Tavaszi zöld hírözön

PPJ         2011.04.06.

Csupa erős infók csokra így 2011 tavaszának kezdetére. És bár egyáltalán nem hiszek a 2012 világvége jóslatokban, főleg a természeti katasztrófák amerikai, ily módon történő mozivászonra vitele nevetséges, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy jó pár, ember alkotta rendszer két éven belül összeomoljon. Időzített ökológiai-, társadalmi- és gazdasági bombákat sikerült elültetnünk a fenekünk alá. Szamárság lenne azt hinnem, hogy ezt maholnap belátja a fél világ, de azért remélem ad egy lapáttal a mostani hírcsokor is. 

 

The plastic found in a single turtle's stomach - The independent

This collection of hundreds of coloured, jagged shards could be a work of abstract art. But the objects in the photograph to the right are the contents of the stomach of a sea turtle that lost its battle with plastic pollution.

The debris from the stomach of a green sea turtle

Van Jones: A műanyag okozta gazdasági igazságtalanság - TED.com

Van Jones a társadalmi igazságosság szempontjából ítéli el a műanyag szennyezést. Megmutatja, hogy a műanyag szemét a szegény országokat és embereket sújtja először és legkeményebben, és mindannyian osztozunk a következményeken, attól függetlenül, hogy hol élünk. A TEDxGPGP-n (Csendes óceáni szemét folt) elénk tár néhány erőteljes gondolatot, melyek segíthetnek visszafoglalnunk az eldobható bolygót.

Prepare for long-term climate change impacts on food production: FAO - TheHindu.com

“Potentially catastrophic” impacts on food production from slow-onset climate changes are expected to increasingly hit the developing world in the future, and action is required now to prepare for those impacts, the Food and Agriculture Organisation (FAO) warned on Thursday in a report to the United Nations Framework Convention on Climate Change. 

5 nyersanyag, ami előbb elfogy, mint az olaj - Index

Az, hogy a Föld lassan kifogy az olajból és a többi fosszilis tüzelőanyagból, évtizedek óta ismert tény. A vita leginkább csak azon megy, pontosan mikor fog ez bekövetkezni, és hogyan lehetne átvészelni. Arról azonban kevés szó esik, hogy egy sor más nyersanyagból is elpazaroltuk bolygónk készleteinek nagy részét. Van, amelyik az olajnál is súlyosabb katasztrófával fenyeget. Egyik-másik esetében simán csak szomorú, hogy hamarosan szintetikus pótszerekre kell fanyalodnunk helyette.

Stop Toxin - Neszeszer blog
(avagy a modern nők fenntarthatatlanok :D!)

Elgondolkodtál valaha is azon, hogy mi van a címke mögött? A körömlakkok arcizom edző szagát alkoholok, oldószerek, gyanták és műanyagok keveréke adja. Mit gondoltál mitől ragad a körmödhöz a lakk?  A legveszélyesebb összetevő az ún. toxikus hármas: dibutil-ftalát (DBP), a toluol-vegyületek és a formaldehid.

 

Fukushima kapcsán: Karacsáj-tó - Wikipedia

A Karacsáj-tó Oroszország Cseljabinszki területén, a Déli-Urál hegyei között elhelyezkedő kis kiterjedésű tó. 1951-től a környéken üzemelő, radioaktív anyagokat feldolgozó Majak-vegyikombinátból nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedtek a tóba. A sugárzási szint egy 1990-ben végzett mérés alapján a washingtoni jelentés szerint a tó partján 600 röntgen volt óránként. Ez több mint az egy óra alatt begyűjthető, az emberre halálos dózis. A médiatájékoztatatás az 1986-os csernobili atomkatasztrófa kapcsán sokkal szélesebb körűnek bizonyult, így többet tudunk róla ma, mint a Majak-balesetekről, és ezért Csernobilt nevezzük legtöbbször a „legsúlyosabb nukleáris katasztrófának”. A kiáramlott radioaktív anyag tekintetében a majaki szennyezés 8·1017, illetve 4·1018 Bq, ami duplája a csernobili katasztrófának!!!

Átformálta testünket a civilizáció - Origo

Mi a kapcsolat a két lábon járás és a gerincfájdalmak megjelenése között? Miért van szüksége a mai gyerekeknek fogszabályzóra? Egészségügyi problémáinkkal újabban egy külön tudományterület, az evolúciós orvostudomány is foglalkozik: a pompeji lávában talált csontvázak például elárulják, hogy mára a nyitott gerinc egy ártalmatlan formája is gyakoribbá vált.

Thursday - Vimeo.com

"An everyday love story set in the not so distant future sees blackbirds battling with technology, automatic palm readers and power cuts."

         szólj hozzá

Címkék: videó klíma természetvédelem környezet ökológia fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr612804869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása