Őszi zöld hírözön

PPJ         2011.11.05.

► Környezetvédelem Hónapja 2011 a Francia Intézetben - Előadások!

http://www.inst-france.hu/IMG/ban2.JPG

A Magyarországi Francia Nagykövetség és a Francia Intézet szervezésében
A Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben

Fenntartható élet falun és városban, fenntartható energiagazdálkodás
A vidék stratégiája és a környezet
Passzívházak, energiahatékony épületek
Hogyan élhetünk fosszilis energia nélkül?
A városi fenntartható élettér
Rejtett kincseink, a barlangok feltárása és védelme. Filmvetítés 3D-ben.

► Olvadozó Vitruvius-tanulmány - ManzárdCafé

A legutóbbi mérési adatok szerint a Fram-szoros vízének hőmérséklete 1990 óta folyamatosan növekszik. Ennek hatásaként a műholdfelvételeken megfigyelhető a szoros és a Barents-tenger jégtömbjeinek gyors ütemű zsugorodása. A Greenpeace egyik legújabb kampányában erre szeretné felhívni a figyelmet, így felkértek egy művészt, John Quigley-t, hogy jelenítse meg a problémát saját értelmezésében. 

https://m.blog.hu/ma/manzardcafe/image/2%200%201%201/November/Olvadoz%C3%B3%20Vitruvius%20tanulm%C3%A1ny/Az%20olvadoz%C3%B3%20Vitruvius-tanulm%C3%A1ny01_resize.jpeg

Az amerikai művész Leonardo Da Vinci híres férfialakját, az emberi test méretarányait felmérő és elemző Vitruvius-tanulmányt gondolta megfelelő szimbólumnak ahhoz, hogy az emberi tevékenység hatására egyre csökkenő, olvadó gleccserek és jégsapkák veszélyeire felhívja a figyelmet. Ha belegondolunk, a meglátás jogos, hiszen a klímaváltozás szó szerint elfogyasztja a civilizációnk alapjait. Quigley az Arctic Sunrise jégtörőn jutott el a Spitzbergák és Grönland közötti helyszínre, ahol természetesen újrahasznosításra kerülő rézlapok segítségével rajzolta újra Da Vinci híres vázlatát a Fram-szoros egyik 4 olimpiai úszómedence méretű olvadozó jégtömbjére.

► Semmi jóra ne számítsunk - Greenfo

Vezető klímaszakértők előrejelzései szerint a jövőben még több áradás, hőhullám, valamint szárazság fogja sújtani a bolygónkat, és egyre magasabbak lesznek a természeti katasztrófákkal való megbirkózás költségei is.

Az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének nyers jelentése szerint a globális felmelegedés nyomán jelentkező szélsőséges időjárási viszonyok idővel olyan súlyossá válhatnak, hogy teljesen lehetetlenné tehetik az életet bizonyos területeken.

► Durva környezetvédő kampány - Addict

Az óceánok védelmét fő céljának tartó Surfrider Foundation legújabb, ausztrál kampánya ez, amelyben azt próbálják érzékeltetni, hogy az óceánok problémája nem független tőlünk, emberektől. Ránk is kihatnak ezek a gondok, és ha nem foglalkozunk vele, akkor nekünk is számolnunk kell azokkal a következményekkel, amelyekről most még nem veszünk tudomást. A három képből az olajkatasztrófát érti meg talán a legkönnyebben mindenki, a Chris Jordan fotós híressé vált sorozatát felhasználó műanyagdarabosat (1, 2) és a sörösgyűrűt (üdítősgyűrűt) talán a greenr olvasóknak már nem kell bemutatni.

► A deglobalizáció és ellenségei - Le Monde diplomatique

Kezdetben minden egyszerű volt: volt maga az Ész – amely koncentrikus körök mentén fejtette ki hatását, középén Alain Minc[1]-kel –, és volt a gyengeelméjűség. Az eszesek megállapították, hogy a globalizáció a boldogság maga, és akik ebben nem hittek, azok bolondok házába valók. „Ész” esetében azonban belső koherencia problémák merültek fel, hiszen azt állította, hogy ésszerű vitában, az érvek és ellenérvek összevetésével kell megvitatni állításait, ugyanakkor húsz éven keresztül módszeresen megtiltott minden valós vitát, és csak a kapitalizmus legmélyebb válságának látványa fogadtatta el vele, hogy a más véleményen lévők érveit nem tudja félresöpörni.

         szólj hozzá

Címkék: tudomány világ környezetvédelem klíma fenntarthatóság deglobalizáció

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Humánökológiai filmgyűjtemény - Kapitalizmus: Szeretem!

PPJ         2011.11.01.

http://onemoviefiveviews.files.wordpress.com/2010/03/capitalism-a-love-story-dvd.png

Kapitalizmus: Szeretem! CD1.avi
Kapitalizmus: Szeretem! CD2.avi

Miután a magyar lakosság nagy része még továbbra sem hallott az Occupy Wall Street-ről és egyetlen nagy birkaként manipulálható a média által - így elérkezettnek láttam az időt, hogy legalább az a napi 250-300 olvasóm, aki erre a blogra kattint a statisztika szerint, letölthesse és tovább adhassa vagy másokkal együtt megnézze ezt az aktuálisnál is aktuálisabb filmet. Kapitalizmus: Szeretem! Michael Moore 2009-es alkotása az USÁ-ban többekhez eljutott, mint kis hazánkban. Ezért fordulhat elő, hogy míg más városokban ÓRIÁSI occupy wall street LÁZADÁSOK vannak éppen, amit már könnygázzal és SÖRÉTES LÖVEDÉKKEL oszlat a bankárelit a bérelt zsoldosaikon keresztül, addig itthon csak eget rengető idiótaságra futotta ezektől az "ide leszármazott" abortuszszökevényektől. :) Meg persze Orbánék sem véletlenül akarják betiltani az angol tanítását az iskolákban (+szorgalmazzák a mértéktelen pálinkafőzést) - ép agyú, öntudatos, világi folyamatokra nyitott elméket, akik olvasni tudják a nem csak magyar médiát, nem lehet kellőképpen manipulálni....

Nem hiszem amúgy, hogy tovább lehetne leplezni a nyilvánvalót. A világgazdaságot mozgató kapitalista hálózat lelepleződött. Az Orbán-kormány is csak egy báb a világ nagy politikai páholyából mozgatva. Nem csoda tehát, hogy miután oly hevesen harcoltunk látszólag az IMF ellen (és itt a látszólag szó a lényeg), most a matolcsyzmus teljesen az IMF karjaiba lökheti országunkat.

Hogy miért fog becsődölni Görögország, és nem sokkal később vele együtt valószínűsíthetően (max 1 év) Magyarország is? Mi az ami nem csak egész Európára, de a világra is jellemző hibás rendszerelv?  A kapitalizmus.

És már 2010 májusban tudták, hogy görög csőd lesz ebből!

A kapitalizmus működésképtelensége már olyan nyilvánvaló, hogy 96 másodpercben el lehet magyarázni:

David Harvey magyarra szinkronizáltan bemutatkozott e blog hasábjain, íme most egy kognitív vizualizált beszéde angolul:

A végére nem maradt más, mint egy gyorstalpaló rap a gazdasági utópiákhoz:

         3 hozzászólás

Címkék: politika videó világ kapitalizmus közgazdaság fenntarthatóság humánökológiai filmgyűjtemény occupy wallstreet

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 2 trackback         

Kötelező videó avagy értelmesen kifejtve mit képvisel a Greenr Blog - 8

PPJ         2011.10.31.

Eve Ensler: És akkor hirtelen a testem...

Eve Ensler, a költő, író, aktivista a fejében élt. Ebben az erőteljes TEDWomen beszédben arról mesél, hogy ezidáig külön élt a testétől -- és hogy két sokkoló esemény hogyan segített neki abban, hogy össze tudjon kapcsolódni a valósággal, az emberi létezés fizikális aspektusával.

         szólj hozzá

Címkék: ajánló vallás természet természetvédelem ökológia ted humánökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása