Föld Napja és ami még eszembe jut...

PPJ         2009.04.21.

Egyre több a fix látogató és állandó értelmes hozzászóló, ami egyrészt az ígért designváltás sürgetésére sarkall, másrészt egy cikkre a holnap esedékes Föld Napjáról.

Tudom jól, hogy nem sok minden változik az évről évre megrendezett figyelemfelkeltő eseményekkel, de mégis egyre több gyerekhez jut el a tudatos butítás (értsd oktatás) ellenére is a fenntarthatóság és klímaváltozás fogalma (a 11 éves húgom kb. többet tud már természet órárkról, mint én lassan diplomával a kezemben), egyre több gyerkőcöt visznek el a Madarak és Fák Napja, Föld Napja, Víz Világnapja, stb. rendezvényeire. Munkám során feladatom volt nemzetközi EU projektekkel foglalkozni és örvendetesnek tartom, hogy az összes magyar iskola részt vehet a Karbon Detektív projektben, és csatlakozhatnak (mert idén ünnepeljük Darwin 200 éves születési évfordulóját és 150 éves évfordulóját A fajok eredete művének) a Beagle projekthez. Nem is beszélve a még mindenkiben (autósban és biciklisben egyaránt :D) friss élményekkel élő Critical Mass-ről, ami lassan valóban eléri azt a tömeget, ami lavinaszaerűen elindíthatja a nyomásgyakorlást egy élhető városért.

Szóval aki egy picit is hisz ezekben az "ünnepekben", annak ajánlom a Föld Napja Alapítvány honlapját. És ha már Föld Napja, akkor számoljunk együtt mennyi az annyi! Szomorú, hogy még mindig nem vesszük észre, hogy már csak ennyi, de örvendetes, hogy  oly közel a "vég", szegény Földecske jobb sorsra érdemes. Itt megjegyzem, hogy nem feledtem el George Carlin szavait, nem a Földet védem, hanem közvetve magunkat.

Ez és az ehhez hasonló Napok inkább lehetnének gyásznapok, mintsem ünnepek. Eredmény nem sok, a népek hülyítése továbbra is folyik, még "tudományos" körökben is. Szemernyi ráció sincs tanárainkban, ha olyat mernek oktatni, hogy "Countdown 2010 Eurpe: 2010-re megállítják a biodiverzitás csökkenését európában", vagy "EU VKI 2015: 2015-re az EU vizeinek jó állapotra hozása". Nevetséges, hogy ezt MERIK tanítani most a szakunkon és nem tudom, hogy a szöszbe nem néz a naptárra: 1 illetve 6 év van addig hátra, ember! Pénz, pénz, pénz. Az ipari és turisztikai célok prostituáltja lett a természetvédelmi mérnök szak is, egy ugyanolyan, emberi biomasszát daráló SZAKma, ami mellőzi a józanságot, a természet etikájának pedagógiáját és ökológiai erkölcsöt.

Elkanyarodtam, de nagyjából ugyanennyire felháborítónak tartom, amit a Disney tervez a Föld Napjával kapcsoaltban.

Ugyanis bemutatásra került tavaly egy lenyűgöző alkotás. A mozikban volt látható A Föld (Earth) címmel és a Bolygónk, a Föld (Planet Erath) című TV sorozatból készült. A mozifilmet szerda este a Duna TV levetíti 21 órai kezdettel! Eddig megvan, ugye? Sikersorozatból mozifilm. Na de most jön a csavar. A Disney ( szeretem, tisztelem, én is ezzel fogom a gyerekem agyát mosni, valamint babáztatni) elhatározta, hogy  "proudly presents" újrabemutatja, a Föld Napja alkalmából. Óh milyen csodás, azt hinné az ember, hogy mily nemesen a gyerekek most már nem csak felülről (okos szülő és iskola), hanem alulról (hanyag szülő aki disney mesékkel szórakoztatja) is kapják a zöld beszédet. De nem erről van szó. A film rendesen el lett ferdítve!

Ahogy az eredeti alkotás honlapján látni lehet, 3 (természetvédelmi szaknyelven szólva zászlóshajós) az emberek figyelmét kiemelten megragaó faj történetét kíséri végig. Lenyűgözően flmezett páratlan munka, mely szívszorítóan döbbent rá 3 család története   kapcsán ökológiai katasztrófánk súlyára, és ebben az ember felelősségére. Íme a Trailer! Narráció nélküli csupasz valóság, a végén baljós sejtetéssel, hogy az a hatalmas ciklon már nem olyan természetes.

A térített alkotás honlapján viszont az a giccs tárul elénk amit már a Díznitől megszokhattunk. Íme az ő Trailer verziójuk. Hmm. Ugyanaz, de mégis valahogy más. Igen, már értem, itt aranyos a természet, olyan cuki. Júj, ahogy leesik a kiskacsa, jaj anyu, ezt látnunk kell. Nem értem. Hogy engedheti meg magának egy Greenlight media, Lionsgate, BBC Worldwide és loveearth.com, hogy a Disney ezt tegye? Vagy ennyire nem futott be az alkotás? Le kellett passzolniuk?

Szerintem nem másról van itt szó, mint, hogy a természet és Föld bemutatása alatt itt a Disney -már az előzetes összevágásából láthatóan is- valami egészen mást ért, mint David Attenborough. Hogy mit is, azt megtudhatjuk Mihály István remek írásából!

Látom magam előtt, ahogy az ifjúság elől a valódi üzenetet jól eldugva arra veszik rá őket, hogy ezen állatok képével nyomtatott popcornos zacskók és üdítős dobozok "társaságában" üljenek be a filmre. Látom, ahogy az állatok sorsára már nem gondolva veszik elő Disney Earth logós 3 emeletes tolltartójukból a ceruzát, hogy még több kiszínezős Disney Earth füzetet dobhassanak kukába. Látom, ahogy kerékpár helyett autóba szállnak és teletömött táskáik cipzárjain ott lógnak a filmből jól ismerős megvehető plüssfigurák.

http://www.polyp.org.uk/cartoons/misc/polyp_cartoon_Diisney_Sweatshop.jpg

Remélem nincs igazam és a film maradt vágatlan és ugyanaz, aminek csak a körítése, csalogatása lett más, hogy most az idei Föld Napja alkalmából sok gyerek elrángassa abban a hitben szüleit a mozik székeibe, hogy valami cukiságot látnak majd, de ehelyett a lenyűgözően sokkoló valóság tárul majd eléjük.

 

         3 hozzászólás

Címkék: vélemény tudomány természet környezet föld napja ökológia george carlin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr981079060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpfantom 2009.04.23. 11:22:55

A Föld napjához kapcsolódóan: a környezetkárosítás ellen, főleg a hulladékproblémákkal kapcsolatosan szombaton Nagy Várostakarítás lesz Csepelen. A gyerekek kukáskocsira is felmászhatnak... :)
Gyertek! Én is ott leszek.
videa.hu/videok/vicces/mogotted-is-ott-van-budapest-fantom-fkf-fbPPeCSsGccuaQe7

Mátyás 2009.04.24. 17:56:13

bécsben a legtöbb művészmoziban vetítik a religioust.
a multiplexekben valamiért nem..

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.04.24. 20:12:04

@Mátyás:

Nem igazán értem...
De kapiskálom mit szeretnél ezzel. Nem kell kifakadnom, hiszen ez multikulti disney? Tavaly ezt a filmet a Művészben néztük.
Azt értem, hogy a Religulous sosem lesz multiplexekben (hazánkban talán művész mozikban sem, de a kérdésem most pont az, hogy a művészmozikban vetített Earth című film vajon az alacsony nézettség miatt csúszott a Disney karjaiba, ám maradt vágatlan?

 
 
süti beállítások módosítása