Telekspekuláció: Dunkeszi után Szentendrén is értékes természeti területre építenének

PPJ         2011.05.15.

Emlékszem tavaly arra az idős nénire aki az egyik Auchan elleni tüntetéskor megkérdezte a Dunakeszi tőzegláppal kapcsolatban, hogy milyen ott a polgármester. Mondtam, hogy független. "Jaj fiam, majd ha a Fidesz nyeri a választásokat, akkor megoldódik ez meglásd." Nos, jelenteném a néninek, hogy Dunakeszin nem lett könnyebb a helyzet a "váltás" óta, de még Szentendre is kapott a nyakába egy adag korrupciót.

Idézet az Index videó első perceiből: "A képviselőtestület tagjainak majdnem fele birtokol telkeket az átminősítés előtt álló telkeken."

Elnézve ezt a Dicső Zoltánt, beszédstílusa legalább olyan autentikus, mint Dunakeszi volt polgármesteréé. :) De "most túl fel van fújva ez a lápos dolog", ugye Dicső úr? Aranyköpés...

Valami nem stimmel... hatástanulmányra nincs 50-60 millió, útra meg lesz több milliárd úgy, hogy előre fogalmuk sincs mibe fog kerülni, mi van??? Úgy tűnik, hogy minden párt csak addig természetvédő, amíg nem kerül hatalomra? Meg amikor ellenzékben van, akkor sem tudjuk, hogy a felszínen látható éles ellentét-e az igaz, vagy a háttérben szépen megegyeznek.

Mindegy, hogy milyen párt van éppen hatalmon, de ha a telke van a dologban, máris másként viselkedik és partner a természetpusztításban. A területnek csak igen kis része láp, viszont gyönyörű mocsárrétek vannak, ráadásul szikesek, ami ugye megintcsak a 1996. évi LIII. törvény szerint ugyanúgy ex-lege védett kellene, hogy legyen, mint a dunakeszi tőzegláp.

Az ebben a témában tartott Szentendrei lakossági fórumon a Jobbikos képviselő (Filó András, akinek szintén van ott telke) azt bírta mondani, hogy ezek teljesen értéktelen területek, pl. 20 éve gondozatlan gyümölcsösök vannak ott (ugye mindannyian tudjuk, ezek micsoda természeti értékeket rejthetnek), és hogy mennyivel jobb lesz, ha gondozott kertek kerülnek oda. No comment. És a belterületbe vonásokhoz a képviselőtestület szerint nem kell hatástanulmány.

         szólj hozzá

Címkék: fidesz botrány jobbik természetvédelem szentendre dunakeszi tőzegláp telekspekuláció

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Szellemi shopping 1D-s szemüvegben

PPJ         2011.05.15.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megnyitotta ingyenesen látogatható kiállítását Tudatos Vásárlók Áruháza címmel Budapest belvárosában.

 

Az Áruházban számtalan környezettudatos, hétköznapi és mindenki számára elérhető praktikát, igazi és az igaziakat fricskázó tárgyakat mutatnak be. Kiderül, hogy személyes, otthoni környezetünkben tenni a fenntarthatóságért nemcsak egyszerű, de szórakoztató is.

A Cellux Csoport, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az 1000% művészei által berendezett áruház első látásra a nagy szupermarketek hangulatára emlékeztet, ám a bejáratnál felvett fogyasztáscsökkentő 1 dimenziós szemüvegen át egy új fogyasztói kultúra horizontja rajzolódik ki a látogatók előtt. A Tudatos Vásárlók Áruháza egyszerre tart görbe tükröt a fogyasztási szokásaink elé és mutat fel megoldásokat. Miközben a szókimondó és markáns üzenetet hordozó tárgyak, installációk szembesítenek fogyasztási szokásainkkal vagy épp a minket bombázó reklámok hamis világával, a különböző áruházi osztályok portékáit egy környezetbarát háztartás kellékei adják. Találunk itt megoldást a vízfogyasztás csökkentésére, de bemutatkoznak olyan furaságok is, mint a vízzel hajtott fürdőszobai rádió.

Az áruházi osztályokon (Energia, Víz, Közlekedés, Élelmiszer, Stílus, Lakás, Hulladék) olyan tárgyak és praktikus tanácsok találhatók, melyek használatával egy átlagos háztartás vagy a mindennapi élet környezetbarátabbá tehető. Az Energia Osztályon többek közt bemutatkozik a fogyasztásmérő elosztó, az újrahasznált és lebomló anyagokból készült mobiltelefon. Groteszk, harsogó üzenetként szerepel a polcon a hatalmas konyhai olló, a 2009-es év karácsonyi sláger-ajándéka, az orrszőrvágó mellett. Vajon a világ nemesebb és komfortosabb lesz, ha az egyszerű, kézi működtetésű eszközöket elektromos energiát igénylő kisgépekre váltjuk? – teszik fel a kérdést a kiállítás alkotói.

A kiállítás ingyenes. Iskolai csoportok számára a szervezők ingyenes tárlatvezetést biztosítanak. Regisztráció és jelentkezés: tve@tve.hu , Lőrincz Zsuzsanna

Helyszín: Budatest VI., Király utca 13., Gozsdu udvar
Nyitva tartás: május 10-június 30-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

Az Egyesület a kiállítást a „Fogyasztók támogatása és motiválása a fenntarthatóbb életmódért” című projektje keretén belül rendezi meg.

Forrás: Greenfo/ Tudatos Vásárlók Egyesülete

         szólj hozzá

Címkék: ajánló környezet fenntarthatóság tudatos vásárlók egyesülete

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Programajánló: Szkeptikus Klub a genetikailag módosított növények veszélyeiről

PPJ         2011.05.13.

A Szkeptikus Klub kiegyensúlyozza a legutóbbi egyenlőtlenségét a GMO-kkal kapcsolatban szervezett klubestje kapcsán, magyarán bekövetkezik az, ami csak igen ritkán: a természettudományos-, ökológiai ismeretekkel rendelkező oldal nem a saját háza táján kell, hogy megvédje, kifejtse érvrendszerét, vagyis meghallgatásra kerül mindkét oldal egyazon esemény berkein belül. Csak remélni tudom, hogy nagyjából ugyanazok (és persze még többen :)) fognak most elmenni erre az estre, mint akik az előzőn is részt vettek.

Most előadásra és beszélgetésre kérték fel a „géntiszta Magyarországért” küzdő Élőlánc Magyarországért nevű szervezet elnökségi tagját. Következő klubestjük programja tehát:

Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök:
A GM növények termesztésével kapcsolatos ökológiai és mezőgazdasági megfontolások

Az előadás ideje és helye:
2011. május 17. kedd, 18.00 óra
BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület III. lépcsőház II. em. 13. terem
térképvázlat itt

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Előzetesen hallgassátok meg Ács Sándorné felszólalását a tavaly júniusi klubestről.

Az előadó így ír magáról: "Nem vagyok tudós. Nagyüzemi növénytermesztési gyakorlattal rendelkező agrármérnök vagyok, több évtizedes vetőmagtermesztési tapasztalattal. Egyaránt jártas vagyok a konvencionális, intenzív, vegyszeres mezőgazdaság és az ökológiai gazdálkodás terén. Agrár-környezetvédelmi szakmérnök is vagyok, ezért a mezőgazdaság környezetre, természetre gyakorolt hatásainak elemzése a szakmámhoz tartozik. Szakterületem továbbá a fenntartható vidékfejlesztés is, mely a mezőgazdaság különböző válfajainak társadalomra és gazdaságra való hatásait is vizsgálja.

Megítélésem szerint a géntechnológia a tudomány fejlődésének forradalmi állomása, mely izgalmas, új lehetőségeket teremtett kutatóknak, növénynemesítőknek egyaránt. A génmódosított növények köztermesztésbe vonásáról azonban csak úgy lehet felelősen jól dönteni, ha megvizsgáljuk ennek lehetséges ökológiai, táplálkozás-egészségügyi hatásait."

 

         3 hozzászólás

Címkék: gmo természetvédelem géntechnológia ökológia élelem agrárium szkeptikus klub ács sándorné génmegőrzés gmo lobbi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Fülemülék Éjszakája -- Dunakeszi-tőzegláp

PPJ         2011.05.11.

Időpont: 2011.05.14. szombat, 18:30-tól.
Helyszín: Dunakeszi-Tőzegtó, a Dunakeszi MÁV Horgász Egyesület halőrházánál.
Parkolási lehetőség: a Buy-Way áruház parkolójának keleti végén, ahonnan a kishídon átkelve megközelíthető a halőrház.

Programok:
- A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület köszöntője és bemutatkozása. A társ szervezetek bemutatása.
- A helyszínen megvásárolható természetvédelmi eszközök, támogatói ajándékok kaphatóak. Szívesen válaszolunk vendégeink kérdéseire.
- A fülemülék és a többi lápi élőlény hangjainak bemutatása kis kirándulásokon. A kirándulások 15-20 fő létszámmal, több menetben indulnak,szakvezetéssel. Könnyű esti séta, kb. 2 km.
- 20:30-tól Kriska György adjunktus (Embertani Tanszék ELTE) előadása a Tőzegláp élővilágáról.
- Gyermekeknek természetismereti játékok, vetélkedők.
- Folyamatos vetítés: az MME Börzsönyi Helyi Csoport bemutatása.

Ajánlott felszerelés:
- A hűvös, esetleg nyirkos esti időjárás miatt esőkabát, mellény, pulóver.
- A kiránduláson zárt ruházat és kényelmes, zárt cipő.
- A program elején világosban még használható távcső, fényképezőgép.
- A sötét beálltával kis kézilámpa ajánlott a csigák és békák kikerülése miatt.

         szólj hozzá

Címkék: ajánló természetvédelem dunakeszi tőzegtavak

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Darált hús? GMO-val etet minket a Szegedi Paprika, 5 év után nyert pert a Greenpeace!

PPJ         2011.05.10.

Azoknak a Greenpeace aktivistáknak adott igazat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, akik öt évvel ezelőtt egy áruházban a vásárlók figyelmezetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel, közölte a szervezet kedden. A környezetvédők egy Tescóban génmódosított összetevőt jelölés nélkül tartalmazó konzervekre "Génmódosított termék, nem kérünk belőle" feliratú matricáikat ragasztottak.

Akciójukat követően az aktivistákat Bartos András, a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. vezérigazgatója magánvádas eljárásban nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségének megalapozott gyanúja miatt perelte be. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) által védett környezetvédőket öt évig tartó maratoni eljárás végén mentette fel a bíróság. - Olvasd tovább - Forrás: Index

Tekintsétek meg a Greenpeace összefoglaló rövid videóját a kálváriáról.


szólj hozzá: A darálthús jó hírneve

         4 hozzászólás

Címkék: botrány gmo greenpeace bartos andrás szegedi paprika zrt

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása