10 ok, hogy ne tarts kutyát és macskát

PPJ         2009.03.09.

-->Kerülj beljebb a megtekintéshez!

1. Ugyan csillapítja szeretetéhséged, de nem fogja az okot megszűntetni. Ugyan honnan veszi a jogot valaki, hogy „drogként” (itt értsd: fájdalomcsillapító) használjon egy állatot; ez szinte ugyanolyan, mintha bedarált fehértigris fogat keverne aktus előtt italába. Persze itt nem a valódi „társak”-ra, hanem a „vágyak”-ra, a „pótok”-ra gondolok.

2. Államalapítás Ünnep és Szilveszter: most akkor robbantgatsz vagy az állatokat szereted? Persze általában a két tábor halmaza nem metszi egymást, de öngerjesztő a folyamat és csak egyre több problémát szül. Szeretnék egy amolyan pénzösszegszámlálót a képernyők jobb alsó sarkába, ahogy pörögnek a milliók a tűzijáték adása alatt a másodpercek elteltével. A másik sarokban a megőrült és elveszett állatokat összegző számlálót tudnék szatirikusan elképzelni.

3. Ha az állatokat bent tartod: megőrülnek, persze lehet úgy is fogalmazni, hogy aranyosan fekszenek, de igazából unottan várják a halált.

4. Ha az állatokat kertben tartod: megőrülnek. Minden egyes elhaladó gyalogos, autókerék, postás, reklámújság kihordó jobb esetben oda-vissza, rosszabban önmaguk körül körbe-körbe rohangáltatja őket. Gondolkodtál már azon, miért redukálódott galambra és rigóra a kerted madárállománya, de azok is csak a fák tetejére, ha le- (mernek) szállnak. Kutyák és macskák. Csodálkoztam, hogy miért nem eszik a kismadarak a kitett eleséget. Azt hittem beszűkült, egysíkú a gondolkodásom, hogy ezt is a házi kedvencekre vezetem vissza. Kerítés. Védőháló. Láss csodát: fél órán belül hemzsegtek, mert nem tudta őket fenyíteni semmi.

5. Az állatok nem alattomosak és ok nélkül nem sebesítenek. De bármikor bekattanhatnak, gazdájuk és a járó-kelők ellen fordulhatnak. Velünk ellentétben van „józan eszük” és valóban megőrülnek a városi stressztől.

6. Járásukkal kitapossák a földet, összesarazzák a környezetet, eltűnnek a kerítés tövében élő virágok, mint a Hóvirág és a Fürtös gyöngyike.

7. Potenciális bolhahordozók és allergének. A homokozóban lévő ürülék a gyermekekre és várandós anyákra veszélyes, olyan vírusok forrása. Az utcán hagyott és száradó ürülék, ezáltal széllel szállíthatóvá váló por szinték komoly egészségügyi problémákat vet fel. Szatirikus ismét, de várom a pillanatot, mikor a pollenjelentés grafikonjaiban barnával is meg fog jelenni egy sáv…

8. Könnyen összetéveszthetővé válik az állatszeretet a természet ismeretével. Attól, hogy 5 kutyád, 3 macskád van, és azt mondod, szereted az állatokat, a sorok között olvasónak látszik, hogy nem vagy tisztában a biológiai diverzitás, ökológiai stabilitás és bioszféra összetettsége fogalmakkal.

9. Tőlük hangos a kertváros: a „nyugodt, csendes pihenőövezet”.

10. Sokba kerülnek! Aztán meg szívtelenül kidobják őket és telepekre, az utcákra kerülnek majd kamionok és vonatok alá… SZÉP LÁTVÁNY!

+1 Ha már tartasz, és kutyát: legyen az őshonos, értelmes, hasznos. Ne kelljen gyógyszerezni, ne kelljen műteni a szemét, mert „ráncoskutyus” és ránő a bőr, ne kelljen ruhát venni neki (nem fura, hogy egész szépség ipar épült már erre is ki?), mert fázik a picinyke plázapatkány. Ha városban laksz, ne tarts kutyát, mert a szilánkok, útsózás és beton elevenen nyúzzák meg „szeretted”.

 

És stb., stb.

Üdvözlettel: egy néma megfigyelő

 

         7 hozzászólás

Címkék: kritika kutya macska természet környezet állatok

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr96992046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2010.04.20. 10:18:15

+1 Kutyák tavasszal vadabbak:
"Tüzelési időszakban - vagy máskor - ha a kutya tartójától elszökik, vagy az állatot elhagyja – kiteszi, már az is kimeríti a 2004. évi X. törvényben leírt állatkínzási bűncselekményt, melyért akár három év börtön is kapható. Ha a szabadjára engedett állat még sérülést is okoz, a bűncselekmény halmozottan nagyobb büntetéssel is járhat. Jobb megelőzni a tragédiákat, ehhez felelős állattartás szükséges!"
www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=24114&PHPSESSID=4d47b49c40dcb68deead0f50451a3ee5

Gloucester 2011.03.12. 16:44:54

Valahol így végzik a házikedvencek :(
http://www.facebook.com/home.php#!/video/video.php?v=183336998371629&oid=129517703749089&comments

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.03.12. 16:47:45

@Gloucester: a kegyetlenséggel sosem értettem egyet. én látok különbséget a magyar disznóvágás és a videófelvételen látottak között. mármint a bánásmódban, nem abban hogy mindkét esetben állatot ölünk, hogy fehérjéhez jussunk.

Gloucester 2011.03.12. 17:43:43

@Pacsker: Jajj, tudom. Nem azért mutattam. :-(

 
 
süti beállítások módosítása