Dunakeszi-tőzegtavak 51 - Veszélyes vegyi anyag a lápban!

PPJ         2011.04.08.

Kedves Lápvédők! Riadó!

Az úgynevezett "ismeretlen tettesek" nem adják fel! Nekik nem számít se idő, se pénz, se lelkiismeret, se módszer! Mivel a dunakeszi tőzegláp kálváriája során már bőven minden médiumból és hivatalos dokumentumból is kiderült, hogy hogy fonódik össze a helyi önkormányzat az Auchannal és, hogy milyen érdekek mekkora összegeket pumpáltak már ebbe az ügybe, ezért nyugton állíthatjuk, a tettes nem is biztos, hogy annyira "ismeretlen".

Április 6-án (szerda) aggasztó jelenséget tapasztalt az egyik lápvédő őrszem a tőzegláp magterületén. Korábban már hírül adtuk, hogy Dunakeszi korábbi önkormányzata 2010 nyarán eltávolította a láphoz vezető földutat lezáró betonelemeket a körforgalomnál, miáltal a teherautók akadálytalanul eljuthattak a láp magterületéhez. Ennek hamar meg is lett az „eredménye”, a területen megszaporodtak a szemétkupacok, és veszélyes vegyi anyagot tartalmazó hordók jelentek meg néhány méterre a nagyobbik láptó partjától. Az egyik hordóból most elkezdett kifolyni a szénhidrogén származék, amely az esővízzel bemosódva, vagy közvetlenül is bekerülhet a láp vizébe. Ez súlyos veszélyt jelent a láp élővilágára, ezért értesítettük a megfigyelésről Csáky Pétert a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársát, aki megígérte, hogy a helyszínen tájékozódik az ügyben. "Csodáljátok meg"  a szerdán készült felvételeket a hordókról és a veszélyeztetett területről.

A körforgalomtól a gáton (teraszperem maradvány) a horgásztavak felé haladva jól láthatók fentről a hordók kb. félúton, vagy inkább közelebb már a horgásztavakhoz. A tanösvénytáblától visszafelé haladva a láp peremén, a gát tövében futó ösvényen közelíthetők meg a hordók.

A hordók az Auchan tulajdonában levő területen vannak. Kérdés (nem kérdés), hogy a Felügyelőség (nem) kötelezheti-e a tulajdonost a veszélyforrás elhárítására...


Bojkott Auchan!

Így néz ki a láp jelenleg: ne hagyjuk lassan tönkretenni!

Üdvözlettel: "A lápvédők éber kis csapata"

         8 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr892810696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BenTomi 2011.04.09. 08:27:53

Sziasztok, nem tudjátok, hogy ez a szar ellett-e távolítva, vagy még ha vasárnap kimegyek akkor megnézhetem+fotózhatom? Persze örülnék, ha nem lenne mit meglátnom.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.04.09. 08:30:24

@BenTomi: Szia!

Szerintem ott találod, hiszen bizonyíték a Nemzeti Park számára! Viszont minimum fel kéne állítani és (nem vagyok jó kémikus, de) talán purhabbal kifújni hogy ne folyjon. Köszi a segítséget!

BenTomi 2011.04.09. 10:36:52

@Pacsker: Oké. Én ahogy a képet elnéztem, az a hordó az aljá szivárgott..nem tudom, talán viszek fóliát és bebugyolálom. Persze azért jó lenne tudnom, hogy milyen hatással van a szer az én szervezetemre is.

San Miguel 2011.04.09. 10:37:01

Te ez a bizonyíték dolog már az agyamra megy.... Üdv: Ifj K Z facebook

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.04.09. 13:00:20

Talán ide vág, ha bemásolom a Dunakeszi honlapjáról a következőket! (Azért, ha alaposan végiggondoltátok, kérlek Benneteket, hogy csak disztingváltan röhögjetek!!!)
Nosza Önkormi, lehet intézkedni! Vagy csak írott malaszt, parasztvakítás az egész????????????????

Közélet [2011. április 8., péntek]
Zéró tolerancia az illegális szemetelőkkel szemben

Első lépésben a városunkban található illegális szeméttelepeket mérjük fel, ehhez azonban tisztelettel kérjük a lakosság segítségét is! Bárki, akinek tudomása van a lakókörnyezetében, vagy Dunakeszi más területein lévő illegális szeméttelepről, jelezze pontos helyszínmegjelöléssel az alábbi telefonszámon, vagy e-mail címen:

06-27-542-800, 125-ös mellék

takacsi@dunakeszi.hu

Tájékoztatom továbbá a lakosságot, hogy Dunakeszi Város Polgármestere 100.000 Ft nyomravezetői díjat tűzött ki azok részére, akik hitelt érdemlő bizonyítékot tudnak bemutatni tetten ért illegális hulladéklerakásról. (Pl: videófelvétel, logikailag összefüggő fényképsorozat, melyeken jól látszik az illegális tevékenység, a használt gépjármű rendszáma, vagy egyéb olyan jellegzetesség, mely alapján a bűncselekmény elkövetője egyértelműen beazonosítható.)

Kérjük továbbá, hogy folyamatosan figyeljék lakókörnyezetüket, és amennyiben illegális hulladéklerakást tapasztalnak, jelentsék be azt a

06-27-341-055

rendőrségi ügyeleti számon!

Nyíri Márton,
környezetvédelmi tanácsnok

Spikk 2011.04.11. 23:53:08

Nem lehet a betonokat visszarak(at)ni?

Világoszöld 2011.04.13. 00:36:02

Nincs valakinek valami régi, rozzant, nagyobb darab teherautója? Azzal szépen be kell állni a betontömbök helyére, és kezeket széttárva sajnálkozni, sajnos itt robbant le, nincs ki elvontassa... Rendszámmal elég sokáig lehet tárolni tudtommal ilyen helyzetben a járművet.

Pécsi bölcsész 2011.04.13. 11:55:38

pár napig kellene csak 24h-s őrséget adni, és jól megverni aki oda hordja a szemetet.

 
 
süti beállítások módosítása