Szelídvízország teljes film

PPJ         2013.06.20.

ELOTISZAfuzet.bmpAz ártéri tájgazdálkodás múltja és lehetséges jövője a Tisza-mentén. A múltheti posztunkban (Árvíz: a szatirikus humor az Árpád-korba vezet!) már említettük a kiadványt, mely a Szövetség az Élő Tiszáért honlapján megtalálható, most viszont megtekinthetitek a teljes filmet!

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) célja a Tisza folyó vízgyűjtőjén élők megélhetési lehetőségeinek javítása, árvízi és környezeti biztonságának növelése, a Tisza ökológiai értékeinek megőrzése és gyarapítása, hogy e táj lakói jó életminőségben és biztonságban élhessenek. Céljainak elérése érdekében kezdeményezője és aktív előmozdítója az ártéri tájgazdálkodás lehetséges hatásaival és hazai megvalósíthatóságával kapcsolatos szakmai párbeszédnek. Az utóbbi években az egyesület több, a témával kapcsolatos rendezvény elő készítésében vállalt szerepet.

http://www.elotiszaert.hu/dinamikus/kepek/350_nagy.jpg

A táj emlékszik a folyóra!

 

Szelídvízország -- Édenkert vagy sivatag? -- 2013. 05. 19. -- A tájhasználat-váltás indokoltsága és feltételei a vízgazdálkodásban valamint a támogatási rendszerben.
A természet gazdagsága az emberi élet alapja is. A Tisza-völgy története ékes példája ennek. Hajdanán az a mondás járta, hogy a Tisza kétharmad rész víz, egyharmad rész hal. Élővilágát csodálták a külföldi utazók is. Ma viszont e folyónkról és a Nagyalföldről gyakrabban jut eszünkbe az árvíz fenyegetése, a belvíz, az aszály. Természetes élőhelyei csak nyomokban emlékeztetnek a hajdani gazdagságra. Hazánk keleti felén sokan rossz anyagi körülmények között élnek. Vajon mindezek összefüggésben állnak egymással? A SZÖVET kiadványa itt letölthető.

         szólj hozzá

Címkék: mezőgazdaság árvíz vízgazdálkodás fokgazdálkodás szövetség az élő tiszáért szövet agrár környezetgazdálkodás kajner péter tájgazdálkodás ártéri fokgazdálkodás vásárhelyi terv továbbfejlesztése

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ángyán: "Magyarország története itt véget ér..."

PPJ         2013.06.17.

videkpusztitasi.jpgAlapkérdések, amelyeken változtatni kell, mert ha nem, akkor megvédhetetlen a magyar föld, és a magyarságnak a 2000 éves története itt befejeződik nagyjából...! Bankok vásárolhatják fel az országot! Ángyán kilép a Fidesz frakcióból a függetlenek közé. Pénteken eldől a magyarság sorsa!

Forrás: N1TV youtube videó
Szöveg leírás: GreenR blog

Alkotmányos védelem alá kéne helyezni a magyar földet. Tárgyalásokat kéne kezdeni az Európai Közösséggel a moratórium meghosszabbításáról. Tudniillik azok a viszonyok, ami miatt mi a moratóriumot kértük egyáltalán nem javultak, nem változtak meg: a földárbeli 5-50x-es különbség katasztrófával fenyeget, ha szabaddá válik jövőre (május 1-én! - a szerk.) a földpiac. A csatalakozási szerződés bizonyos pontjait is érdemes lenne újra fölvetni az Európai Közösségnél. Sőt, odáig kéne menni, hogy újra kéne kezdeni a tárgyalásokat, hogy a föld ne tartozzon a tőke szabad áramlása kategóriájába. Több nemzet is most már egyetért ezzel Európában. Nemzetbiztonsági kérdés az alaperőforrások birtoklása. Különösen veszélyes ez a helyzet, hogy ha a szabadkereskedelmi tárgyalások keretében az Európai Közösség megállapodik az Amerikai Egyesült Államokkal, és onnantól kezdve nincs megállás...

Ángyán: "Én nem ezért jöttem, hogy tönkretegyük a vidéket és a helyi családokat,
hanem éppen azért, hogy megerősítsük őket."

De a földtörvényt is alapvetően át kell fogalmazni. Az az elképesztő elképzelés, ami az Alaptörvénybe a 3. módosítása során bekerült, hogy tudniillik nagy integrátorok alá begyűrjük a vidéket: ez katasztrófával fenyeget! Ezt a gondolatot el kell vetni! Még akkor is, hogy ha nagyon erős csoportok éppen azt akarják, hogy az európai régióknak megfelelően gyűrjük be az egész mezőgazdaságot nagy tőkés érdekeltségek alá. Ez a végét jelenti a vidéknek és a magyarságnak!

Abszolút fölső plafonokat kell meghatározni a birtokmaximumokra. Elfogadhatatlan az 1800 hektáros birtokméret (ha "családi gazdálkodásokról" beszél oly nagyon a kormányzati kommunikáció - a szerk.)! Persze Európában a szövetkezéssel érik el a családi gazdálkodások a megfelelő piacképes erőt - ezt ne felejtsük! És elfogadhatatlan az, hogy a jelenlegi földtörvényben nincs összeszámítás a családokat illetően, tehát 1800 hektárja lehet a mamának, papának, gyerekeknek, nagyszülőknek - így aztán teljesen kiszámíthatatlan, hogy mekkora gigabirtokok alakulnak ki egyes érdekeltségek kezében.

Ezek alapkérdések, amelyeken változtatni kell, mert ha nem, akkor megvédhetetlen a magyar föld, és a magyarságnak a 2000 éves története itt befejeződik nagyjából.

- Ön szerint a pénteki zárószavazás után a magyar föld magyar kézben maradhat?

Nem! Ez nem tudja megvédeni. Azok az intézkedések, amelyek a földtörvényben vannak, nem tudják magyar kézben tartani. Ráadásul a magyar kezek sem egyformák! Tehát olyan magyar kézben tartja - ha tartja egyáltalán a földet - amely nem földet művelni akar, hanem spekulálni. Nagy tőkeérdekeltségek felé fogja irányítani a földet a földtörvény. Ráadásul, hogy mondjak egy példát: a bankok bármilyen méretű földet megszerezhetnek, nekik semmiféle korlát nincs szabva (indirekt módon kiskapu van nyitva a földtörvényben - a szerk.). Azok a hitelintézetek, amelyek hitelezni akarják a mezőgazdaságot, és a haszna a földértékesítésnek vagy földforgalomnak ettől a pillanattól kezdve a bankoknál fog lecsapódni. A tönkremenő gazdaságok földjeit össze fogják gyűjteni, egy idő után a nagy bankok kezében lesz a  teljes magyar föld. Ez a végét jelenti a családoknak, a helyi közösségeknek és a falvaknak.

- Terjed egy olyan "pletyka", hogy ha a földtörvény szavazása nem úgy zárul, hogy a magyar föld magyar kézben maradhat, Ön ki fog lépni a Fideszből.

Ez eldöntött szándékom. Én nem ezért jöttem, hogy tönkretegyük a vidéket és a helyi családokat, hanem éppen azért, hogy megerősítsük őket. A Nemzeti Vidékstratégia ezt fogalmazza meg, nagyon sajnálom, hogy a saját kormányom, a saját frakcióm, a saját politikai családom, ahogy én ezt korábban gondoltam, nem ebbe az irányba tájékozódik. Úgyhogy ki fogok lépni a frakciókból, a függetlenek közt folytatom és nem fogok belépni egyetlen más frakcióba sem. Én az emberekkel kötöttem szövetséget, a Tisztességes Emberek Szövetségével akarom ezt az országot megfordítani, még akkor is, hogy ha a politikai terepen ennek most kevés esélye van. Ahogy jártam az országot a földfórumokon, úgy fogom a továbbiakban is járni az országot: és meg fogjuk fordítani ezt az országot!

         7 hozzászólás

Címkék: fidesz maffia orbán viktor mezőgazdaság földtörvény ökopolitika agrárium agrárpolitika váralja szövetség jövő nemzedékek élőlánc magyarországért ökológiai politika ökokonzervativizmus ángyán józsef vidékfejlesztési minisztérium ökológiai válság agrármaffia földbérleti pályázatok

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása