Isten embert teremtett, az meg a műanyagot - 2

PPJ         2009.11.05.

Már az Index és a Greenfo is hírt közölt a műanyagszennyezés madarakra gyakorolt hatásáról.

http://www.chrisjordan.com/images/current2/1255628225.jpg

 

"Az egyik albatrosz még egy egész testápolós tubust is lenyelt, majd kiöklendezte fiókájának." - MTI

Már látom szemeim előtt a következő Coca Cola reklámot! A gondos anyuka kezei tele vannak a bevásárlás miatt, de elfelejtett innivalót venni a kis Jennifernek, ezért az üdítősautomatánál letérdelve, egész száját nagyra tátva nyom egy DEEPTHROAT-ot, és a Diet Coke-ot a gyermekének az iskolába indulás előtt illedelmesen visszaöklendezi, megtörölgeti, majd átnyújtja.

Az ember által termelt műanyag használat utáni sorsáról kiderült, hogy több ezer kilométerrel arrébb sodródva, az óceánokban, az áramlatok által órási, több méter vastag szemétszigetté összegyűlve, a madarak tápláléknak nézik a színes apró műanyagdarabokat, amik viszont emészthetetlenül a madarak szervezetében maradva, és végül egyre nagyobb mennyiségben a gyomorban összegyűlve szépen lassan pusztulásra ítélik az állatokat. Íme a karma, vagyis az ok és az okozat törvénye. Az ember beláthatná már tevékenységei következményeit, így saját maga már rég változtathatna sorsán. Tudományos tény, hogy minél kevesebb összetevőből áll egy rendszer, annál instabilabb. Tehát minél diverzebb egy rendszer, annál életképesebb. Sok ember ezt nem érti. Nem csak azért baj, hogy egy- (és több-)féle élőlény végérvényesen (mert ugye senki nem gondolja, hogy pár nap alatt kifejlődik egy új) elpusztul, mert már ne láthatja élőben, csak fotón, hanem azért, mert a saját emberi élete lesz minden egyes kipusztult fajjal bizonytalanabb. Ahhoz, hogy mi emberek a "nagy és bölcs, eddig kifejlesztett világunkat" megtarthassuk, ehhez az élővilágnak kell előbb változatlan formában fennmaradnia. Különben hiába minden igyekezetünk: nemhogy kulturális értékeinket, de még saját lényünket sem fogjuk tudni fenntartani az élővilág nélkül. Az, hogy most még ez látszólag megy, nem jelenti, hogy holnap ne indulna be egy negatív összeomlási spirál az ökoszisztémában.

         6 hozzászólás

Címkék: vélemény ajánló világ természet fotók

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr621502170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesztomesz 2009.11.05. 21:14:00

Nos, igen! Én is olvastam róla újra, hogy a fiókáikat ezekről a szennyszigetekről etetik az albatroszok is. Minden stimmel, amit leírtál a poszthoz; még az is, hogy Krisztus nem jön el...

...tudniillik vannak buddhista irányzatok, melyek azt vallják, hogy a próféták az ún. távozás tanait hozták le a földre és utána elhajóztak örökre; nekik már nem kell újraszületniük itt még egyszer!!!
Sőt, sajna Maitreya (az eljövendő Buddha) is sok buddhista irányzat szerint már tevékenykedik a földön. A baj csak az, hogy a föld nem biztos, hogy a mi bolygónkat takarja épp. Ami annyit is tesz: lehet, hogy a Buddhák már tudják, mi földlakók menthetetlenek vagyunk... Remélem nem így van! De az is lehet, Maitreya inkognitóban tanít itt nálunk valahol :-)!

Fel, a tőzegláp mellett!!! Üdv!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.11.06. 01:47:01

@sovesztomesz:

Köszi sovesztomesz! Nekem az "a Föld nem biztos, hogy a mi bolygónk épp" tetszik a legjobban. Kíváncsi lennék a keresztények arcára, mikor kapnak egy kérdést: honnan tudod, hogy Föld alatt ez a Föld van értve? :D

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.11.06. 14:34:41

Na igen. Mi csak rajta vagyunk, de ez egy kincsesbánya az univerzumban, ez a faj pedig nem becsüli. Annyi lesz, hogy megszűnik rajta számunkra az életfeltételek, aztán ha kihaltunk, jön egy új faj. Mint anno a dinoszauruszok.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.11.06. 16:28:31

@Nyaligátor:

Pontosan. A Föld itt lesz több millió évvel azután is, hogy mi már kihaltunk. Legfeljebb egyesül egy új paradigmában: "a Föld plusz Műanyag". :D
(by George Carlin)

Gloucester 2010.02.09. 14:40:30

Ugyanez humoros megfogalmazásban. Az ember földi szerepéről és jövőjéről:
www.youtube.com/watch?v=rmKScssfbus

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.09. 17:54:45

@Gloucester:
Alap! Azt hiszem a második bejegyzés volt a blog életében.

 
 
süti beállítások módosítása