus tanács!

Mára ennyi volt.

         7 hozzászólás

Címkék: vélemény gáz tanácsok fűtés

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Visszatérek

PPJ         2009.12.14.

 

Back

Péter-city viharosan gomolygó felhőin reflektorfény töri meg a komor sötétséget. G betű vetítődik az égboltra a felhőkarcolók szűk háztetőinek egyikéről: segítségért kiáltanak. "Hol a Greenr blog?" - kérdik. Greenr Man az izomtestre húzott high-tech latexfelszerelés helyett azonban csupán klaviatúrát ragad magához. Újra bejegyzést ír.

Nem titkolom, elég sok időmet lefoglalta a dunakeszi tőzeglápért tartott demonstráció szervezésének egy része. No meg a munkám, ami titkos, úgyhogy nem árulom el, lányeg, hogy strapás, lemerít és késő estig tart. Persze még a saját gépem közelében sem vagyok.

Szóval Greenr Man most nem az online artikulált szavak szólója éppen.

De visszatérek közétek. Jelezték páran, hogy hiányzom nekik, és az űrt nem a subba és a napiszar okádékaival szeretnék betölteni. Ennek felettébb örülök! Az ázsiai puncik, a politikai megmondóblogok, az alja nép szlengszómagyarázói és a senkiházi inkompetens bértollnokok között már lassan úgy éreztem magam, nem tudok elég nagy teret foglalni a bloggal bennetek. Nehéz versenyezni úgy, hogy én vadászom a témákat, kis segítséggel de főként egydül alakítom a blog külcsínyét, és mint szerző is egyedül vagyok, nem bérbloggerként, tehát nem főállásban. Hosszú és tartalmas írás egy kezemen meg tudom számolni mennyi volt eddig a blog életében...

Igazából nem lehet mindig az összes zöld hírt gyűjteni és közreadni más tálalásban. Kicsit fárasztó. Arra gondoltam talán jobb lenne "élő" szóban beszénem felétek. Ez majd megér egy-két próbát, úgy gondolom. Tehát youtube-os videóbejegyzéses észosztásra gondolok. 

A blog jövője

Habár jelenleg nincs kialakult közösség a blog körül, de néhány emberrel már összeismerkedtem, mióta kint van az e-mail címem és névvel vállalom ezt a szellemi terméket. Tehát már egy blogon kívüli kapcsolat is kezd kialakulni. Ezt tovább segítheti, ha a klubok élete (iwiw greenr, facebook greenr, google friend connect greenr) kicsit fellendül. Ennél egy sokkal jobb dolog is fellendítheti a dolgainkat, immáron nem csak az "enyimétö" hanem a "tiedétö" is! Ha találkozunk! Kaptam levelet amiben segítséget kértek tőlem, illetve érdeklődtek kilétem felől. Ez nem csak azt jelenti, hogy valaki lettem egy senkiből, hanem azt is, hogy nem vagyok robot: úgy látszik élő, az élethez kapcsolódóan fontos és élettel teli amit írok, gondolok. Kérlek tehát titeket, kedves olvasóim, látogatóim, hogy találkozzunk a valóságos életmezőn is. Mihez lenne kedvetek? (A szavazás ezen a webcímen keresztül is elérhető.)


casino online Free polls

 

A blog többféle űrt is betölthet. Lehet alternatív hírforrás, a hírek másféle, egyedi tálalásának gyűjtőhelye. Lehet egy magánblog, ami elkezd fogalakozni az életemben bekövetkező változásokról: a kihúzott karácsonyi díszkivilágításról, a tavaszi saját veteményeskertről, stb. Lehet gondolkodóblog, filozófiai és társadalokritikai blog. Jelenleg, bár jó rövid bejegyzésekben (ezt elismereem), de ilyen státuszba sorolnám.

A blog viszont egyféle módon változhat. Vagy nem változik és továbbra is egyszemélyes alkotó leszek, és a közönség várja az alkotást. Ez a one to many rendszer. Vagy változik és nyit. Nyit felétek, és kíváncsi lesz arra amit ti gondoltok. Azaz many to many renderre vált és én csak mint moderáló és szerkesztő leszek jelen, de örömmel fogok fogadni egyéni szerzeményeket: a ti bejegyzéseiteket. Természetesen a blog témájába illőeket vagy az azt - épp fura módon, de mégis - tágítóakat.

Greenr Man csicsikál

Greenr Man elfáradt. Jelenleg off pozícióba kapcsolta az exoskeletonja gombját. De visszatér. Új ruhában, újult erővel, hogy megvívja csatáját az értelmetlen blogok szóáradatával és kitörve belőle saját médiacsatornára találjon, ahol értelmes, érvekkel alátámasztott zöld ügyeket fog elmondani. Nem, ebben a blogban továbbra sem támogatjuk a kreacionistákat, a kompakt izzókat, a környezetszennyezést, a klímaváltozás létének megkérdőjelezését, stb.

Itt tudsz csatlakozni a bloghoz, mint google csoporthoz! Köszi előre is!

Üdvözlettel:

Pacsuta Péter János, természetvédelmi mérnök BSc

         8 hozzászólás

Címkék: vélemény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása